View Full Version : Koliko zemlje treba za profitabilnost
Verovatno da je ovo pitanje koje muči sve, pa ima li neko neki svoj savet. Takođe su i misšljenja dobro došla. Koliko zemlje se trenutno ima i koliko mislite da bi trebalo za profitabilno ratarstvo, i da li ste spremni platiti više da bi kupili njivu koja se graniči sa vašom.
ne slažem se s pitanjem. Lkl{{
za profitabilnost je svejedno kol'ko zemlje imaš.
a kol'ko treba za život?
zavisi kol'ki su ti prohtevi.
računam da će u ovoj godini prihod biti oko 200 evra/kj u proseku.
za njivu koja se graniči s mojom, dao bih max 5% više u odnosu na procenu kol'ko vredi.
slazem se sa taranom, profitabilnost je jedno a koliko ti treba za zivot je drugo. zavisi od potreba.
ja za sebe planiram do 100 lanaca (kj) za skoriju buducnost
P.S. moze i 150 Lkl{{
za profitabilnost je svejedno kol'ko zemlje imaš.
a kol'ko treba za život?
zavisi kol'ki su ti prohtevi.
računam da će u ovoj godini prihod biti oko 200 evra/kj u proseku.
Uzmimo na primer da imaš 10 kj,znači da će ti prihod biti 2000 evropljana.sa tom svotom nećeš moći baš da se gazdiš.
Ako imaš 100 kj prihod je 20.000 evropljana e onda možeš nešto i da planiraš.Doduše ni to nije neka para za razmišljanje.
Sve se svodi na to da moraš raditi veću količinu zemlje da bi ti nešto ostajalo.
Što se tiče prohteva zar je greh da paor jednom godišnje ode na odmor bilo na letovanje ili zimovanje a to sa 10 kj. nema teorije.
I u sretnija vremena paori se nisu baškarili,svaku paru su ulagali u proizvodnju,u objekte,u mehanizaciju.Nekada je to bilo sa
10-20 ha. a sada treba mnogo više.
Po evropi funkcionišu mašinski prstenovi i država subvencijama dotira seljaka (subvencije su tolike da pokriju cenu proizvodnje),
e tu nije važno koliki je posed.
>:({ >:({
North ARMY
25-11-08, 22:55
uh po mojoj proceni od 40-60 jutara sa osrednjom mehanizacijom da imas sve svoje a nista preterano skupo i novo i moze se jako lepo ziveti
da imas rujkana,torpeda od oko90ks i plug sa 3 brazde neki manji traktorcic 40-60ks
zmaja 142,2 zmajevke prikolice,mehanizaciju za pripremu i makar 1 sejacicu,moz nekom malo usluge uradiri i eto,lepo se zivi
North ARMY
26-11-08, 05:40
pa u kombinaciji tata i sin to ide,ima vise ljudi koji tako rade i ne zale se finansijski dobro stoje
ide...dok ne dođe snajka...
@Tarana
Upravo tako :D :D :D :D
tarana majstore! ;D} Miroslave kloki je mislio upravo to da se može lepo živeti ako si sam, a ne koliko vas radi!
North ARMY
26-11-08, 14:46
e a ako si sam dovoljno ti ferguson i 10jutara bez zene i dece Lkl{{ Lkl{{ Lkl{{ Lkl{{
salim se,ali sto(da imam)moj cale ne bi mogao raditi ~50jutara zemlje,u sezoni mu i ovako uskocim.
Od drugarice cale je cist primer ima 40kj svoje zzemlje i 20kj arende i takvu mehanizaciju,super zive,nova kuca,dobar auto,ali on covek gleda da sam odradi sto vise,a u sezoni uzme coveka da mu 20e na dan i svima lepo,kada je kombajniranje da mu procenat i eto ciste racunice.
Ja bih bio srecan da imam 40jutara svoje zemlje i lepo bih ziveo >:({
to dok ne stigneš do 40 jutara...
a kad stigneš, gledaš komšiju koji radi 80 jutara i super živi...
E tarana, to je istina...
Velika istina.
He, he Miroslave, kao što ti i rekoh nedavno, mlad si naučićeš i shvatiti kad sve u kući padne na tvoja leđa, ja i dalje stojim iza toga da je za neki normalan život bez briga tipa računa i ostalih životnih troškova, ali bez trunke napredovanja, potrebno bar 50 jutara zemlje.
North ARMY
26-11-08, 16:47
ovog je starac pogurao,a on ima cerku koja ide samnom u razred Lkl{{ Lkl{{
mozda se i ozenim :lol:
sve ja razumem da je najteze napraviti neku osnovu i da kupovina traktora koji moze da poore 60kj bode oci jer ore 40,pa kupis zemlje,pa ti malo neke druge mehanizacije i znam da uvek nesto fali,ali tih 40-60kj za sad znace ipak siguran zivot >:({
To je to...
On nije prva, nego druga, ili možda čak i treća generacija u toj porodici koja se bavi struganjem zemlje...
pa drugari moji svi vi dobro znate istinu.
od zemlje se nikad nije lepo zivelo,mozda se u nekim periodima lepse zaradjivalo ali kvalitet zivota u odnosu na uluzeni rad je uvek bio 0.
nema opustanja luksuziranja beskarenja bezbriznosti.
nekad zaradis nesto vise nekad manje a nekad nista.tu sigurnosti jednostavno nema nema.
mada...... kada bi nasa drzava..... kao neke druge............................................. ..................................jebiga tu si de si.
He, he Miroslave, kao što ti i rekoh nedavno, mlad si naučićeš i shvatiti kad sve u kući padne na tvoja leđa, ja i dalje stojim iza toga da je za neki normalan život bez briga tipa računa i ostalih životnih troškova, ali bez trunke napredovanja, potrebno bar 50 jutara zemlje.
s 50 jutara mozes da racunas na oko 10.000 evra godisnje. nekad to bude 9 nekad 11, nekad i 12, ali u proseku 10. ako se nastavi s ovakvim subvencijama. e sad, kol'ko dusa trosi tih 10.000 i na sta, to je drugo pitanje...
North ARMY
26-11-08, 20:42
govorim za realan zivota i da je bolje njima nego raditi(da rade i muz i zena)kod privatnika za ~300e
moze se sa 50kj i lepo obuci,otici na more.kucu malo sredit i prehraniti porodicu od 4-7clanova...
Ali puno zavisi kako obrađuješ tu zemlju i koje su ti kulture , ja sam recimo računao za lucerku koja je ove godine pobacila i za 30 % po trnutnoj ceni možeš zaraditi 390 eur/kj . Ja je na proleće sejem bar još 5kj , manje posla nema oranja , popravlja zemlju , samo ima jedno non-stop gledaš u nebo da li da kosim sad ili sutra . ;D}
Da bi porodica od 3do 5 članova mogla fino živeti od 50 jutara potrebno je još neko dodatno zanimanje, poput tova pilića, svinja, junadi, ili držanje barem 500 nosilja. Tako se na neki način zaokružuje ciklus u kome se bolje naplati ono što se doradi na njivi. Ponekad to i nije dodatna zarada.
Takođe je, ovo što kaže Kiki, jedno od rešenja. Ja, recimo proizvodim kokičar za poznatog kupca. Tu mi je zarada uvek na nivou repe. Takođe sa graškom je ista pesma. Običan kukuruz preradim kod mene u stočnu hranu, i soju takođe, pa tu imam još 30 do 50% zarade. Pšenicu trampim za stočno brašno, koje skoro uvek ima istu, ili čak i višu cenu nego pšenica...
Neko se bavi ratarskim uslugama, što je isto dobra para. Još nisam video da je neko propao na tome.
Ovde ima jedan tip, radi nekih 35 jutara, što pravi traktorske kabine po želji. Kvalitet izrade mu je vrhunski, ali nema kabine ispod 1200 evra (toliko je prošle godine naplatio kabinu za IMT 549).
Svako ima još nešto "ta trane"...
Nekako su mi sve ostale kulture pokazale da mogu da jako pobace , puno zavise od osnovne obrade , predsetvene pripreme , herbicida i narvno od pogođenog vremena izvršenog zahvata . Kod lucerke oranje do 25cm , tanjiranje za 2 dana , drljanje u martu kada ide 150kg NPK i moze setva. I nebi trbalo da se bojiš. Samo naoštri kosu i vozi bato . I naravno da nam je sunca i poneka kiša između košenja. 8)
Ako imaš kupaca, samo napred. :D
Tako je Branko :D , mora biti još nešta, ili da se izbaci more ili sređivanje kuće, a moš i da ne jedeš :lol:
Inače nova kabina u IMT-u za 539 je 118000 din.
North ARMY
26-11-08, 22:16
pa ko ima sejacicu,kombajn i sl.mehanizaciju kad poradi sebi naravno da ide u zaradu malo sa strane
jedino moj ujak(ali ne rodjeni)ima masinski fax i ne isplati mu se da radi za 500e plate,nego radi 100 i koje jutro i zivi kao Bog,ali i radi. Ima 539,577,578(uske gume i nema prednju vucu) i stajera od 110-130ks,zmaj 223,zmaj 142 i sve pratece... na selo ide kao na posao zivi u gradu.
98kad je zavrsio fax dobio novog golfa 4
Za svaku robu ima kupca to malo košta živaca prodati ali na kraju ipak sve ode . I tu se slažem da radiš u nekoj firmi ili nešto kod kuće. Samo što nećeš moći od sledeće godine dobijati premije za zemlju ako si zaposlen odnosno osiguran preko firme. ^-^ To nam baš nije dobro.
pa ko ima sejacicu,kombajn i sl.mehanizaciju kad poradi sebi naravno da ide u zaradu malo sa strane
jedino moj ujak(ali ne rodjeni)ima masinski fax i ne isplati mu se da radi za 500e plate,nego radi 100 i koje jutro i zivi kao Bog,ali i radi. Ima 539,577,578(uske gume i nema prednju vucu) i stajera od 110-130ks,zmaj 223,zmaj 142 i sve pratece... na selo ide kao na posao zivi u gradu.
98kad je zavrsio fax dobio novog golfa 4
Pa što bi radio za 500 pored tolikog kapitala, e sad da mu nije to u nasleđu onda bi radio i za 300, čim je on dobio G4 za završen fax, ne brinem se ja za njega.
