PDA

View Full Version : Sistemi za navodnjavanje


Poljoinfo Wiki - poljoprivredna enciklopedija
Poljolink - adresar poljoprivrednih firmi

Advertisement


Advertisement

Advertisement


Strane : [1] 2 3 4 5 6 7

Ucur
19-01-10, 14:20
Pozdrav svim clanovima foruma,
ukoliko budete imali pitanja vezana za sisteme za navodnjavanje, izbor sistema, proracune sistema pišite u ovoj temi. Kakva je situacija, zaista se dešavaju ekstremi kad su vremenske prilike u pitanju. A za povrtarstvo je bitna stabilnost koju možemo postići navodnjavanje,

DaVinci
19-01-10, 14:43
imam izbusen bunar na njivi pa bih hteo da zalivam biljke rasprskivacima i topovima ako je moguce da ih tera
vilagerova pumpa

snaga: 5,0 Ks
motor: 4-taktni benzinski
težak: 28,0 kg
protok: 580 L/min
prečnik usisa: 50 mm
prečnik izlaza: 50 mm
dubina izvlačenja: 8 m
visina izbacivanja: 30 m

vec zalivam dinje i lubenice sistemom kap po kap...

a hteo bi da malo zalijem i ostale biljcice :D


hvala...

topalovic
19-01-10, 17:19
to zavisi od bunara kolika je kolicina vode u njemu i dali ima dotok vode da podmiri pumpu inace sve pumpe vuku sa 7 m i u tih 7 m mora konstatno da bunar dodaje vodu

urban
19-01-10, 18:08
Da dodam pumpa daje oko 3 bara

sasa j
19-01-10, 19:14
Slazem se sa Topalovicem ako bunar nema vode dzaba jaka pumpa.
Moj bunar je na f-75 i kapacitet mu je oko 15000 litara po satu.
Pricao sam sa bunardjijama kako je najbolje da na jednom mestu dobijes veci kapacitet vode,kaze jednostavno na razmaku od dva metra izbusimo jos jedan posle povezes ta dva na jednu pumpu i imas dupli kapacitet vode inace moj bunar je na 13metara,a zalivam sa severovom pumpom koja se pokazala vrlo dobro.
Da se nadovezem na Urbanov odgovor,ne mora da znaci da svaka pumpa daje 3-bara,mozda u tvom slucaju ako imas odredjenu povrsinu pa uspes da nabijes taj pritisak,pokusaj da prepolovis povrsinu koju zalivas pritisak ce se popeti na 6-bara,a takodje povecaj povrsinu koju zalivas i to sa istom pumpom neces imati ni 1-bar pritiska,pumpa i bunar se uskladjuju u zavisnosti od povrsine ne rade se dzabe proracuni i projekti navodnjavanja za zalivanje naravno ako su velike povrsine ove male mozes kako hoces.

Voda je glavni izvor zivota.

nebojsa
19-01-10, 20:18
@ sasa j
Te pumpe nemogu da postignu veći pritisak od nominalnog pa sve da im staviš čep na odvod. Bojim se da to što ti predlažu majstori bunardžije samo sebi tvrde posao. Ta dva bunara na 2 m razmaka crpe istu vodu t.j. iz iste žile ili rezervoara. Ako ti baš treba toliki kapacitet bolje da staviš odmah cev većeg prečnika. Ali mislim da to ne utiče na kapacitet već da je bitno kakav dotok vode imaš t.j. koliki ti je rezervoar napravljen u dnu bunara. Nešto mi tih 13m izgleda plitko ali možda je kod vas takav teren.
Nego, mene interesuje kako meriš kapacitet bunara? Već smo negde pričali o tome ali bez odgovora. Inače ja imam bunar na 28 m fi 63, a gore je redukovan na fi 50 i stavljen nepovratni ventil. Ja iz njega redovno vučem 200-250 l/min. ali sam vukao i za 50% više od toga ali samo u par navrata.

topalovic
19-01-10, 20:31
jedno od resenja je iskopati bazen i imati skladiste vode ja sam tako uradio davne 1997god i sada imam akumulaciju vode od 65 km3 vode za leto inace mi je bunar na 14 metara fi 160 od povrsine do vode imam nekih 5-6 m i koristm petostepenu pumpu jastrebac sa kolicinom vode 360l/min zasad je podmiriva potrebe a u leto kad je potrebna veca kolicina vode tu je akumulacijaa i bolje je zalivati odstajalom vodom koja je priblizne tem. kao i vazduh.http://www.youtube.com/watch?v=kK99sguExQs

Okrim
19-01-10, 21:05
@ DaVinci @ urban

Ako bunar ima dovoljno vode, mogao bi da lepo iskoristiš tu pumpu. Postoje "tifonski" rasprskivači koji rade na majim pritiscima od većine. Ja sam koristio italijanske SIME i to model JOLLY i pumpu HONDA od 600 litara u minuti sa pritiskom od 3 bara.
http://www.agrointer.rs/slike/rasprskivaci/rasprskivaci%20-%20SIME%20-%20jolly%20settore_m.jpg

http://www.agrointer.rs/slike/rasprskivaci/tabele/jolly.jpg

U priloženoj tabeli se vidi da ti raspskivači rade već od 1,5 bara. Ja sam radio sa dva rasprskivača istovremeno jer mi je to više odgovaralo za moju površinu koju sam zalivao.

Ako te nešto više interesue slobodno pitaj.