North ARMY
26-11-08, 22:34
ni ja Lkl{{
ali rade pun gas,njegov cale ima sad 70 i koju godinu ujak svaki dan navrsi 2 prikolice i onda deda taj vuce,a ujak traktor i na njivu tarupa
inace je jedan od redjih kom se ne isplati da vrsi usluzno... :D
a kad odes kod njega kuci obavezno iznese 2 fotke 1na kombajnu i 2 kad prima diplomu i pita na kojoj je lepse ispao :lol:
kiki ja sam radio lucerku dosta godina . otprilike cena ide kao u kukuruza 100kg kuk. 100kg lucerke prosek visegodisnji ne kazem da je to lose ali, 2007 imao sam parcelu od 17 jutara komad 2. i 3. kosenje sve propalo pokislo . davao sam za dzabe niko nije hteo . mucis se da bude lepo a posle ti dode nakupac i kritikuje te velike te, male bale .nisam ni pitao brata izasao napolje i izorao sve ::lose::
KishRobert
29-03-09, 22:03
lucerka je dobar posao.
po meni nema nista bez 50h i + usluge sa traktorom i kombajnom i mozes da zivis ko car ::novac::
North ARMY
29-03-09, 22:37
po meni nema nista bez 50h i + usluge sa traktorom i kombajnom i mozes da zivis ko car ::novac::
po meni tad postajes sluga tima masinama,svako kod mene u kraju ko ima +50ha je sluga masinama,ima ::novac:: za more nema vremena,ima dobar auto ali ga ne vozi jer je zamazan pa vozi neki krs...
pa neebi se bas slozio sa tobom N.A uzmes sebi covjeka jednog ili dva zavisno od obima poslla dadnes im plate ili dnevnice i ceraj misko ::novac::
North ARMY
29-03-09, 22:59
iskreno da ti kazem da jos takvog nisam sreo
neki dan smo coveku trazili po netu NOVOG mercedesa C klase,ima kuce da ne poverovati 100kj svoje zemlje i toliko u arendu,topliner 45000e,500grla stoke ali druze mi smo morali da otvorimo prozore koliko zaudara,jeste da ima love i love i radnika ali opet je sluga i kaze da nema vremena ni da spava,vozi juga u fazi raspada(ima on i sad mecku C klase ~2000g) ali dzaba mu
Ima i ovde takvih robijaša, koji rade svaki dan. Nema nedelje, nema praznika, nema odmora, al' ima para.
Jedini problem što "rđa i moljac" baš kod takvih najviše vole štete da prave.
North ARMY
29-03-09, 23:36
ma ne prave kod ovog takvi stetu,ima kucu na sprat sa potkrovljem i ceo kompleks,napravio je jos jednu kucu gde je bukvalno i poslednja supa od bele fasadne cigle,snaja mu vredna drzi pekaru VELIKU cela zgrada pekara,ma ima se para ali su robovi posla pa im dzaba ::lose:: ::lose::
da mogu da biram izabrao bih oko 50kj,belorus,549 ili neki u toj klasi,zmaj 142 i milina da cale i ja sve poradimo i imamo i ::novac:: i :pecanje: ::suncanje:: :veseljak::
_________________________________________________P ost je spojen: 1238362707________________________________________ _________
da ne zaboravim da je pored ursuza od 105ks,2belorusa,1rusa 52,fiata od 180ks jos i ponosni vlasnik IMT-a 560 i prezadovoljan je njime(dao je 549 i 100000din) za 560 8)
_________________________________________________P ost je spojen: 1238362797________________________________________ _________
da da da jos dopunim da ursuza prodaje >:D
Čeka se Mićin odgovor...
A dotle - da se nadovežem na NA: dakle taj čovek je istovremeno i ponosni vlasnik Ursusa. :lol:
North ARMY
29-03-09, 23:54
ali ne jos dugo,prodaje ga AKO ima zainteresovanih ^-^
KishRobert
30-03-09, 00:00
bolje da proda 560! ::namigivanje::
... pa da kupi umesto njega C355, onda nebi trebalo da proda ni 105-icu i bas bi mu sve bilo :D...... :lol: :lol: :lol:
(Kad me prozvase , da odgovorim) NA >:({
North ARMY
30-03-09, 00:19
ta nema ljutnje >:({ >:({
ja vam kazem da ovde ursuza i zetora ne mirisu ljudi nikako >:D
Pa ni netreba da ga mirisu, nije on zumbul! Vec treba da ga voze! >:D :lol: ::namigivanje::
North ARMY
30-03-09, 00:32
hocu reci kao da je sugav i da smrdi niko nece da ga pusca u avliju >:D
_________________________________________________P ost je spojen: 1238366015________________________________________ _________
a ni na njivu :lol: :lol:
50 ha je po meni sasvim dovoljno da jedna porodica ne oskudjeva ni u cemu ::novac::
stim da ta porodica treba da djeluje unutar tog porodicnog posla
ako taj sav posao padne na jedna ili dvoja ledja od tog nema nista :<<>
50 ha u Vlasnistvu! I ako se tome doda malo arende onda je to :D
dudovcanin
30-03-09, 14:42
NA koji ursuz i koliko ::novac::?
North ARMY
30-03-09, 15:11
105ks oko 90god i para mislim da rece 9500e
Po meni, iz licnog iskustva je to nekih 50-60ha sopstvenog zemljista, mesano ratarsko povrtarska proizvodnja. Dva clana porodice i nadnicari po potrebi mogu to da odrade.
slazem se potrebno je 50 ha sopstvene zemlje.
Interesuje me vaše mišljenje koliko bi zemlje trebalo da radi jedna prosečna porodica, uz povremenu pomoć sa strane, da bi mogla relativno lepo da živi od ratarstva u našim sadašnjim uslovima, uz posedovanje sopstvene mehanizacije.
Kombinovano sa stocarstvom?
izgleda ništa zemlje , ja znam gomilu ljudi koji imaju svu mehanizaciju a dali zemlju u arendu ... e sad koje tu pametan a ko ne , neznam .
Mislim bez stočarstva, ovde ne mislim na ono sitno za sopstvene potrebe.
Mnogo zajebano pitanje.Zavisi kolike su ti potrebe koliko clanova domacinstva koliko si ambiciozan da siris imanje.Sto kaze jedan moj malo stariji poznanik -Nije vazno koliko zaradis vec kako sacuvas to sto si zaradio.
phoenixfendt
09-08-09, 20:43
e tako je kiraj u pravu si >:({
ja mislim da bi jedna prosecna porodica trebala da radi oko 50kj zemlje i da se bavi po mogucnosti i stocarstvom ili povrtarstvom da bi bilo sto isplativije ::novac:: >:({
Pa sad.... kako se uzme.... ja sa svojih 130 jutara arende neznam dali cu biti u plusu na kraju godine....
Interesuje me vaše mišljenje koliko bi zemlje trebalo da radi jedna prosečna porodica, uz povremenu pomoć sa strane, da bi mogla relativno lepo da živi od ratarstva u našim sadašnjim uslovima, uz posedovanje sopstvene mehanizacije.
....puno
@Kiraj nikakve posebne potrebe za šestoro, čisto da se ne tegli za svaku sitnicu i da se može komotno otići negde da letovanje/zimovanje
@Johny
Znači da se svaštari pa kako bude, valjda će nešto upaliti
Znam i ja treba puno, ali me interesuje vaše mišljenje
Evo ,do sada dva sina i ja smo radili oko 100kj ratarskih i povrtarskih biljaka .Ratarstvo je tu da mozemo kombinovati plodored i na osnovu te proizvodnje uzimamo djubrivo i jos neki repromaterijal,a povrtarstvo je za zivot i investicije. Od prosle godine je stariji sin ozenjen i preselio se u novu kucu koju smo za 2-godisnjim prihodom zavrsili komplet sem terase i spoljne ograde i jos smo kupili vecito1o kj zemlje. Ali sad mi se cini da ce biti malo teze tako investirati. Po meni sad smo na nekom optimumu ali vec sutra to moze da bude malo.Stalno se pitam da li ima granice kad covek moze da se opusti i malo zastane?
Smatram da netreba ni robovati i raditi samo da bi se radilo, treba malo i uživati u plodovima svog rada, a sa druge strane treba i kupiti i po neku novu mašinu, makar manju svake godine, a ne samo da se vrtimo u krug. Kao što je rekao mityoo arenda je veliki problem, koliko se sveto isplati ali opet treba i skupiti dosta keša ili podići neki skupi kredit pa kupiti večito. Kod nas ili prodaju jedno jutro do sela pa ga zacene ili po 30 - 40 jutara, što je stvarno previše za nas da se kupi odjednom.
Nikad kraja,tako je u surovom svetu kapitalizma zato su oni otišli dalje jer ne postoji granica ni u čemu pa ni u poljoprivredi ::lose::
Mims ja sam od pre mesec dana deda i polako cu deci da prepustam posao .Nama je problem zimski period posto nemamo nista od stocnog fonda te nemamo nikakvog posla i smatram da nismo robovi.Slazem se da netreba raditi samo da bi se radilo.
Tako je Maticu nekad i preterujemo .I kod nas defiluje mnogo sezonaca godisnje oko7000 e su njihovi .
Ma nema smaranja, naprotiv. Mi radimo sada oko 150 jutara, ali je veći deo arenda pa mi se čini da to malo gubi smisao, jer uvek treba neka veća mašina da se to uradi a izgleda da na kraju nema efekta. Inače stoke nemamo, ali imamo rasadnik ukrasnog drveća i šiblja, sad je tek druga godina.
Interesantna tema
Moje mišljenje je da će u skoroj budućnosti za normalan život jednoj četveročlanoj obitelji trebati bar 100 hektara zemlje i uz to barem 20 krava ili 40-50 bikova. Uglavnom mislim da će obitelji koje se bave čistim ratarstvom jako teško opstati. Možda je još najbolje rješenje da se uz poljoprivredu može raditi još nekakkav posao sa sigurnim primanjima, jer danas je čisto ratarstvo ili opčenito bavljenje poljoprivredom postalo jako rizično i slaboprofitabilno.
phoenixfendt
09-08-09, 23:37
Pa sad.... kako se uzme.... ja sa svojih 130 jutara arende neznam dali cu biti u plusu na kraju godine....
mityoo jel ti to imas i svoju zemlju ili svu arendu placas starcu? :lol:
stvarno je nesplativo ako radis 130 jutara u arendu(a ako dajes 1200kg zita po jutru za arendu a rodi ti 1500kg/kj + - onda si na cistom gubitku) jer ove godine svi koji imaju arendu ce biti u minusu ili na cistoj nuli tako da oprezno sa arendama ove godine jer poljoprivreda nam bas neide na ruku ove godine mislim na cene i na to sto nas drzava zajebava sa cenama i subvencijama...ali valjda ce i kriza jednom proci pa ce i nama paorima biti bolje...videcemo >:({
Interesantna tema
Moje mišljenje je da će u skoroj budućnosti za normalan život jednoj četveročlanoj obitelji trebati bar 100 hektara zemlje i uz to barem 20 krava ili 40-50 bikova. Uglavnom mislim da će obitelji koje se bave čistim ratarstvom jako teško opstati. Možda je još najbolje rješenje da se uz poljoprivredu može raditi još nekakkav posao sa sigurnim primanjima, jer danas je čisto ratarstvo ili opčenito bavljenje poljoprivredom postalo jako rizično i slaboprofitabilno.
To je druže surova istina.Ali za 100 ha treba dosta mašina pa i para da se kupi 50 teladi za tov bikova i junica koje će biti krave muzare.A s obzirom koje su cene naših proizvoda perspektive nema
ako ovako nastave davaćemo mi zemlju u zakup kao u češkoj doće neki matijević kostić ili mišković koji će pokupovati za sitne pare pa ćemo svi raditi za njega
sta mislite po osobi 15 do 20j pa koliko u domacinstvu ima, trebali bi lepo ziveti ali nekada se zivelo i sa 20j celo domacinstvo a sad ?
Sve dok nam tajkuni budu diktirali po njihovom nama neće biti bolje.Neće valjda ni oni celog veka da rastu i napreduju dokle više da se bogate na tuđ račun
pa dok nas skroz ne osiromaše neće se smiriti
U Sredu 12. Avgusta VELIKI protest u Beogradu pridružite se svi ;D} ;D}
http://poljoinfo.com/caffe/kako-da-pokazemo-sta-stvarno-mislimo-o-nasem-polozaju-u-drzavi/msg53971/?topicseen#msg53971
Kiraj, a šta radite od povrća?
Luk za seme,arpadzik,seme krastavca,industrijsku papriku.
moja porodica i ja nemozemo na more otici od posla !! samo toliko ko ima stoke zna o cemu ja pricam!!
Stoka je uvijek oduzima puno vremena bila sitnog ili krupnog zuba, ja osobno nikada nebih imao krave za proizvodnju mlljeka, ali krave u sustavu "krava-tele" već bih razmislio.
Krave su jedna velika obaveza.Nema praznika,nevremena,radnog ili neradnog dana moraš na vreme da im daš šta treba.Ujo što se tiče kredita ovde je dosta kuća upropašteno zbog njih a broj se povećava svakodnevno.Ljudi su mislili najbolje kada su ih dizali i dobijali ali ovde ne možeš ni na šta da se osloniš kao neku sigurnost.Svakoga dana je drugačije a da planiraš nešto unapred sa nekim dugoročnim kreditima na duži niz godina nema šanse.
prlično je jednostavno izračunati koliko zemlje je dovoljno.
godinama vodim poljoprivrednu statistiku i svake godine mi je zarada gotovo ista.
na uložen dinar, imam između 1.6 i 1.65din (sa subvencijama) ne računajući amortizaciju mašina.
Veoma zanimljiva tema i vidi se da poljoprivrednici sad još više nego ranije kalkulišu i pored poljoprivrednika treba da budeš dobar matematičar , ekonomista i špekulant .
U Hrvatskoj je sada jako teško živjeti od ratarstva sa 150 jutra (ako za veći dio plačaš arendu)
Veoma zanimljiva tema i vidi se da poljoprivrednici sad još više nego ranije kalkulišu i pored poljoprivrednika treba da budeš dobar matematičar , ekonomista i špekulant .
Pogotovo ovo zadnje! {"{": {"{": {"{":
I kod mene "veliki" počinju da daju u arendu....računica je nikakva....ja sam takođe prepolovio količinu zemlje koju radim.... ::lose::
Kod mene Veliki još veći i još jači...više zemlje.nove savremene mašine 50000-300000eura,odakle sam Bog zna {"{": ::lose::
Kodnas ce ove godine izgleda da bude: "sto vise zemlje si radio vise si izgubio" jer zarade ima jedino na soji i mozda ostane nesto na repi videcemo ali kukuruz i psenica su toliki minus napravili da ce konacni saldo izgleda biti minus....
North ARMY
07-10-09, 22:08
a jbg nekad dobijes nekad puknes,tako ide...
a normalno da ti veliki imaju kad em sto rade na ogromne kolicine,em rade drzavnu zemlju za skoro dz kao naprave da su dali na licitaciji 300e/ha i to objave za 1/10ukupnog zemljista a onih ostalih 9/10 dobiju na poklon, + sto su uvek blize vatri pa se i bolje ogreju(ne znam da li cu biti dovoljno precizan...) kad je bilo ono zito da se predaje u robne rezerve po 13 a ostalo po 9,samo 2 novopecena u celoj opstini predali a ostali ....nikom nista
@ Mityoo treba sačekati sa prodajom kukuruza ::namigivanje::
@ Mityoo treba sačekati sa prodajom kukuruza ::namigivanje::
Ajd kazi ti to mojim vlasnicima zemlje... Boli njih za cenu, njima treba pare od arende, bas njih briga sto ce kukuruz biti skuplji na prolece!
North ARMY
07-10-09, 22:19
mityoo a kako placas arendu kad skines usev ili u napred??
Ja koliko znam i koliko sam upucen arenda se placa unapred!
potrebno je puno zemlje.Ali do nje je tesko doci.u mom kraju je najvise drzavna zemlja,pa je na licitacijama nemoguce uzeti u zakup.Od tako reci novopecenih "biznismena"koji su licitovali sulude cifre od po 140,000din. po hektaru. ::novac:: Da da nije greska cifra je dobro napisana.Ali njima se moze,jer na kraju neplate nista, nego dodje drugi pa opet tako.Tako da mi koji bi platili zakup nemozemo doci na red od njih ":":{ Na taj nacin se njima isplati koliko god zemlje da rade.Jer drzava sve to podrzava,iako nemoras biti puno pametan da vidis kad se tolika cifra izlicituje da od toga nema nista. :<<>
KishRobert
08-11-09, 18:45
dzabe...i kod nas su mestani licitirali,a naplata ni 25%.
sad ce navodno opet da licitiraju!
Kod nas u selu (Kucura)tik pored moje njive je drzavna koju izgleda ove godine niko nije uzeo u zakup,bas zbog ovih pravila igre!Stoji stnjiste ustvari dzungliste i svi misovi na gozbu u moj jecam ::jako_besan:: ::jako_besan::
Kod nas u selu (Kucura)tik pored moje njive je drzavna koju izgleda ove godine niko nije uzeo u zakup,bas zbog ovih pravila igre!Stoji stnjiste ustvari dzungliste i svi misovi na gozbu u moj jecam ::jako_besan:: ::jako_besan::
zar se tebi onda neisplatida licitiras, kad je vec pored tebe?Ili ti netreba vise zemlje?
^-^
Iskreno,ne znam da li je bila licitacija,prosle godine su izlicitirali neki iz Turije i kanda se preracunali!Bile su cene do besvesti.Ja toliko zemlje ne bih mogao raditi!
a o kolikoj se povrsini radi?
Mislim,a nisam siguran oko 100ha!Danas idem da vidim,mogu li da nahranim miseve u tom jecmu!
Ne verujem da ce to ostati neizlicitirano, nas kraj je prepun jakih igraca i verovatno se medjusobno prepucavaju, bice tu jos otimacine, 100 ha u tabli, mi obicni smrtnici nemamo sanse ni da se primaknemo tome.
Ja sam se primakao najblize...prvi sam komsija :lol: :lol: :lol: Danas sam obisao atar prema Srbobranu do autoputa.Bilo je nekoliko traktora u njivi,ore se naveliko bez obzira na jucerasnje padavine!
imam 21 lanac,malo je,kad bih imao oko 100 pa navise bilo bi ok,ali mlad sam,mislim da ce biti i vise,bar se nadam ::namigivanje::
imam 21 lanac,malo je,kad bih imao oko 100 pa navise bilo bi ok,ali mlad sam,mislim da ce biti i vise,bar se nadam ::namigivanje::
koliko je to lanac zemlje? ^-^
Edit by Dragan18: imas ovde sve http://poljoinfo.com/caffe/dogovor-oko-mera/
Ovih dana sa drugom razgovaram o zemlji.Po nasoj racunici se isplati raditi zemlju.
Racunato na 35 hektara pod kukuruzom treba da ostane 10 000 evra ::novac::.To je neka nasa racunaca >:({
Da li mozes da napises kako ste dosli do te cifre.
Baš sam i ja hteo to da pitam !
North ARMY
22-11-09, 21:33
sa cije zemlje tvoje ili uzete u zakup,koliki prinos,jesi dodao amortizaciju masina...??
Da li ima neko neki obrazac sa potrebnim parametrima za izracunavanje dobiti ili gubitka u biljnoj proizvodnji.Pre nekoliko godina sam video neki obrazac u reviji Agronomska saznanja.
Ovih dana sa drugom razgovaram o zemlji.Po nasoj racunici se isplati raditi zemlju.
Racunato na 35 hektara pod kukuruzom treba da ostane 10 000 evra ::novac::.To je neka nasa racunaca >:({
ajd nam objasni racunicu:po ovome,ja bi bio milioner al nekako mi ne ide... :lol:
Ja koristim EXEL , pišem sve troškove koje se tiču poljoprivrede i na kraju godine znam na čemu sam . E sad pošto to radim već par godina mogu da znam ODPRILIKE troškove (naravno uz neku razumnu korekciju cena) .
Evo jedne kalkulacije iz novina.http://i47.tinypic.com/16adw1y.jpg
Ajde nam stvarno pokazi tu racunicu,ja sam uporno pokusavao da izracunam,ali neide ^-^ http://scindeks.nb.rs/article.aspx?query=RELAKW%26and%26tro%25c5%25a1kov i%2bproizvodnje&page=6&sort=1&stype=0&backurl=%2fRelated.aspx%3fartak%3dtro%25c5%25a1kov i%2bproizvodnje
Budimo realni kad racunamo!
Kalkulacije mogu da se prave u EXSEL-u,samo unosite cifre a on sam racuna.Mogu napraviti jednu kalkulaciju pa nekom poslati na e-mail da vidi.
E sad ovo je nasa racunica:
oranje 450 e
spremiranje 200 e
razbacivanje vestaka 120 e
prskanje 120 e
spartanje 200 e
sejanje 450 e
seme 1150 e
vestak 1150 e
otrovi 700 e
branje 1500 e
amortizacija..... 200 e
arenda 20 hektara 4500 e
--------
10 740 e
Sejanje placamo uslugu jer nemamo sejacicu.Takodje je tu i berba sa kombajnom usluga.Sve ostale radnje obavljamo sami sa svojom mehanizacijom.
1 hektar=6000kg x 35 =210 000kg x 9 dinara=1 890 000 dinara=20 100 eura
20 100 eura
- 10 740 eura
---------
9 360 eura + 2 500 e sub= 11 860 e
Nisam racunao subvencije koje se dobijaju a na 35 hektara iznose 2500 eura.