Pozdrav od Mirka iz Kule!

aremane
19-01-10, 21:26
@nebojsa
Nešto mi tih 13m izgleda plitko ali možda je kod vas takav teren.

ovde se bumare ne kopaju tamo gde ima vode nego gde trazis mesto koje ti najvise odgovara,
gde god zabodes curi.

prva voda 2-5 m, druga 12-17, treca 18-22, pa na 50 -70, oko 80, 150-170,

ima vode koliko hoces, lako je biti pametan
ja na 20 met. teram pun gas na 30.000 lit./h. 3 cola pumpa 'LADNO 8)

nebojsa
19-01-10, 22:37
@ Okrim
Komšija jesi li top kupio u Vrbasu? Koliko para je bio? Kakva su tvoja iskustva sa njim, koliki prečnik može da pokrije?
@ aremane
Što se tiče vode tako je i kod nas. I ovde je visok nivo podzemne vode, i ovde je tzv druga voda na istoj dubini, ali ako hoćeš da budeš siguran onda ideš do 30m.
@ topalovic
Svaka čast za bazen ::svaka cast:: tu možeš i da se rashladiš kad upeče zvezda. U pravu si za temperaturu vode za navodnjavanje ali ako je izbor hladna ili nikakva...

Okrim
19-01-10, 23:31
@ nebojsa

Rasprskivače sam kupio u "Agrointer"-u iz Novog sada. Prvo sam kupio jedan i kad sam video da mi nehvata celu širinu useva koji sam zalivao, naručio sam još jedan. To je bilo pre tri godine za jedan sam platio oko 4000 dinara, ali sam dobio refundaciju troškova od 50% na osnovu Uredbe Ministarstva, ali samo za jedan, jer je račun od prvog bio stariji od 30 dana kada sam podnosio zahtev.

Rasprskivače sam postavio na tronošce visine oko 2 metra i oba rade istovremeno, stim što imam i razdelnik, tako da mogu jedan zatvoriti dok ga premeštam. Taj tip rasprskivača je sektorski i toje jako dobro rešenje, jer se precizno moze odrediti sektor koji se želi zalivati.

Ja sam sa ta dva rasprskivača odjednom zalivao oko 2 hektara širine, mislim da je bilo 72 reda postrnog kukuruza.

Ako želiš videti kako izgledaju rasprskivači možeš navratiti do mene. >:({

Još jednu stvar nisam napomenuo, a to je da sam vodu koristio iz kanala, a ne iz bunara.

Ucur
20-01-10, 09:49
Vidim da se ovde vodila diskusija, evo nekoliko odgovora:
1.) Kapacitet bunara treba da kaze bunardzija koji ga je busio.

2.) Za dimenzionisanje pumpe je veoma bitno znati koji je dinamicki nivo vode u bunaru, tj. koji je nivo vode prilikom eksploatacije.

3.) Busiti dva bunara jedan pored drugog je suludo-covek je gore sasvim lepo napisao, "BUNARDZIJE SAMO TVRDE POSAO", jako lako moze doci do urusavanja bunara.

4.) DaVinci-sve zavisi sa koliko rasprskivaca hoces da zalivas, jer su oni veliki potrosaci-zavisno od povrsine.

Za sada toliko, pozdrav svima,
Sinisa, Novi Sad
www.agroaqua.com

sasa j
20-01-10, 10:41
Svako ima neko svoje razmisljanje vecina vas ima neko vece iskustvo.

@Nebojsa vezano za kapacitet vode si dobio odgovor od Aremane istina je da ovde ima bas dosta vode zato sto je peskovita podloga takodje ima i velikih slojeva sljunka pa samim tim je veci protok vode.U Petrovcicu i Becmenu (okolna sela) je sastav zemljista malo losije ima dosta gline.
Meni iskreno nije potrebno za sada nesto veliki kapacitet vode,bunardjija mi garantuje da je bunar kapaciteta 250l u min.
Sto se tice bumpe ove su pumpe stepenaste i siguran sam da u zatvorenom sistemu moze da nabije pritisak da pukne cev zato sto je namenjena za hidropak a mozes da je nadogradjujes samo dodajes stepene i povecavas kapacitet izlaz i ulaz je 5/4 ova trenutno vuce oko 80l u min,a imam i motornu koja vuce 300l u min.
Ne znam da li si probao da u taj tvoj bunar ubacis okiten crevo 5/4 sa korpom na dnu i klinasti nepovratni,kazu da se mnogo lakse izvlaci voda manje se pumpa opterecuje nego kad vuce direktno kroz sito.Ove bunardzije vaze za jedne od najboljih.
Samo da dodam da mi je bunar
Ucur sto se tice stavke 3:svaki bunar buseni ne kopani se urusava cim se ubaci cev a izvadi burgija.

zoran0001
20-01-10, 12:57
Kod nas u macvi je sasvim drugacije kod nas se bunari buse od 8 do 10 metara stim sto kod nas sljunak na oko 2,5 metara sad kad je bila velika voda na mestima je bilo da iz cevi izlazi voda ja imam zalecovu VTP 12 i terao sam dva topa sa diznama 20 i 22 na tifonu fi90 300metara je crevo i bacalo je oko 80do90 metara u precniku zavisi od vetra a sa pritiskom na ulazu u tifon od oko 6 bari zaboravio sam da kazem da je precnik cevi kod mene fi110 a kod nas sad u zadnje vreme stavljaju cevi od kanalizacije fi 125 pa u nju ubacuju bunarace od oko 6metara i niko nema problema sa bunarom.Samo jos ovo da kazem da kod nas bunare busimo burgijom kroz zemlju to je nekih 2,5 metara a posle buckom tako da se prilikom busenja ne koristi nikakva emulzija koja bi ucvrstivala zidove bunara vec se buckom vadi sljunak i alat propada na dole na zeljenu dubinu,kad sidje dovoljno onda se u alat ubaci cev koja je zatvorena od dole i ima rupe od oko 2do 2,5 metra visine i rupe se izbuse od fi 5 do 7 mm zavisi cime radi .Tako je kod nas ako nekog nesto jos interesujeneka pita .Da kazem jos i ovo sve sto je nivo vode vislji pumpa ima veci kapacitet to vam je prikazano u svakom dijagramu od pumpe.

nebojsa
20-01-10, 13:25
@ Okrim
Blago tebi kad možeš vući vodu iz kanala. Kad bude sistem u radu doći ću da vidim.