Mozda sam nesto zaboravio,slobodno ispravite ako gresim.Ajde da cujem sad komentare.... >:({
Hipija@ verujem da su ti sve matematicke radnje sem postavke zadatka ispravne.
mirko_markovic67
23-11-09, 23:14
kako ćes da pooreš 35 ha sa 450e to ti nema ni za naftu, 450: 35= 12,8 e = 12,8 l nafte. koji traktor troši tako malo?
North ARMY
23-11-09, 23:16
hipija gde je tu arenda i na koju kolicinu se odnose one cene nije mi bas jasno...
E upravo sam to hteo da pitam...
A veštak, samo 1150 evra na 20 ha? To je 57,5 evra/ha, znači grubo 100kg/ha NPK i 100kg/ha UREA?
To je suviše malo za 6000kg kukuruza po kj, ako sam razumeo računicu.
kako ćes da pooreš 35 ha sa 450e to ti nema ni za naftu, 450: 35= 12,8 e = 12,8 l nafte. koji traktor troši tako malo?
Tu smo racunali da naftu placamo 70 dinara na veliko bez racuna,a drugar nam radi na pumpi pa nam nabavlja racune tako pravdamo.
hipija gde je tu arenda i na koju kolicinu se odnose one cene nije mi bas jasno...
Pod arendom je 20 hektara,a 15 je nasih.Za 20 hektara placamo 4500 eura arendu.Sta ti nije jasno sa kolicinama?Nerazumem:lol:
North ARMY
23-11-09, 23:25
ne znam meni se cini da je sve racunao u kj osim prinosa koji je u ha pa eto odakle viska...
Post je spojen: 1259015221________________________________________ _________
a i zanima me ko ce ti brati 35ha za 1500e ^-^
A veštak, samo 1150 evra na 20 ha? To je 57,5 evra/ha, znači grubo 100kg/ha NPK i 100kg/ha UREA?
Izadje malo vise od 100 kg jer nije 3000 din 100 kg,nego je jeftinije i jos kad se uzima na vise...Ali ok ajde neka bude tu 1500 eura za vestak!
Post je spojen: 1259015536________________________________________ _________
ne znam meni se cini da je sve racunao u kj osim prinosa koji je u ha pa eto odakle viska...
Post je spojen: 1259015221________________________________________ _________
a i zanima me ko ce ti brati 35ha za 1500e ^-^
Kod nas se ljudi otimaju da ti beru,pogotovo ako imas u komadu 35 hektara.100 % tacna informacija.Sad pre par nedelja smo skinuli kukuruz pa zato iznosim ovu racunicu.Dolazio nam je kombajn 25 km udaljen od nas za tu cifru da nam bere.
North ARMY
23-11-09, 23:36
to ti dodje da ti neko bere za 42e/ha e to neces skoro gledati taj film >:D
vec imas par rupa malo nafta ako te ispali,malo djubre digni vecu kolicinu,malo branje podigni....
Ja pricam kako sam ja prosao ko veruje.
Ok mozda ima rupa ali tako smo prosli ove godine.To sto pricas "ispali nafta,djubre dignu cenu...",tako mozemo da pricamo i padne led pa unisti veci deo,bude susa pa padne rod,bude poplave......
To su sve neki rizici koje nosimo svi.Pitanje je bilo koliko zemlje treba da radimo?Moja racunica je takva i mislim da jedno domacinstvo,a da mu poljoprivreda ne bude glavni prihod,moze da sasvim solidno zivi i radi 35 hektara!!!
Može ako imaš sve svoje mašine za obradu i ubiranje i da ne plaćaš usluge drugima a ovako teško da može.
North ARMY
23-11-09, 23:48
nisam ja rekao da moze da bude leda kise...
ti racunas prihode maximalne a rashode minimalne >:D
da mi je znati koja masina poradi 60kj sa samo 200e amortizacije....
A seme je posebna priča.
1150 evra/20ha = 57,5evra/ha, tj. 33evra/kj?
Iz toga proizilazi da ti je jedna setvena jedinica bila dovoljna za kj? Dakle setva na razmak oko 33cm?
Sa tim razmakom setve i uz takvo đubrenje ne možeš postići taj prinos, tj. 6000kg/kj x1,75= 10500kg/ha.
Možda kupuju seme u rinfuzu ^-^ ^-^
Zrenjaninac
23-11-09, 23:59
On je koliko vidim računao 6000kg/ha a to mu dođe 3.400kg/jut Nije prikazao 6000kg/j
KishRobert
23-11-09, 23:59
a cena kombajniranja izadje na nekih 2300din po kj,ako kod vas idu za tu cenu....bogami,bolje da za dzabe sedim kuci....
Zrenjaninac
24-11-09, 00:03
kod nas će ti još neko i prevući za malo malo više para.Prošle godine su vrli kukuruz za 2.500din/j
@ZRENJANINAC
Budimo realni kad racunamo!
1 hektar=6000kg x 35 =210 000kg x 9 dinara=1 890 000 dinara=20 100 eura
North ARMY
24-11-09, 00:08
hipija druze ako si ti ove godine sa 35ha stavio u dzep 10 000e onda tebi svaka cast >:({ 8)
ako cu ja sa 5ha repe strpati 6 hiljada evra, zasto ne bi mogao covek 10.000 sa 35 ha.
takođe nemam troskove amortizacije, jer placam skoro sve usluge.
Ovo za repu, to je bruto.
IZVINJAVAM SE.
Jedna velika greska jedinica mere nije hektar nego JUTRO zemlje.Stvarno izvinite sve je racunato na jutru ja sam pogresnu kalkulaciju izneo. >:D
ti misliš da ćeš svake godine da imati vagon kukuruza po hektaru? ove godine je prosek 5.2t/ha.
bruto mi je 10.000 evra. kada odbijem troskove ostane mi 6.000.
E sad, ako možeš i hoćeš, molio bih te da ovo obrazložiš kao član Hipija za kukuruz.
ti misliš da ćeš svake godine da imati vagon kukuruza po hektaru? ove godine je prosek 5.2t/ha.
Tarana ja već unazad 3 god imam prinos kukuruza 10000kg/ha i više od toga 2 god sušna (2007 i 2009)
za naš region je ta cifra prihvatljiva. 2010 ?
Hvala,da me neko podrzi i da ima racunicu kao ja.Najvise mrzim ljude koji rade po 100 i vise jutara i uvek se zale kako se ne isplati raditi zemlju,kako su uvek na nuli... a kupuju se traktori,prave se kuce i naravno stedi se.... treba samo biti realan!!! :D
Pa prinos od 10t/ha je ostvarljiv uz dobru obradu, i to je OK.
KishRobert
24-11-09, 22:38
Hvala,da me neko podrzi i da ima racunicu kao ja.Najvise mrzim ljude koji rade po 100 i vise jutara i uvek se zale kako se ne isplati raditi zemlju,kako su uvek na nuli... a kupuju se traktori,prave se kuce i naravno stedi se.... treba samo biti realan!!! :D
bogami,potpuno si u pravu.a ima ih i ovde,a ti isti uvek kukaju na cene prozvoda.
North ARMY
24-11-09, 22:55
realno ja ne znam koji to POSAO ide da ulozis 1din a dobijes 2 ako je posten
Ima i toga u povrtarstvu.Veci je problem što se samo jednom godišnje novac obrne.
Tako je obrne se jednom u godini novac,ali na gomili.Netreba biti alav pa ne izlaziti iz traktora nego raditi "solidnu" kolicinu zemlje koliko moze da se postigne pored nekog drugog posla tj da je covek zaposlen u firmi i ima redovna primanja svaki mesec.Naravno ovde ne spadaju ljudi koji imaju puno zemlje i samo su se tome posvetili.
napisao sam vise puta.u 2006 sam na ulozen dinar zaradio 1.66, 2007=1.65, 2008=1.64 a za 2009 cisto sumnjam da cu da predjem 1.45.sa sve subvencijama i prilicno velikim ulaganjima u djubrivo.neke njive su dobile 500kg mapa u poslednje 3 godine.
North ARMY
25-11-09, 00:31
tarana jel radis sve svojim masinama i na svom zemljistu ili ...??
na svojoj zemlji.
placam setvu i zetvu.ostalo sam radim.
E sad, ako možeš i hoćeš, molio bih te da ovo obrazložiš kao član Hipija za kukuruz.
imas na temi secerna repa 2009.
http://poljoinfo.com/ratarski-proizvodi/secerna-repa-2009/msg71549/#msg71549
Post je spojen: 1259136587________________________________________ _________
ma dajte ljudi zaradi se ali na ulozenih jedan da dobijem dva nisam bas siguran ?
koliko se secam map sam platio prosle godine 95e , sad je 3100
pa nemogu ga sa racunati u kalkulaciji po 3100
naravno da ces racunati u kalkulaciji cenu koji si ti platio. mi smo prosle godine koristili subvencionisano djubrivo 15-15-15, 29.000 din/t. naravno samo smo pod repu djubrili.
mogu samo da dodam da smo na psenici, po gruboj kalkulaciji imali prihod od 400 evra/ha.
prinos je bio 6 t/ha, cena od 10 din/kg, skinuta pre kise.
primenjena je sledeca agrotehnika.
predusev soja.
dva spremiranja grubo neka procena oko 3000 din,
setva 2000 din,
seme sa tavana oko 4000 din, utrosak oko 200 kg/ha,
djubrivo urea 6000 din, 200 kg/ha,
žetva 8000 din.
ukupni troskovi 23.000 din/ha, bruto prihod 60.000 din/ha, razlika 37.000 din/ha. skoro 400 evra.
imao sam 5 ha psenice, to mu dodje 2.000 evra neto prihod.
znaci sa 10 ha, 5 ha repe i 5 ha psenice, oko 8.000 evra cist prihod.
treba sve staviti na papir, godina kao godina je bila specificna. dosta psenice se moglo skinuti pre kise, ali se nije znala cena. svi su cekali, ali onda je vreme upropastilo kvalitet.
mogu samo da dodam da smo na psenici, po gruboj kalkulaciji imali prihod od 400 evra/ha.