@ sasa j
Imam nepovratni ventil a to sa okitenom nisam razmišljao, nisam osetio da mi je pumpa pod opterećenjem. U vezi pumpe: motorne pumpe tipa tomos, vilager, dmd... ne mogu da nabiju veliki pritisak. Drugo su te pumpe na struju što ti imaš. Ja nisam te sreće da imam struju na njivi pa mi je motorna pumpa jedino rešenje.
Što se tiče bunara kod nas je takav slučaj da se na nekih 30m (+- par metara) nalazi jedan tvrđi sloj, kao neka mekša stenovita ploča (verovatno neki sediment). Kada se prođe kroz nju ispod je tzv zeleni ili plavi pesak i to je kao neki bazen pun vode. Fora je da se pumpom taj pesak izvuče i da se ispod tog stenovitog svoda napravi što veći rezervoar. Taj svod sprečava urušavanje gornjih slojeva. Ako se napravi dobar rezervoar nema šanse da imaš peska u vodi. Ja mogu da ne čistim filter mesecima.

DaVinci
20-01-10, 14:26
@Ukur

sa gore navedenom pumpom hteo bi da zalivam povrsini od 1-2 hektara
bunar mi je na sredini njive znaci 200m u dva pravca

200m duzine i oko 20-30-50m sirine, povrsina za zalivanje
ako je moguce sa jednim ili (dva) topom pa da ga povlacim od kraja njive ka sredini ka bunaru :'({

Okrim
20-01-10, 15:27
@ nebojsa

Što se tiče mojeg sistema za zalivanje mogu biti izuzetno zadovoljan jer mogu koristiti vodu iz kanala koji se nalazi sa dve strane parcele od nešto više nego 5 ha, tu kanal pravi krivinu i odmah se pruža celom dužinom njive.

@ DaVinci

Iz mojeg iskustva ti mogu reći da mislim da možeš zalivati tu parcelu, pod uslovom da u bunaru ima dovoljno vode.
Moj ti je savet da obratiš pažnju na odabir cevi i spojnica u zavisnosti od kulture koju ćeš zalivati, a posebno obrati pažnju na izbor "topa". Savetujem ti da izabereš od proverenog proizvođača koji za svoj proizvod daje garanciju, a moj predlog je da to bide sektorski koji na pritisku od 2 bara ima domet oko 20 metara i to u kombinaciji dva komada.
Još ti moram napomenuti, a to sigurno isam znaš, da se sa povećanjem dužine cevi izmežu pumpe i "topa" dosta smanjuje pritisak.

sasa j
23-01-10, 00:17
@Nebojsa
Neznam kakav je tacno sastav zemljista tamo gde mi je bunar mada su mi i bunardzije rekle da nije bas sjajno za za bunar ideala je kao sto si rekao u jednoj od poruka 30-ak metara tako su mi i oni rekli za sad mi ne treba toliko vode.
Ti sito ne cistis duze vreme,kod mene se nakupi peska pa moram da ih cistim mozda ce vremenem da se procisti skoro je busen a planiram na leto da povezem jacu pumpu da je pustam da tera vodu mislim da ce se samim tim praviti veci bazen i cistiti od peska,sta ti mislis da li bi nesto postigao sa tim.
@Zoran0001
Ti si nahvalio sistem busenja sa buckalicom koji su primenili kod mene prve bunardzije pa na kraju nisam imao vode u tom bunaru da bi dosli Madjari i nekih dva metra pored tog povukli vodu i da kucnem u drvo tece jos uvek.

Deda Lala
26-01-10, 21:57
Može li broj telefona tih Mađara šot su ti bušili bunar?

sopot
31-01-10, 12:39
da li neko ima skice gredicara jer bih teo sam da napravim


Post je spojen: 1264938040________________________________________ _________
izvinjavam se za ovo ``teo`` nije namerno

nebojsa
31-01-10, 12:56
@ sasa j
Verovatno će se isčistiti. Moj kolega je imao problema sa bunarom koji su mu bušili neki somborci. Svaki put kad bi uključio pumpu posle nekoliko dana pauze imao je toliko peska da se filter odmah začepio pa je morao prvo da izvlači vodu u njivu pored pa tek kad se malo isčisti puštao je u sistem. Inače čuo sam da se kod novog bunara za pravljenje rezervoara koristi jača pumpa od one koja će se kasnije koristiti. Na taj način se izbegava kasnije pojavljivanje peska u vodi.

sasa j
01-02-10, 09:57
@ sasa j
Verovatno će se isčistiti. Moj kolega je imao problema sa bunarom koji su mu bušili neki somborci. Svaki put kad bi uključio pumpu posle nekoliko dana pauze imao je toliko peska da se filter odmah začepio pa je morao prvo da izvlači vodu u njivu pored pa tek kad se malo isčisti puštao je u sistem. Inače čuo sam da se kod novog bunara za pravljenje rezervoara koristi jača pumpa od one koja će se kasnije koristiti. Na taj način se izbegava kasnije pojavljivanje peska u vodi.

To sam i hteo da uradim,sa vecom pumpom malo da ispumpavam.
Nema nesto mnogo peska ali dovoljno da smanji protok i opterecuje pumpu.