Ne znam sta bi ostao ako bi od tih 400 evrica oduzeo arendu, amortizaciju i rad na strnistu (mislim na tanjiranje, plitko oranje ili prskanje). Osnovno djubrivo bolje da ni ne racunamo...
naravno da ne bi nista. ali mora se voditi ekonomska racunica.
posle psenice, nisam palio slamu, podrio sam, djubrio opet sa 3 petnaestice i duboko uzorao, tu sam do sada ulozio oko 300 evra. spremio sam njivu za repu. ocekujem opet prinos repe od 60-70 t/ha i samim tim solidan prihod. posle repe uzores i sejes soju. sojiste opet samo setvospremiras ili iztanjiras i sejes psenicu. tako u krug. redukovana obrada za psenicu, oranje za ostale okopavine, podrivanje za repu, naravno ako je to moguce.
redovna analiza zemljista i osnovno djubrenje pod okopavine.
situacija je teska, energija je izuzetno skupa, mora se voditi racuna o svakom dinaru, da ne kazem litru nafte.
ova godina je bila specificna. isao sam na teren letos, obilazio repista, sa profesorom Marinkovicem. usput smo gledali kako strnjista stoje ne poorana, retko ko je ljustio strnjiste. profesor se zalio da su svi trebali da oljuste strniste kako bi sacuvali vlagu i isprovocirali korove. posle ovakve jeseni mislim da je opet bila bolja ekonomska racunica ostaviti strnjiste i tek posle ovih kisa spremiti zemljiste za prolece.
ne kazem da je bilo uzaludno ljustenje, tanjiranje ili oranje strnista, ali mislim da ta mera nece imati ekonomsku opravdanost u sledecoj zetvi. razlike u prinosu izmedju oljustenog strnista i strnista koje nije letos obradjeno nece biti, naravno u slucaju istog tipa zemljista i primenjene iste agrotehnike jesenas i dogodine.
Mi radimo(dva sina i ja) 103 kj sopstvene zemle i od ove godine jos 15 u zakup.Od prosle godine smo dve porodice i za sada mozemo pristojno da zivimo od tog posla.Jedino je moja lepsa polovina u stalnom radnom odnosu.
100 kj sopstvene zemlje -kao 300 kj zemlje u zakupu >:D
Radimo solidnu povrsinu povrca pa je tu jos veci prihod.
evo moja računica:pšenica prinos 3500kg/kj troškovi sa arendom 25200din 3500x 10din/kg=35000din zarada 10800din sa subvencijom države, za 1/kj
kukuruz prinos 6250kg/kj troškovi sa arendom 31100din 6250x9din/kg=56250din zarada 25150din sa subvencijom države, za 1/kj
soja prinos 1600kg/kj troškovi sa arendom 24400din 1600x27din/kg=43200din zarada 18800din sa subvencijom države,za 1/kj
napomena: u troškove nije uračunat amortizacija i rad traktoriste,ili kombajnera, mehanizacija svoja, arenda 200eura/kj , subvencija 7000din/kj , kod zemlje u vlasništvu naravno zarada veća. i kod cene proizvoda moguća oscilacija
e sad da čujem komentare >:D
Po meni taj tvoj racun je ok .Ako neko ima u tabeli sve stavke troskova(neka tabela kao ona sto sam postavio iz one revije) pa da vidimo kako racun tada izgleda.Kako izračunavate amortizaciju?Mladji Kiraj vodi kod nas sve troškove ali neznam da li je sve to slozio.
KishRobert
25-11-09, 18:03
pa kad ja radim 11kj + usluge + prodaja deteline i zivim sasvim solidno,ja bi sa 100kj bio najbogatiji covek n.beceja.
pa kad ja radim 11kj + usluge + prodaja deteline i zivim sasvim solidno,ja bi sa 100kj bio najbogatiji covek n.beceja.
Posle onih.
"deni " tvoja racunica mi deluje realno ::svaka cast::
da bi imao tako dobar prinos imas i veca ulaganja , a i backa zemlja je ::super::
@ Deni
imao si prosek zita ove godine 3500kg/kj?
Troskovi za kukuruz 31100-18500 arende-5000 semena -2000 specije-50l nafte oko 4000 i na kraju sa djubetom za 1600 din prosecan prinos od 6,25t svaka cast. Ja sam tu pored tebe prosecan prinos mi je malo veci ali je ulaganje od 40-42000 po kj zavisno od korova
saša22, ja prskao cambiom i nikarom kukuruz da 3.5 tone pšenice evropa 90 skinuto pre obilne kiše,
Nismo se razumeli,nije stavka tecna hemija vec "granulirana".Ti si po toj matematici sa 50 kg uree (oko 30din/kg) ili 50 kg mesanog(oko 34din) po kj ostvario prosek 6,2 na kukuruzu to mi nestima.Za zito svaka cast.Kod mene je jako malo ljudi imalo i maksimalan prinos od 3,5t a kamoli prosek.
troškovi za kukuruz: seme 4500din(F02) 7500 din đubrivo, (100kg NPK I 100kg urea) hemija 1800 din gorivo 53 litara- 5300 din arenda 19000din-7000din subvencija=12000din znači subvencija moja , prošle jeseni NPK bila 4500din
urea na proleće 3000din
KishRobert
25-11-09, 20:09
Posle onih.
kojih?
:D
@ Deni
sa 100kg npk i 100kg ureje ja to na vecini parcela nemogu da ostvarim >:({
Samo vi nastavite tako da pričate kako debelo zarađujete, i na kraju će ispasti kako je poljoprivreda najprofitabilnija delatnost.
North ARMY
25-11-09, 20:52
jeste ali tepretski,teoretski nema razlike u teoriji i praxi a u praxi ima >:({
Posle onih.
kojih?
:D
Dobro se razumemo :D
ovogodisnji prinos od 35m/kj je u kikindi nemoguc dogadjaj. moj prinos je bio 24m a prosek je oko 20m.
nije ni cudo sto su arende po srbobranu i temerinu tolike.
mi ovde u banatu jednostavno nemamo toliko kise i nema sanse ni sa kakvom agrotehnikom to da nadoknadimo.
moj prinos za zito ove godine je bio 25 m po jutru ,posle svih onih kisa em je bilo lose nicanje i nejednako jer je losa sijacica bila. inace bi bilo oko 30
noob-poljoprivrednik
21-03-10, 00:37
ovako, skoro sam nasledio neku zemlju(oko 2ha). ali i pored toga sam zainteresovan da ulozim novac u jos koji hektar zemlje. Drug iz vojske mi je rekao da se na selu moze pristojno ziveti tek sa 25-30 ha zemlje. znam da vam moja tema i moja sledeca pitanja mogu delovati smesno ali sta je tu je .... :)
1- koliko je zemlje potrebno za jedno ozbiljno gazdinstvo?
2- koliko danas u srbiji kosta ha zemlje okvirno?
3- sta je neki osnovni nivo posedovanja mehanizacije ?
inece ovaj forum je ekstremno dobar nasao sam dosta odgovora na neka svoja amaterska pitanja...
Prijatelju suvise opsirno pitanje, evo recu ti jedno, sa samo ta tvoja 2ha zemlje mozes pristojno da zivis ako se opredelis da se bavis proizvodnjom povrca recimo, samo znaci treba da ulozis u plastenike,staklenike, a moze i na otvorenom....
Dakle odgovor na tvoja pitanja nije jedan nego 1001, moras tacno reci cime bi se bavio i kolikim obimom poljoprivredne proizvodnje,da li posedujes ikakvu mehanizaciju itd itd, milion faktora :D
noob-poljoprivrednik
21-03-10, 01:56
pa ja za pocetak planiram da gajim malo curki za sebe, one vitenberg ovce koje inace moj rodjak sa juga vec gaji (ima stado 300-400kom) i oko toga svega manje brinem jer ce mi on pomoci sve u tom delu sto se tice saveta i formiranja stada... mene zanima da npr na delu svog buduceg imanja gajim kukuruz, ili detelenu cime bi hranio to svoje buduce stado, a na delu bi sadio lesnik ili orah/kajsiju kako sam procitao na ovom forumu da je neka kao idealna kombinacija.
nemoj da mislis da hocu da budem neozbiljan ali planiram da to bude sto obimnije . . . od poljoprivredne mehanizacije nemam nista trenutno ali ni neznam sta mi je neophodno. sada sam u fazi vaganja situacije i pravljenja neke ukupne kalkulacije ...
hvala unapred ....
Moje misljenje je da su vremena sve teza i da jedo poljoprivredno gazdinstvo bez minimum 80 h zemle i kojekakvog svastarenja nema sanse da se zivi .ako hoces normalno da zivis .to govorim iz iskustva jer haranimo dvoje dece ja i supruga .a uz to trba i mehanizaciju obnavljati napredovati .
Eto sad pokusavam neku stoku malo ozbiljnije da zapatim jedno 15 kom bikova i tako .
Ali da bi skupio jedno 15000 e za neki ozbiljniji kredit godisnje ima da se radi i to samo da puca.
Po meni, za ratarstvo minimalno 30 ha (50kj), za povrtarstvo moze i 1 ha
Mislim da malo preterujete ta tih minimalno 50 ha, neko kaze 30h.
Pa da ne radis nista sa 50 ha (skoro 90kj), mozes uzeti samo na arendu 15-20.000 Eura. Sa tim parama ne moras nista raditi, osim mozda posaditi luk i paradajz u basti da ti ne bude dosadno. :)
North ARMY
10-05-10, 23:49
Vidi zavisi koliko gladnih usta imas da hranis??
Dobro sad, cenim da mora da bude barem malo isplativije ako radis, nego ako ne radis nista i dajes u arendu, inace niko ziv ne bi radio. :)
Sa tim parama (15-20K eur je mesecno oko 1500 eur), sigurno mozes da prehranis familiju, pogotovo uz neki minimalni prihod sa strane (ko moze celu godinu da ne radi bas nista taj je lud :)).
North ARMY
11-05-10, 00:04
Nije isto kad ti radis 20 jutara pa platis setvu,platis zetvu,nemas podsticaj,naftu kupujes na pumpi i placas 100din/l,djubrivo kupujes na vrece.
A nije isto kad neko ima sejacicu,kombajn i ostale masine pa ne mora da placa te usluge,naftu kupuje na cisterne pa onda dobije jeftinije,dobije podsticaj...tako da je meni jasno zasto je nekom isplatljivije da izda u zakup nego da radi.
Jasno mi je sa ovim poticajem da je razlika ogromna, ali ko nema subvenciju i refakciju za naftu taj valjda moze nekako da se dogovori sa nekim ko ima pravo, pa da mu fiktivno izda u arendu. :)
Bili bi suludo da ljudi tako ne rade.
Sto se tice setve i zetve, ako imas malo zemlje opet je bolje platiti uslugu nego recimo imati kombajn za 20 jutara na kome svake godine gubis na vrednosti (zanemarujem da ces sigurno raditi drugima sa njim).