@Deda Lalo evo telefona zove se Rudi 0637060083

SKjanko
06-02-10, 12:28
Imam cevi fi 90 i bauer pumpu III. Kako i koje topove da montiram da ne prenosim cevi. Koju sirinu bi mogao da zalivam na 200 m duzine? Bunar je fi 90 na sredini njive a njiva je 400m. Parcela je 3/ha. Ako neko ima ideju ili je mozda radio tako neka mi pomogne... ^-^

mims
06-02-10, 12:59
Uobičajeno je da se na ovom forumu prvo predstaviš, to možeš učiniti preko pledećeg linka:

http://poljoinfo.com/caffe/za-nove-clanove-da-se-predstave/msg103415/#new

DaVinci
07-02-10, 20:34
sa gore navedenom pumpom hteo bi da zalivam povrsini od 1-2 hektara
bunar mi je na sredini njive znaci 200m u dva pravca

200m duzine i oko 20-30-50m sirine, povrsina za zalivanje
ako je moguce sa jednim ili (dva) topom pa da ga povlacim od kraja njive ka sredini ka bunaru :'({

da dodam
dali mogu da ta dva topa povezem vatrogasnim crevima sa pumpom ili da ih povezem okiten crevom manjeg precnika ^-^

Okrim
07-02-10, 21:44
@ DaVinci

Ja sam "topove" spojio vatrogasnim crevom na razdelnicu, jer tako mogu brzo da demontiram sistem i premestim ga!

Sale
09-02-10, 11:06
@ sasa j.

Komsija koji ti je precnik busio Rudi ? Ja sa njima bas i nisam bio zadovoljan . Oni su za male precnike ,bunara.
A sto se tice peska nema nego samo duzom eksploatacijom mozes da ga eliminises .
A naci majstora za ozbiljan bunar vecih precnika je veliki problem . Srecom po preporuci pronadjoh bunardziju iz Novog Sada i sada zalivam 8 ha u cugu .

d.j.grljanac
09-02-10, 21:04
Da se i ja prikljucim razgovoru, koristim tomu vinkovica sa njegovom original pumpom, cevi aluminijumske f70 30 kom i f50 30 kom. Na tako punoj liniji od 400m montiram 20 raspskivaca na svakoj drugoj cevi. Prvih deset su sa ventilom, zatvorim ih dok rade onih deset pa kad oni zavrse posao ove otvaram i dok rade premestim liniju i tako dok se ne priblizim na 200m kada svih 20 rasprskivaca rade punom parom. Inace rasprskivaci koje koristim bacaju 12-15m u poluprecniku. U planu mi je da kupim top za precnik 70m. Vodu koristim iz lepog zagadjenog Timoka pa mi od godine do godine obala pravi dosta problema. I da ne zaboravim, drago mi je sto ova tema postoji i pozivam sve dobre poznavaoce materije na nesebicnim savetima i preporukama kako bi smo se lakse izborili sa besparicom i susom

sasa j
09-02-10, 22:30
@ sasa j.

Komsija koji ti je precnik busio Rudi ? Ja sa njima bas i nisam bio zadovoljan . Oni su za male precnike ,bunara.
A sto se tice peska nema nego samo duzom eksploatacijom mozes da ga eliminises .
A naci majstora za ozbiljan bunar vecih precnika je veliki problem . Srecom po preporuci pronadjoh bunardziju iz Novog Sada i sada zalivam 8 ha u cugu .

Zdravo Sale,precnik bunara je f-75 protok vode kako mi je rekao i kako mi garntuje je oko 250l/m.
Trenutno nije velika povrsina koju napajam sa vodom ali za kasnije ce mo videti,cuo sam da su imali problem kod tebe,ali kod mene su je brzo nasli.Bio mi je jedan sa buckalicom zavrsio i vise se nije vracao vratio pare i ostavio crevo zakopano,koji ti je precnik bunara(kapacitet)vezano za pesak verujem da ce nestati ali me malo zeza,moram cesce da cistim filtere.

Optimista
12-02-10, 09:17
Da se malo ukljucim u temu.
Kao sto kaze Nebojsa na ovom terenu Kula-Sombor za ozbiljno zalivanje potrebni su bunari od tridesetak m pa i vise. Imam sistem za busenje bunara koji smo sami pravili. Mi smo busili frezama od 360 mm pa unutra spustali cevi od 160mm i zasipali granulatom. U ovaj bunar spustim cev fi 90 ili 75 pa to vezem na bauerku. Zalivam tifonom fi 75 i imam Rovatijev top. Pre desetak god podzemne vode su bile toliko niske da Bauerka nije mogla da vuce vodu i drzi stub vode (problem je kada je nivo ispod 6m) pa smo morali da spustamo trktor i pumpu po 2,5 m dole. Kopali smo "garazu" za traktor kao vojka kada ukopava tenkpve. Divna rabota ::lose::

Sale
13-02-10, 20:29
@sasa j.

Precnik bunara koji su busili je 320 mm , dubina 50 met . stavljena cev 160 mm , koristim DMB 800 dizel pumpu sa pritiskom 5,5 bara . Izbacuje 600-650 lit . /min.

nebojsa
13-02-10, 20:49
@ Optimista
Kako izgleda ta sprava što buši fi 360 mm? I zbog čega si bušio toliki prečnik pa onda spuštao fi 90 i 75 mm? Zar nije bilo lakše odmah izbušiti taj prečnik?

Optimista
15-02-10, 07:38
nebojsa
bilo je dve sprave. Prva je bila veliki tronozac i rucno okretanje, a ova druga ima skalameriju i toranj od 8m visine. Cela skalamerija se montira na prikolicu. Hidraulika sa traktora sa povratnim vodom vrti frezu.

Nije svugde buseno fi360 ali dosta cesto. U praksi se pokazalo jako dobro je ti u otvor od 360mm spustis cev od 160 mm i oko cevi u bunar sipas 4-5mm sljunak. Time se dobija bolja propusnost sloja neposredno oko sita jer kod nas je dole pesak u vodonosnom sloju. Taj pesam u direktnom kontaktu sa sitom ne daje toliko propusnost koliko kada je izmedju sita i peska tamnon zona od sljunka.

E to sto vucem stub od 75 mm je zato sto je pumpi mnogo lakse drzati taj stub nego stub vode od 160 mm i sto mi je i sam ulaz u pumpu napravljen na 3 cola.

Begecanin
29-01-11, 22:06
kod nas covek ima tri bunara spojena u jedan i sa jednim agregatom tera tri tifona i zaliva od10do12 jutara u cugu

Jingis
15-04-11, 01:48
Imam jedno pitanje ili dilemu uvezi sa sistemom kap po kap! Da krenem od pocetka. Zalivam iz kanala sto prolazi pored moje njive, Jarcina se zove (mozda je neko pecao). Vucem cevi u drugu duz. Znaci ide 300m cevi koje stizu do njive koju zalivam koja isto ima duz 300m. Njivu secem na pola, to je jos 150m cevi tu se vezuje na layflat crevo itd. Sad moje je pitanje dali da uzmem creva sa kapljacima na 10cm ili na 20cm? Da napomenem, u pitanju je njiva povrsine 1kj gde ce biti zasadjena paprika. Prvi put radim sa ovim sistemo navodnjavanja pa me interesuju misljenja. Cuo sam razne price i iskustva pa da cujem i vasa. Neki kazu da ravnomernije zaliva kad su kapljaci na 20cm ali da duze treba da se zaliva. Moj teca koji godinama zaliva sa crevima na 10cm istu povrsino kaze da se brze zalije i boje natopi ali ne znam dali onda kaplje isto i na pocetku i na kraju npr. da na pocetku izbaci 10 l voda a na kraju 3-4l?!

topalovic
15-04-11, 08:19
Jingis to zavisi od proizvodjaca do proizvodjaca po mom misljenju to i nije upste vazno da li su kapaci na 20cm ili na 10cm najbitnije da obezbedis konstatno isti pritisak u trakama i nemoj da ti trake budu duze od 100m.Ja mislim da bi trebo obratiti paznju na neki ozbiljni filter jer ces ipak zalivati iz kanala to moze da prestavlja problem oko zapusavanja

nebojsa
15-04-11, 12:02
@ Jingis

Ja koristim trake sa kapaljkama na 30 cm, 2 l po kapaljci t.j. 6.6 l/m. Na jednoj parceli mi je dužina traka oko 170m i nema šanse da se dobije ista količina vode na početku i na kraju mada će ti svi proizvođaći i trgovci reći da ove trake daju istu količinu vode na 200m. Iz tog razloga sam na novoj parceli pravio redove od 100 metara i sada sam zadovoljan. Sa trakama na kojima su kapljači na 10 i 20 cm nemam iskustva ali ako ja nisam mogao kvalitetno da navodnjavam na 170m sa kapljačima na 30 cm sumnjam da ćeš ti to moći sa trakama na 10 i 20 cm ali to zavisi i od njihovog kapaciteta. Informiši se i kod distributera ali sa velikom rezervom uzmi sve šti ti oni kažu. Na kraju krajeva jedno je ispitivanje u idealnim uslovima a drugo je praksa.

Sale
15-04-11, 13:33
Mnogo toga zavisi i od pritiska koju pravi pumpa ? Koja kolicina vode je u pitanju ?
Primera radi imam 6 redova po 200 metara i kapacitet vode toliko da pumpa elektricna koja daje 150 lit. /min. i pritisak 4 bara radi full , na kraju svakog creva ako izvucem kapljac mlaz baca 5 metara , tako da mi isto daje vode i na poceku i na kraju samo je bitna kolicina i pritisak .

Jingis
15-04-11, 14:38
Ok...saslusao sam jos prica i vase. Od prilike znam kako cu. Jos nesto da napomenem. Zalivam sa agregatom, dizel motor izlaz 110 i cevi pocinkovane 110 vode do njive pa idu redukcije na 90 i 70. Agregat ne znam tacno koliki je kapacitet ali sam prosle godine sa njim zalivao papriku isto u drugoj duzi samo sa rasprskivacima i zalivao je i previse, nije isao pun gas.

@ topalovic

Za filter znam, ima komsija koji je pravio a i ja cu verovatno morati. Jel imas ti neku ideju kako bi to odpriliko trebalo da izgleda?

nebojsa
15-04-11, 17:59
@ sale

Moraš da znaš da trake najbolje rade na određenom pritisku, zavisi od proizvođača ali tu je oko 1 bar. Nije fazon nabiti 2-3 bara u trake da bi na kraju imao nekakav pritisak. Tek tada ćeš imati nejednaku distribuciju vode.

topalovic
15-04-11, 19:56
filter najbolje napraviti od starog bojlera ili nekog bureta imas na googlu pa potrazi

Jingis
15-04-11, 19:58
Jos jedno pitanje, interesuju me iskustva sa markom creva za navodnjavanje kpk. Koje su po vase izboru Queen Gil, T tape ili Aqua trex?

skal
15-04-11, 20:33
meni se guen gil nesvidaju,a t tape,toro ,rodrip ili atp te sam koristio i sve su uglavnom po meni slične zavisi samo cena

airplanejunior
17-04-11, 07:23
Aluminijumske cevi 6m i pumpa na kardansko vratilo pa teraj i po 2-3 reda po 200 metara
http://i55.tinypic.com/2e15cp2.jpg

Jingis
17-04-11, 23:47
Imam druze agregat koji pici 3200l u min a i te cevi secem njivu popola i duzina je 2x po 150m.