NEBOJSA1977
18-05-10, 00:18
u jeb..u sunce, pa vi ovde govorite o desetinama hektara , a ovde u pomoravskom kraju kod Nisa, onaj ko ima vishe od 5 hektara moze da se smatra velikim gazdom. e sad neznam sa cime ste vi to zadovoljni, s'koliko para mesecno ali ovde ljudi zive lepo i sa 500 eura mesecno.
acA cS prO
18-05-10, 00:52
ja se slazem sa svima koji su rekli da je potrebno nekih 50, 60 lanaca (kj) za noramalan zivot i dosta slobodnog vremena, sa svojim odgovarajucim masinama, takodje se slazem sa onima koji su rekli sto vise zemlje vise i zarade >:({
u jeb..u sunce, pa vi ovde govorite o desetinama hektara , a ovde u pomoravskom kraju kod Nisa, onaj ko ima vishe od 5 hektara moze da se smatra velikim gazdom. e sad neznam sa cime ste vi to zadovoljni, s'koliko para mesecno ali ovde ljudi zive lepo i sa 500 eura mesecno.
Ok, ovde, na forumu su uglavnm ljudi iz vojvodine, bave se ratarstvom, zato su vece povrsine
adamov zoran
18-05-10, 17:43
tu nema kraja vise zemlje veca mehanizacija i tako u krug a onda drugo trece koleno lanac po lanac i kao pesma i sve sto sam steko potrosice neko
Nema preciznog odgovora na ovo pitanje. Za normalan zivot je dovoljno 50 jutara (25 kukuruza i 25 soje). Na kukuruzu cisto oko 300 evra, na soji 200 evra po jutru, dakle 25*300+25*200=12500 evra. Mislim da sa tim novcem cetvoroclana porodica moze da zivi tokom godine sasvim pristojno. Ta povrsina ne zahteva od coveka puno vremena. Sve moze da se uradi masinski i hemijom.
E sad kupiti tih 50 jutara je malo teze, kod nas jutro je od 3000-5000 evra. Imam poznanika koji kaze da ima 50 jutara dao bi sve u arendu i uzivao. Arenda oko 200 evra*50=10000 evra. Nije mu losa racunica ::svaka cast::
Postovi o kalkulaciji je premeštena ovde http://poljoinfo.com/poljoprivreda/sta-dogodine/120/
Nema preciznog odgovora na ovo pitanje. Za normalan zivot je dovoljno 50 jutara (25 kukuruza i 25 soje). Na kukuruzu cisto oko 300 evra, na soji 200 evra po jutru, dakle 25*300+25*200=12500 evra. Mislim da sa tim novcem cetvoroclana porodica moze da zivi tokom godine sasvim pristojno. Ta povrsina ne zahteva od coveka puno vremena. Sve moze da se uradi masinski i hemijom.
E sad kupiti tih 50 jutara je malo teze, kod nas jutro je od 3000-5000 evra. Imam poznanika koji kaze da ima 50 jutara dao bi sve u arendu i uzivao. Arenda oko 200 evra*50=10000 evra. Nije mu losa racunica ::svaka cast::
Postovi o kalkulaciji je premeštena ovde http://poljoinfo.com/poljoprivreda/sta-dogodine/120/
Da, to je to, slazem se, Ali problem je da sto vise imas, rastu ti i ambicije i sve vise ti i treba. Tako da mazda nekome nije dovoljno ni 100 ha.
Zavisi koliko je ko alav!
>:D
Puno zavisi i od zemlje, kod nas u severnom banatu je teško da se ostvari čista zarada od 300 evra po kj kukuruza, a soja slabo ide kod nas...
Ako uzmeš zemlju u arendu, često se dešava da je zarada nula, a možeš i da ostaneš dužan...
Koliko zemlje treba da radimo? - Samo još malo više ::namigivanje::
North ARMY
06-06-10, 20:40
Ljudi su prokleti i tu nema govora.
Ja bih pre pristao da imam mojih 40-50kj,577 i 539,zmaj 142 i jos sitne pratece mehanizacije,nego da radim 300 u arendu za druge i ulecem u kredite za veliku mehanizaciju.
Taj ko uzima arendu i daje 200 evra po jutru ne isplati mu se da seje soju, kukuruz i psenicu, jer ce fakticki da radi cele godine za drugog. Jednino da seje repu, slacicu, papriku, paradajz i ostale egzoticne kulture. Slazem se sa NA bolje svojih 50 jutara nego 200+ arende. Ovo je moje pa koliko rodi, nije vazno ja sam zadovoljan. A arenda ako podbaci rod, a ti imas u ugovoru 200 evra da platis, e onda....
Samo što tih "svojih" 50 kj nije tako lako steći.... E sad ako ti neko pokloni.... e pa to bih i ja voleo!
Betonski Silosi
14-06-10, 15:26
Da se i ja malo ukljucim i dam neko svoje misljenje.
Koliko kosta 1 ha zemlje? Okvirno oko 5000 E pa navise.Koliko godina treba da se novac vrati? 5...10...?
Jedan silos 100 tona kosta toliko a u njega stane 10 ha kukuruza? ili 25 ha psenice!!!
Cena kukuruza jesenas 7-8 din a danas 14.Dakle razlika 6 din po kg.Na 100 tona 600 000 din ili 6000 e.
Silos ostao dzabe za pola godine.Naravno nije uvek tako,ali uglavnom jeste.Hoce li kukuruz dostici 20 din?
Koliko ima proizvodjac ako ga je sacuvao?
Nemogu da se slozim sa nekm ko npr. ima 20 ha pod kukuruzom i tezi da ima 25,a ne razmislja i ne odluci da napravi svoje silose. Moze li neko da kaze da je moj stav pogresan:lol:-Pozdrav
Vaš stav je sasvim OK, ali ljudi nisu navikli da tako razmišljaju... Nažalost.
adamov zoran
14-06-10, 19:13
u zemlji srbiji nazalost tako je samo neke spekulacije itrgovina se isplati u drugim zemljama mislim da nije bas tako
Tačno je da je osim količine zemlje potrebno i znanje agroekonomije i što je još važnije finansijka podloga (rezerva keša), tako da ti možeš da čekaš cenu od 14 dinara. Ako nemaš rezerve, onda moraš da ga prodaš u jesen po 7-8 dinara.
Tako da skoro isto vredi kukuruz sa 2 ha prodat u jesen kao sa 1 ha prodat na leto, samo što je duplo veći trošak obraditi ta 2 ha. Sve ovo može da se dešava i sa većim površinama...
Tačno je da je osim količine zemlje potrebno i znanje agroekonomije i što je još važnije finansijka podloga (rezerva keša), tako da ti možeš da čekaš cenu od 14 dinara. Ako nemaš rezerve, onda moraš da ga prodaš u jesen po 7-8 dinara.
Tako da skoro isto vredi kukuruz sa 2 ha prodat u jesen kao sa 1 ha prodat na leto, samo što je duplo veći trošak obraditi ta 2 ha. Sve ovo može da se dešava i sa većim površinama...
Tacno tako taj koji prodaje kukuruz u jesen dzaba mu silos, on ga prodaje jel mu treba ::novac::, a ko ima para taj ga stavlja na lager sto ce da plati 1% mesecno, a ko ima silos po meni treba da ima i susaru jer nije svaka jesen ko prosle god. ::namigivanje::
Tacno tako taj koji prodaje kukuruz u jesen dzaba mu silos, on ga prodaje jel mu treba ::novac::, a ko ima para taj ga stavlja na lager sto ce da plati 1% mesecno, a ko ima silos po meni treba da ima i susaru jer nije svaka jesen ko prosle god. ::namigivanje::
Jes' vala baš!
Betonski Silosi
14-06-10, 23:40
Pa polako jedno po jedno..postoji i usluzno susenje,a posle susara.
Mislim da je ritam mnogo bitniji od toga koliko zemlje radite....kontam da sve preko 80-90 kj moze da ti da pristojan prihod...bitno je da imate dovoljno novca u steku, da radite onako kako treba, a ne da dajete u bescenje proizvode, kako bi preziveli... Ja sam usao u kontra ritam, i gubim oko 400000 dinara godisnje, bas iz tih razloga.Uzimam na "zeleno",tamo gde mi daju, a ne gde je najjeftinije, odmah predajem robu da to razduzim, i tu vidim najveci problem bar kod sebe... Sad bi mi trebala dupla zetva, da bih sve razduzio, i na jesen ulozio svoj novac...al od tog nema nista jos uvek {"{":
Betonski Silosi
15-06-10, 00:01
Vazno je videti gde se gresi i pokusati se izvuci iz toga
Vazno je videti gde se gresi i pokusati se izvuci iz toga
pa ide polako...izvukao sam se prosle godine, ali sam vise nego duplirao zemlju, sa 30, na 70 kj, i opet mi sav profit otisao nazad u zemlju....nadam se da cu ove godine uhvatiti prikljucak
North ARMY
15-06-10, 08:17
Moj stric jedan je isto zajebao svojom krivicom jednu godinu "razocarao se u zivot" i sve ostalo na njivama....da ne tupim godinama je vukao taj dug,deca rastu(4kom) daj za skolu,svake godine samo na zeleno,krediti...prosle godine se povrati na 0 i uzme jos 12 000e da radi ekonomsku zemlju racuna da ce uzeti 100e po ha cisto pa opet daj sta das mora se ziveti,sad su sve te njive pretvorene u jezera,od zetve tu nema nista,dolazio cika Zaharije na te njive,ali pazi kad sumnjam da ce ista pomoci. ":":{
Po mome misljenju treba minimalno 50 he. zemlje da se radi. >:({
Pa normalno da bi bilo dobro da imamo svoje a kad vec nemamo moze i arenda. >:({ da uposlimo ::traktor1::
Svoje ili arende?
do pre 25 godina sa 10 hektara zemlje i malo usluga kupovali smo sve novo (traktor,prikolice,berač,sejalicu),gradila se šupa,čardak,kuća išlo se na more,kupili smo auto,to recimo sve za 10 god.A sad treba 100 hektara zemlje što svoje,što arende,što usluga da bi bili na istom.Po mom nije ni ono bilo normalno vreme,da sa toliko male površine stekneš to sve,ali ni ovo nije normalno da se ubiješ od posla a na kraju ti daju te smešne cene za pšenicu,suncokret itd.,inputi su skupi (nafta,seme,hemikalija).i to svake godine ide nagore!
@ljakse
Stric mi je pricao da je on 1982 (ili 1983) sa 10 kj psenice kupio nov auto i 6 teladi. Sad je 10 kj psenice mozda dovoljno za 6 teladi.