Sale
18-04-11, 00:08
@ sale

Moraš da znaš da trake najbolje rade na određenom pritisku, zavisi od proizvođača ali tu je oko 1 bar. Nije fazon nabiti 2-3 bara u trake da bi na kraju imao nekakav pritisak. Tek tada ćeš imati nejednaku distribuciju vode.
Sad sam se vratio par postova gore i video da su u pitanju trake .
Sorry , sa trakama nisam do sada radio , samo kap po kap .

diamonddragon
01-05-11, 00:44
Imam bušeni bunar(subarteški ako se ne varam oko naziva) na 33 metra, dvocolovna cev, nivo vode je na 5-6 metara od površine tla.
Da li neko može da mi kaže, kakva benzinska pumpa bi bila dovoljna da se crpi voda iz ovog bunara, a protok koji bi meni odgovarao je oko 2000 lit/h, jer je to za baštu od 10 ari za navodnjavanje.

skal
01-05-11, 19:50
pa tutije dovoljna obična pumpa tomoska od 300-400lit min malo troši a nije ni skupa,polovne oko 100eu

Jingis
13-05-11, 22:20
Evo mog sistema za navodnjavanje...

http://i51.tinypic.com/14kgp3n.jpg
http://i55.tinypic.com/jrp8wn.jpg
http://i51.tinypic.com/1zi6qc.jpg
http://i56.tinypic.com/2ngx202.jpg
http://i53.tinypic.com/fktyrm.jpg

bosserb
16-05-11, 11:55
[QUOTE=Jingis;310037]Evo mog sistema za navodnjavanje...

http://i51.tinypic.com/14kgp3n.jpg

Reci mi koji ti je ovo dvoklipac,ja imam vatrogasnu pumpu sa dva izlaza i upravo tražim takav motor.
koliko je konja itd.

tibor.danji
24-05-11, 15:34
Potreban savet ,
Busen bunar 54 metra ,2 cola maticana cev, 5/4 usisna 9 metara ,visina vode oko 4 metra od dna sahta ,razvod alkatan oko 60metara 1 col , do prve slavine . elektricni motor 220 v 1200 w/na uputsvu pise da daje 3600 l/h/ ,a daje 32 lit /minut , t-tape /kapaljke na 20 cm/trake 6 -12 komada x 55 metara duzine , /povrsina koju bi trebao da navodnjavam je 21 ar krompir i povrce, duzina traka na povrsini 3000 metara , pitanje glasi : da li je pumpa slaba ili bunar dalje malo vode, jer ne odgura vodu do kraja redova pesak suv , pa sam smanjio broj redova vec na 6 ali ....trake su nove 2 l/h ... hvala

skal
27-05-11, 16:22
najverovatnije slaba pumpa jer ako sad imaš samo 32 lit totije bez pritiska kad pustiš kroz kap po kap tu još gubiš jer potreban tije i neki min.pritisak za creva dabi radila ili promeni pumpu ili smanji broj redova za zalivanje ali po meni najbolje probaj sa nekom većom i boljom pumpom,ili smanjuj redove da vidiš kolko moze da podnese redova pa posle to preračunaj kakva biti pumpa trebala.

topalovic
27-05-11, 20:47
Svi sistem KPKi su konstruisani da rade na pritiscima od 1 bar, ako nemas pritisak u trakama 1 bar onda kao sto rece skal da smanjujes broj redova ili da menjas pumpu...

tibor.danji
27-05-11, 21:00
najverovatnije slaba pumpa jer ako sad imaš samo 32 lit totije bez pritiska kad pustiš kroz kap po kap tu još gubiš jer potreban tije i neki min.pritisak za creva dabi radila ili promeni pumpu ili smanji broj redova za zalivanje ali po meni najbolje probaj sa nekom većom i boljom pumpom,ili smanjuj redove da vidiš kolko moze da podnese redova pa posle to preračunaj kakva biti pumpa trebala.
Kontaktirao sam prodavca pumpe, i saopstio mi je da 3600 l/h nije iz bunara nego pretakanje ,!!!! , /iz bureta u bure ili tako nesto ,probao sam sa severovom 9 m , istrosenom i gura cca 6 x 55 metara ali nova bar tako pise daje oko 70 l/min , ali to je verovatno isti fazon ne bunar nego pretakanje , koju pumpu predlazes da nabavim elektricnu 220 v .

topalovic
27-05-11, 22:09
Postoje vertikalne pumpe italijanskih proizvodjaca koje imaju po 5 radnih kola i izlaz na 5/4 a vuku na dubinama do 100m provereno rade ali i cena im je dobra....

tibor.danji
29-05-11, 20:09
Postoje vertikalne pumpe italijanskih proizvodjaca koje imaju po 5 radnih kola i izlaz na 5/4 a vuku na dubinama do 100m provereno rade ali i cena im je dobra....
Gde se mogu nabaviti i koja je cena ako znas ?

topalovic
29-05-11, 20:26
Mogu da se raspitam uvozi ih neka firma iz Kragujevca

nikola indjija
21-07-11, 12:33
http://www.youtube.com/watch?v=pQOFuCTXZ-U

nikola indjija
21-07-11, 12:34
http://www.youtube.com/watch?v=UC_AJd471qU

nikola indjija
21-07-11, 12:36
http://www.youtube.com/watch?v=t-Ztiz_UxpI&feature=channel_video_title
Nevidi sae na manometru radi na 6,5bar

mbranko
21-07-11, 16:10
Gde se mogu nabaviti i koja je cena ako znas ?


tebi treba ovakvo nesto

http://www.odigledolokomotive.rs/proizvod/visestepena-potapajuca-pumpa-serije-sp-sp-7021-inox-speroni/


kod nas su kao nabolje te speroni ili rovatti http://www.agroopskrba-matej.hr/prikaz.asp?id=145&prikaz=proizvod

tamara1611
21-07-11, 16:37
to su opasne pumpe,kad bih imao samo struju na njivama cepao bih sa njima.Mogu da teraju tifon ko od sale a da ne pricamo o ekonomicnosti.

siki2
21-07-11, 17:35
tebi treba ovakvo nesto

http://www.odigledolokomotive.rs/proizvod/visestepena-potapajuca-pumpa-serije-sp-sp-7021-inox-speroni/


kod nas su kao nabolje te speroni ili rovatti http://www.agroopskrba-matej.hr/prikaz.asp?id=145&prikaz=proizvod

Pumpe se mogu nabaviti u Garešnici moj kolega ima od 4kw tera 400 l/sekundi strava od pumpe.

peto1
21-07-11, 17:40
Pumpe se mogu nabaviti u Garešnici moj kolega ima od 4kw tera 400 l/sekundi strava od pumpe.