Ja sam licno bio kod naseg coveka u Kanadi koji ima farmu od 40ha. Gajio je kukuruz i oko 100 svinja u turnusu. Imao je dva metalna silosa i svu pratecu mehanizaciju. Zaradjivao je minimalno 25000$ cisto ::novac:: u losoj godini a bilo je i do 35000. To vam je tamo hoby farma. Naravno prodavao je kukuruz secerac pored puta tipa uberi sam pa plati na izlasku ::svaka cast:: prodavao je isto nasim ljudima po koje svinjce ili prase. Sve u svemu kaze da drzava ima dosta razumevanja za farmere, pa tako recimo odmah pri kupovini dizela skidaju refakciju na pumpi posto farmeri imaju registarske tablice druge boje, naravno ovi sa pumpe mu toce u njegovu mini cisternu kod kuce, samo zove i narucuje a oni donesu :D. E sad da ne duzim... to bi bilo idealno ali na zalost ne desava se u SRBIJI :<<>
@Betonski silos
Gde se to ha kupuje za 5oooe ja sam kupio 1,5 lanac ili 85 ari za 1.500 e a komsija do njega trazi 2000 i nema zaintresovanih, a ni ja jer je nemoguce sve to spojiti u jednu celinu i platiti vise nego uvek jedan izmedju tvrdi pazar. Lokacija Pancevo i okolina.
adamov zoran
27-06-10, 19:11
u botosu i to bi bilo jeftino
Eeee, da je kod mene ta cena...
futurefarming
07-11-10, 20:27
Ako se tema ne češe samo o ratarstvo, mogao bi i neki voćar da podeli kalkulaciju, ne bih mu zamerio. >:({
srkitransporter
16-11-10, 17:39
super pitanje, svaka cast... ;D} cekam odgovor vec 10 dana ali nista... mislim da bi trebali pokrenuti odredjene teme u oblasti vocarstvo iako ih ima na drugom mestu jer npr konkretno "analiza zemljista" ima u oblasti ratarstvo, a meni nikad ne bi napamet palo da udjem u tu oblast(koju cu kad me ne interesuje), a i tu pricaju i pisu o analizi za ratarske kulture...
i ova tema ovde sve o ratarskim kulturama i sad nekim vocarima ni ne pada na pamet da udju... pretpostavljam da je to jer ima ih dosta ozbiljnih ne vidim sto neko ne bi odgovorio...
futurefarming
16-11-10, 22:44
To jeste ali onda će nastati problem u dupliranju a ljudi se već žale da je forum preglomazan, zato ja gledam sve pa frikombinujem.
srkitransporter
17-11-10, 11:37
aa ok onda, ali bas je zaj...no da pratim sve teme, neki put zab i gde sam sve postovao pa se setim posle pet dana, bar da stize mail da je neko pisao u toj temi, tako ima na nekim forumima... sorry za :){{ >:D
Imaš u opcijama u PROFIL-u: *OBAVEŠTENJA i E-MAIL*. Tamo čekiraj da ti stižu obaveštenja kad neko piše. >:({
srkitransporter
17-11-10, 14:48
hvalaaaa.... ;D}
Meni stižu obaveštenja u spam folderu.
Moze li neko ukratko da pojasni koliko se zaradi nacisto po kj psenice, po kj kukuruza. Cisto da vidim dali bi se uopste tako nesto isplatilo i kolika je zrada tj dali je vredna rada.
Pozdrav.
ako imas malo njiva i ako nemas masine ne isplati se uopste da radis
psenica
zakup 25000 din/ha
tanjiranje 10 l/ha 1200 din/ha
setva 5 l/ha 600 din/ha
seme 200 kg/ha x 50 din 10000 din/ha
osnovno djubrivo 300 kg/ha x 40 din/kg 12000 din/ha
azotno djubrivo 200 kg/ha x 45 din/kg 9000 din/ha
Bacanje djubriva 2 x 3 l/ha 700 din/ha
zastita od bolesti i korova 3000 din/ha
nafta za zastitu 3 l/ha 400 din/ha
zetva 9000 din/ha
nafta razno-oko 6-7 l/ha 1000 din/ha
amortizacija masina i traktora 4000 din/ha (za amortizaciju sam uzeo kolicinu potrosene nafte...)
ukupno: 75900 din/ha
Ako racunamo neki bolji rod na ovu agrotehniku od 6-6,5 t /ha, i cenu od nekih 20 din, moze se doci do zarade. E, sad ako uzmemo neki visegodisnji prosek od oko 5,5 t/ha, i cenu u zetvi od 17-18 din, imamo neku drugu pricu...
---------- Poruka napisana u 15:51 ---------- Prethodna poruka je at 15:36 ----------
Suncokret
zakup 25000 din/ha
duboko oranje 25 l/ha 3200 din/ha
osnovno djubrivo 175 kg/ha 7000 din/ha
seme 55000 b/ha 6500 din/ha
azotno djubrivo 175 kg/ha 7900 din/ha
setva 5 l/ha 600 din/ha
p.priprema 2x 14 l/ha 1750 din/ha
spartanje 5 l/ha 600 din/ha
zastita od korova ?? 4000 din/ha
zetva 9000 din/ha
nafta za bacanje djubriva, prskanje, razno 20 l/ha 2500
amortizacija 8750
ukupno 76800 din/ha
Prinos uzmimo oko 3,5 tona/ha, uz cenu od oko 35 din (prosecnu u ove 2-3 godine)
Jos ne daj boze neke elementarne nepogode,onda ode sve u PM,zato moj prijateljski savet na to svo ulaganje dodajte jos ~1500 din.u osiguranje i mirno spavajte.U nasem ataru je letos oko 3500HA unistio grad,tako da bilo kakvo racunanje u napred nije bas zahvalno.
kukuruz
zakup 25000 din/ha
tanjiranje strnista 10 l/ha 1200 din/ha
prskanje totalom 5 l/ha 1500 din/ha
osnovno djubrivo 350 kg/ha 14000 din/ha
azotno djubrivo 250 kg/ha 11250 din/ha
predsetvena pr. 14 l/ha 1750 din/ha
setva 5 l/ha 600 din/ha
seme 70000 b/ha 14000 din/ha
zetva 9000 din/ha
nafta razno 20 l/ha 2500 din/ha
amortizacija 10000 din/ha
ukupno 98600 din/ha
Uzmimo neki prinos od 10 t/ha, i cenu od 15 din/kg...
psenica
zakup 25000 din/ha
tanjiranje 10 l/ha 1200 din/ha
setva 5 l/ha 600 din/ha
seme 200 kg/ha x 50 din 10000 din/ha
osnovno djubrivo 300 kg/ha x 40 din/kg 12000 din/ha
azotno djubrivo 200 kg/ha x 45 din/kg 9000 din/ha
Bacanje djubriva 2 x 3 l/ha 700 din/ha
zastita od bolesti i korova 3000 din/ha
nafta za zastitu 3 l/ha 400 din/ha
zetva 9000 din/ha
nafta razno-oko 6-7 l/ha 1000 din/ha
amortizacija masina i traktora 4000 din/ha (za amortizaciju sam uzeo kolicinu potrosene nafte...)
ukupno: 75900 din/ha
Ako racunamo neki bolji rod na ovu agrotehniku od 6-6,5 t /ha, i cenu od nekih 20 din, moze se doci do zarade. E, sad ako uzmemo neki visegodisnji prosek od oko 5,5 t/ha, i cenu u zetvi od 17-18 din, imamo neku drugu pricu...
---------- Poruka napisana u 15:51 ---------- Prethodna poruka je at 15:36 ----------
Suncokret
zakup 25000 din/ha
osnovno djubrivo 175 kg/ha 7000 din/ha
seme 55000 b/ha 6500 din/ha
azotno djubrivo 175 kg/ha 7900 din/ha
setva 5 l/ha 600 din/ha
p.priprema 2x 14 l/ha 1750 din/ha
zetva 9000 din/ha
nafta za bacanje djubriva, prskanje, razno 20 l/ha 2500
amortizacija 8750
ukupno 76800 din/ha
Prinos uzmimo oko 3,5 tona/ha, uz cenu od oko 35 din (prosecnu u ove 2-3 godine)
Znaci zarada je oko 400e/ha +-20e.
Neznam posto se zemlja daje u arendu ali malo sam po forumu ceprko, da kazemo 120e/kj. Bolje onda dati u arendu zar ne?
---------- Poruka napisana u 16:07 ---------- Prethodna poruka je at 16:05 ----------
ah stani tu je uracunat i zakup, preracuno sam se:)
a niko neuzima u obzir jedan dobar grad kao prosle godine pa da sva ta racunica padne u vodu...
diesel d-60
29-02-12, 16:47
kod nas je arenda katastrofa ako uspes za 150-160e da uzmes onda si dobro prosao.. inace bi svi 200 i vise eura po jutru.. unazad godinu dve su podigli cenu zakupa pojedinci za koje neznam kako im se isplati jer su placali po 350 e po jutru i to 3 godine unapred.. tako da ako nemas svoju zemlju i masine bolje nemoj ni raditi..
ko uzgajas marihuanu dovoljno ti je i pola jutra Lkl{{ ispod 50 h nemozes da opstanes tek preko 50 ja imam 65h svoje zemlje i jos u zakup i lepo zivim planiram da prosirim proizvodnju na 100 - 150h ako da bog i vise Lkl{{
@tomtom,
Batali poljoprivredu i razmisli da ulozis taj novac negde drugde. Od mnogo vise parametara zavisi zarada. Poljoprivredom bi mogao da se bavis iz hobija ako to volis ali da izvor prihoda bude na nekoj drugoj strani. Ne znam koliko si planirao da zaradis po 1/h, ali racunica nikad nije bas jednostavna. Kolege sa foruma su pokusale da ti malo priblize (pojednostave) prihode i rashode, ja bih samo dodao da bi ostvario dobre prinose moras imati i kvalitetnu zemlju koju nije lako naci. Prihodi mogu biti i daleko veci po jedinici povrsine u povrtarstvu ili vocarstvu, ali i mnogo vise posla i obaveza. Ovo pisem iz najbolje namere posto i sam imam rodjaka u Pancevu i stalno se raspituje o cenama i zaradama u poljoprivredi, (Stalno gleda Zaharija) a ja bi se menjao sa njim za njegovu platu od stotinak hiljada.
uopšte nisu u pravu malopređašnji da nema zarade u poljoprivredi evo ti moja računica za prošlu godinu po jutru usev kukuruz prinos 7tona po jutru jusa(prošla godina je jedna od lošijih).
vrsta posla
datum rada
cena u dinarima
cena u evrima
tarupanje
05.11.2010.
1.300,00
12,20
tanjiranje
05.11.2010.
2.300,00
21,50
veštak
30.10.2010.
7.500,00
70,09
bacanje veštaka
20.11.2010.
700,00
6,50
oranje
21.11.2010.
4.250,00
39,70
seme
19.03.2011.
10.501,00
103,20
urea
20.01.2011.
6.375,00
60,54
bacanje veštaka
02.04.2011.
700,00
6,80
setvospremiranje
02.04.2011.
1.800,00
17,48
sejanje
05.04.2011.
1.300,00
12,62
hebricidi
20.01.2011.
1.990,00
18,90
prskanje otrovima
19.05.2011.
1.600,00
14,66
folijarna prihrana
20.01.2011.
707,00
6,71
špartanje
30.05.2011.
1.000,00
10,31
prskanje folijarno
11.06.2011.
600,00
6,19
porez+katastar
01.03.2011.
1.407,00
13,67
branje+prevoz
01.11.2011.
6.324,00
62,61
UKUPNO:
50.354,00
483,68
Trenutno za kukuruz može da se dobije 18dinara*7000kg=126000,00 dinara.Zarada po jutru u mom slučaju je 75646,00dnara za koje običan radnik kod privatnika radi skoro 4 meseca.Na to dodaješ još 8120,00dinara na subvencije po jutru,tako da moji dragi poljoprivrednici nemate baš toliko razloga da kukate i da se žalite.
vitezbb (http://poljoinfo.com/member.php?4414-vitezbb) koliko ti rodi u dobroj godiniu po jutru kad u losoj imas prosek 7 tona i koje je to seme od 10000 po jutru?
Jedino nisi računao amortizaciju, uračunao si troškove obrade ali kad treba kupiti npr traktor - za novog cc 20 000e, ili generalna 2000e, guma za zmajevku 200e, prednja guma za kombajn 1000e....
vitezbb (http://poljoinfo.com/member.php?4414-vitezbb) koliko ti rodi u dobroj godiniu po jutru kad u losoj imas prosek 7 tona i koje je to seme od 10000 po jutru?
Preprošle sam imao još više 7320kg po jutru jusa ali je bio ns 640 koji sam predao sa vlagom 21% pa kada su mi odbili troškove sušenja ostala je ta količina.Seme od 10501,00dinar su dve vreće pionira f38 sa pončom ostalo je još semena koje sam ostavio čoveku koji mi radi zemlju jer nisam znao šta da radim sa njime.
---------- Poruka napisana u 18:42 ---------- Prethodna poruka je at 18:26 ----------
Jedino nisi računao amortizaciju, uračunao si troškove obrade ali kad treba kupiti npr traktor - za novog cc 20 000e, ili generalna 2000e, guma za zmajevku 200e, prednja guma za kombajn 1000e....
Nije po pravilu foruma da pišem poruku za porukom pa neka je moderator spoji ako smatra da treba,ne treba ja da računam amortizaciju kada ju je u ceni uračunao čovek koji mi obrađuje zemljuZar mislite da u ceni od 4250,00dinara za oranje nije uračunao troškove amortizacije,pa maloprije je oldtajmer napisao da ga troškovi dubokog oranja koštaju 3200,00dinara za hektar a ja platio 4250,00dinara za jutro i to u jesen 2010 kada je ako me sećanje služi nafta koštala ipod 80 dinara.budite malo realniji ljudi.
Budi srecan sto si u Backoj i sto imas tako dobru zemlju.kod mene da to sve uradis ne moze da imas vise od 4500 ajde mozda 5000 (mada tesko)po kj.Naravno ako ti ne potopi voda u prolece.
Sve je to lepo kad se stavi na papir a mi se posle cudimo kad neki novinar napise da nam ostaje 1000 evra po hektaru ^-^
Sta ce da pomisli onaj ko se nikad nije bavio poljoprivredom?
To sam bas hteo da kazem ali nisam da ne bude kako uvek neko tera kontru.Pomocnik ministar je za vreme blokada lepo izracunao da nama ostaje 1000 evropljana po hektaru.Na kraju ce se izpostaviti da je covek bio u pravu.
Ipak je to bio pomocnik ministra ,hvala na ispravci >:({
To sam bas hteo da kazem ali nisam da ne bude kako uvek neko tera kontru.Pomocnik ministar je za vreme blokada lepo izracunao da nama ostaje 1000 evropljana po hektaru.Na kraju ce se izpostaviti da je covek bio u pravu.
Uopšte nije bio u pravu.Ko seje kukuruz ostaje mu mnogo više od 1000 evra po hektru,onaj ko seje soju oko 750 evra a pšenicu oko 700 evra na to dodate još i 130 evra subvencija tako da možete slobodno da tvrdite da ministar nije uopšte upućen i stručan.Ove zarade su mnogo veće ako sami obrađujete svoju zemlju a ne kao ja što sve plaćam,nego ste navikli da mnogo kukate u prošlosti kada je seljak bio stvarno podređen i eksplatisan drage moje kolege pa vam ostalo u navici i sada kada nam je jako dobro
Ti druze verovatno ims viska para i nezivis od poljoprivrede,da zivis od toga drugacije bi pricao
nego ste navikli da mnogo kukate u prošlosti kada je seljak bio stvarno podređen i eksplatisan drage moje kolege pa vam ostalo u navici i sada kada nam je jako dobro
Кукање не кошта а може да се исплати.:'({
Ti druze verovatno ims viska para i nezivis od poljoprivrede,da zivis od toga drugacije bi pricao
konačno prijatelju da se ja i ti u nečemu složimo,jeste ne živim od poljoprivrede ja sam magistar ekonomskih nauka po zanimanju bankar sa funkcijom,a prihod od zemlje mi je treća plata u kući.Cilj koji pokušavam da ostvarim u zadnjih godinu dana je da kupim još 10 jutara zemlje, samo mi to nikako ne polazi za rukom,a onda polako i jedan traktor i priključnje mašine za oranje,bacanje veštaka,prskanje i setvospremiranje
konačno prijatelju da se ja i ti u nečemu složimo,jeste ne živim od poljoprivrede ja sam magistar ekonomskih nauka po zanimanju bankar sa funkcijom,a prihod od zemlje mi je treća plata u kući.Cilj koji pokušavam da ostvarim u zadnjih godinu dana je da kupim još 10 jutara zemlje, samo mi to nikako ne polazi za rukom,a onda polako i jedan traktor i priključnje mašine za oranje,bacanje veštaka,prskanje i setvospremiranje
Samo napred...vremenom će se računica malko drukčije pokazati...
Drzi se ti bankarske funkcije i uzivaj.Ziv bio >:({
I čudi se što cena zemlje ide do besvesti kad neko ovako računa ,a neko ko ima para koje nemaju veze sa poljoprivredom to čita.Ove godine jedan takav što čita,čiju sam zemlju do sada ja radio u arendu(oko 5h kupio jer kad uđemo u EU zemlja će biti 25000E)neda više u arendu nego će sam da finansira a ja da radim blago meni.Već se primećuje pad optimizma (čovek čita i prati berzu,a zec u šumu) a ja sam siguran da ću sledeće godine opet raditi u arendu(zato sada primenjujemo punu agrotehniku) Za mene isto nema velike razlike,jer tako i pravim kalkulaciju svi radovi +rizik=malo veća dobit.
Ja vidim zasto niko ne prodaje zemlju, zarade od 500evra po jutru:)
Teoretski da, ali u džepu nikako ne mogu ostvariti toliku cifru.
Predpostavljam ako imas svoje silose da je zarada jos mnogo veca? Iskreno i o tome razmisljam. Poz.
dragan.kovacev
01-03-12, 01:09
Samo napred...vremenom će se računica malko drukčije pokazati...
i kad bi ostao bez funkcije, voleo bi da nikad ovo nije napisao...
Teoretski da, ali u džepu nikako ne mogu ostvariti toliku cifru.
Potpisujem.
Teorija je jedno a realizacija obično pokaže i na koji propust.
---------- Poruka napisana u 06:20 ---------- Prethodna poruka je at 06:19 ----------
i kad bi ostao bez funkcije, voleo bi da nikad ovo nije napisao...
Zašto? Da niste pogrešno protumačili?
Naj gore je kada neko ko ne zna nista o necemu dodje da soli pamet nekome ko je ceo zivot u toj prici.
Ja sam relativno mlad tako da nemam naviku kukanja od ranije,nego kukam kada me nesto boli.
Zasto svako ne radi svoj posao u koji se najbolje razume,nego svi sve znaju.
Viteze ti lepo budi hobi-seljak.Kao sto ja mogu da budem hobi-bankar.Brojacu novce koje zaradim od poljoprivrede.
U ovih zadnjih par postova osećam neku veliku netrpeljivost od pojedinih članova foruma,kako kaže naša poslovica:"Nemoj reći čoveku istinu koju već zna,postat će ti neprijatelj"Dragi forumaši dobro vi znate da sve ovo što ja pišem je potpuno tačno,jedinu stvar koju sam izostavio u ovim mojim računicama je to da trebaš sveže pare da uložiš u proizvodnju koje će ti se vrnuti tek za godinu dana,a od nečega se mora živeti tih godinu dana.Sindrom netrpeljivosti iz zadnjih par postova dragi forumaši već sam ja osetio kod mog komšije kada sam mu rekao da kupujem zemlju na veliko(relativan pojam),a on inače veliki gazda radi zemlju već 4 generacije,starosedelac,gde ja skorojević da mu se mešam u njegovo polje rada pa me sada izbegava ili se jedva javii a živeli 20 godina u istoj ulici.
Inače malaksalo ja već jesam hobi poljoprivrednih sa mojih 5 jutara a ti nikada nećeš moći biti hobi bankar,ipak za to treba neka škola.
I ti se cudis zasto te komsija izbegava,imas 5kj i platu 100000+din platu a ovde drzis predavanje o poljoprivredi.;D}
I ti se cudis zasto te komsija izbegava,imas 5kj i platu 100000+din platu a ovde drzis predavanje o poljoprivredi.;D}
Zato i hoću da kupim još 10jutara zemlje i mehanizaciju jer je budućnost sigurna sa zemljom a sve ovo "predavanje"koje sam držao ja sam argumentovano obrazložio.Takođe smatram se izuzetno stručnim što se tiče ratarskih kultura kukuruza,soje i pšenica i to sve zahvaljujući ovome forumu jer sam ovde toliko pametnih stvari saznao i naučio da mogu svakome od vas koji se ceo život bavite poljoprivredom da izađem na crtu što se tiče tehnologije obrade pomenutih ratarskih kultura;D}
Ne zaboravi praksu ? Nije sve u teoriji, i na papiru sve lepo funkcionise, ali u realnim uslovima ?
Drzi se plate i ne odbacuje je, bankarski sektor nece skoro propasti(a mozda i nikada), a u ratarstvu se sve manje zaradjuje po jedinici povrsine kako vreme odmice, sto rezultuje time da se moraju povecavati povrsine da bi imao isto para, ili ajde da kazemo istu plateznu moc, posto su pare podlozne inflaciji i slicnim pomeranjima