Odakle tera tu vodu iz nekog bunara ili kanala i sa koje dubine.

siki2
21-07-11, 19:07
Odakle tera tu vodu iz nekog bunara ili kanala i sa koje dubine.

Pumpa je namjenjena za dubinske bunare promjera 100mm i dužine 2 m.

peto1
21-07-11, 19:10
Pumpa je namjenjena za dubinske bunare promjera 100mm i dužine 2 m.
Znam ja sta je dubinska puma nego te pitam sa koje dubine gura tu kolicinu vode.

siki2
21-07-11, 20:27
Znam ja sta je dubinska puma nego te pitam sa koje dubine gura tu kolicinu vode.

sa 60 metara

nikola indjija
21-07-11, 23:15
to su opasne pumpe,kad bih imao samo struju na njivama cepao bih sa njima.Mogu da teraju tifon ko od sale a da ne pricamo o ekonomicnosti.
mozes da imas struju za 9000€ kod nas dvojica duvandzija kupili agregate(nove) imaju ocmis tifone 90 400m i te potapajuce pumpe samo nisam cuo jos kako rade

Jingis
22-07-11, 00:09
Zna li neko dali se ove godine dobija povracaj od drzave za sisteme za navodnjavanje?

vuk.seka
22-07-11, 21:17
Zdravo Nebojsa nas ova tema veoma zanima.Ti se veoma razumes i mozda bi mogao da mi pomognes.Iz Sivca sam.Zanima me tomosova pumpa sa koje dubine moze da vuce vodu.Ako si raspolozen za razgovor mozes ostaviti tel.pa da se cujemo

tamara1611
28-07-11, 00:36
pa onda mi dodje to na isto,mora da mi radi agregat da bi pravio struju,ovako mi isto radi traktor ili agregat sa pumpom,Znaci doje to na isto.Koliko ja mislim.
Mnogo je skupa ta struja sto je pravi agregat.

skal
30-07-11, 14:07
Zdravo Nebojsa nas ova tema veoma zanima.Ti se veoma razumes i mozda bi mogao da mi pomognes.Iz Sivca sam.Zanima me tomosova pumpa sa koje dubine moze da vuce vodu.Ako si raspolozen za razgovor mozes ostaviti tel.pa da se cujemoTomoska ti vuče maks.7-7.5m i to zavisi od izdašnosti bunara jer ako je vodeni stub veći od8m tu nemoze da radi jerse vodeni stub kida ,

skal
30-07-11, 14:11
pa onda mi dodje to na isto,mora da mi radi agregat da bi pravio struju,ovako mi isto radi traktor ili agregat sa pumpom,Znaci doje to na isto.Koliko ja mislim.
Mnogo je skupa ta struja sto je pravi agregat. Pa komšo ja radim sa agregatom i potapajućom pumpom od1.5kw i teram s njom 30ari kap po kap od jednom dok neka obična pumpa di terala manje i trošio više goriva znači sa pumpom za 1h dobijem 9-9500lit vode a potrošim 1.2litD2.pase sad sračunaj ,

MOMOSARIC
30-07-11, 15:27
E pa ja sam skoro napravio sistem sa takvom pumpom i prezadovoljan sam. Dakle uradio sam dvije bušotine od 4 cola , jednu na parceli od 2.4ha na dubinu 15m, a drugu na parceli od 5.5ha na dubinu od 9m .
Na prvoj sam imo struju jer je kod kuće a na drugu sam spustio priključak sa bandere. Pumpu sam za sada uzeo 0.75kw 150l/m na 17m visine deklarisano nisu trenutno imali jaču , reko aj da probam, pa ću na proljeće uzeti i do 1000l/m.
Super stvar tjera DMB top na 350m udaljenosti bez problema hvata odjednom oko 1000m kv. Nisam probo ali vidim da sigurno može tjerati i 2 takva topa jer ima dosta veći protok od deklarisanog.
Za nepovjerovati ostavim na jednom mjestu oko 1h i 15m , dobro zalijem leži voda mislim oko 20ak l po kvm a potrošim oko 1 kw struje.Još kad probam dva topa javiću ali može sigurno pogotovo na malo manjoj udaljenosti.
Jedino šteta što nisam uradio ranije otplatilo bi se sve za jednu sezonu.

topalovic
30-07-11, 15:37
E pa ja sam skoro napravio sistem sa takvom pumpom i prezadovoljan sam. Dakle uradio sam dvije bušotine od 4 cola , jednu na parceli od 2.4ha na dubinu 15m, a drugu na parceli od 5.5ha na dubinu od 9m .
Na prvoj sam imo struju jer je kod kuće a na drugu sam spustio priključak sa bandere. Pumpu sam za sada uzeo 0.75kw 150l/m na 17m visine deklarisano nisu trenutno imali jaču , reko aj da probam, pa ću na proljeće uzeti i do 1000l/m.
Super stvar tjera DMB top na 350m udaljenosti bez problema hvata odjednom oko 1000m kv. Nisam probo ali vidim da sigurno može tjerati i 2 takva topa jer ima dosta veći protok od deklarisanog.
Za nepovjerovati ostavim na jednom mjestu oko 1h i 15m , dobro zalijem leži voda mislim oko 20ak l po kvm a potrošim oko 1 kw struje.Još kad probam dva topa javiću ali može sigurno pogotovo na malo manjoj udaljenosti.
Jedino šteta što nisam uradio ranije otplatilo bi se sve za jednu sezonu.
Jel to potapajuca pumpa i ako jeste ko je proizvodjac

MOMOSARIC
30-07-11, 22:46
Da potapajuća ,neda mi se sada tražiti račun ,bila su dva proizvodjača u igri ,Italijanska pa smo od jedne firme uzeli motor a od druge pumpu pošto se mot. i pum. spajaju jedan iznad drugog.
Mislim da je pumpa:
http://www.orlando.it/htdocs/en/index.html
vidjeću sutra tačan naziv uglavnom postoji desetak Italijanskih proizvodjača tih pumpi i sve su dobre , jedino nevole mnogo pijeska ali i popravke su im jednostavne i jeftine.
Ako se odlučiš na takvu pumpu bitno je imati dovoljno lufta i paziti na dubinu postavljanja jer ako se nedaj Bože zaglavi ode i pumpa i bunar.
Inače imaju sigurno najbolje iskorištenje energije.

topalovic
30-07-11, 23:18
Pa na ovako sam nesto i mislio a koji si precnik cevi busio i na koliko je potis 5/4

MOMOSARIC
30-07-11, 23:26
Pa 4 cola(100mm) , a drugo pitanje ne kontam.

topalovic
30-07-11, 23:51
Pa 4 cola(100mm) , a drugo pitanje ne kontam.
Sa kojim precnikom cevi od pumpe guras vodu....

MOMOSARIC
31-07-11, 00:00
Na pumpu ide alkaten 2", pa gore na površini spajam sa vatrogasnim , odn nešto ovako :
http://t1.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcSdkQ8Mdd3_omB5LU9zEsavr-fAq_o1Ny7hFQCFq94HvNMx63Ko
sa tzv "vatrogasnim" spojnicama , prvo fi75 pa ako idem preko 100-200m smanjujem na fi 50 do topa, a vjerovatno bi moglo i samo fi50.
(Ma kakvi 5/4 ove pumpe su čudo to je za njih malo)

skal
01-08-11, 20:19
Na pumpu ide alkaten 2", pa gore na površini spajam sa vatrogasnim , odn nešto ovako :
http://t1.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcSdkQ8Mdd3_omB5LU9zEsavr-fAq_o1Ny7hFQCFq94HvNMx63Ko
sa tzv "vatrogasnim" spojnicama , prvo fi75 pa ako idem preko 100-200m smanjujem na fi 50 do topa, a vjerovatno bi moglo i samo fi50.
(Ma kakvi 5/4 ove pumpe su čudo to je za njih malo)
tačno tako moja pumpa je neka taljanska Subline il Sabline a motor japanski Sumoto 1.5kw od 10.5A,sve radi bes problema već 7-8 godina ni nevadim napolje iz bunara a1 leto zalije i do 100h rada

Vuk
11-08-11, 17:02
Tema je odlična! Planiram da za sledeću godinu nabavim neku pumpu za zalivanje. Recimo da bude Dmb slap 800 ili neka Honda istog kapaciteta, uzeo bi vatrogasna creva fi 75 mm, dužina parcele je ako se na varam 360 m, širinu ne znam a ima 2 ha. Zna li neko pouzdano koliki je pad pritiska na toj dužini i pri prečniku cevi od fi 75mm da li bi jedna od ove dve pumpe mogla da gura neki manji top koji bi premeštao po potrebi kao Okrim? Vodu bi uzimao iz kanala!
Kao najjeftinije rešenje mi se nameće da uzmem samo priključak pumpe koja se postavlje na Imt 509 ali mi jedan serviser reče da nije srećno rešenje, zašto ne znam. Ako neko ima bolju ideju bio bih mu zahvalan.

Kurkela
11-08-11, 21:46
Sa DMB top ces tesko gurati, duzina parcele je velika.
Imam DMB slap - vakuum.
Sa njom prebacivam vodu iz jednog bazena u drugi, na duzini od 250 m, sa razlikom u visini od 2 metra.
Crevo je od 6/4
Pumpa sa benziskim malolitraznim motorom.

sibili
11-08-11, 22:07
Pozdrav. G. Vuk ako ste mislili na dizel varijantu DMB sa pumpom viseg pritiska nece biti nikakvih peoblema za to sto ste planirali .Ja sam sa njim gurao vodu nekih 300 m i pokretao je na kraju veliki Skodin top sa tifona ,zalivao je posteno 50 metara precnik.Na svakih 100 m. je pad pritiska od 1 .atmosfere. Ja sam jos vukao vodu iz bunara sa petog metra a ti iz kanala sto je lakse.Mislim da bi na njega mogao nakaciti nekoliko onakvih topica kao Mirko. Srecno.

Vuk
12-08-11, 14:09
Sibili informacija je zlata vredna, da na dizel oumpu sam mislio. Možete li mi preporučiti gde i koja creva da uzmem. Danas sam išao kod čoveka koji pravi creva od plastičnih masa, najsličnija su običnom baštenskom crevu, max debljina je fi50 i nije armirano nego je zid debeo oko 2mm. Cena mu je 115 dim/metar i ne ulivaju mi baš puno poverenja.

skal
12-08-11, 17:17
ma imaš original vatrogasna creva i totije sigurno jeste daje skuplje al traju 5 puta duze od običnih gumenih jasam kupio takvo gumeno i trajalo 2 god a ova vatrogasna imam 13god i nije im ništa

sibili
12-08-11, 18:49
Ja sam prvo isao sa cevima fi 70 nekih 210m a onda spoio armirano gumeno crevo od tifona dalje a ti vidi sa tim koliko bari ta creva trpr jesu atestirana i nemoj uzimati manje od 8 bari pritiska da bi na kraju imao zadovoljaxajuci kapacitet vode i snage.Preporucujem ti da isto ides na redukciju ,na pocetku sire a na zadnjih 100m moze i fi 50mm. Ta cena od 1,1 euro je velika ali opet zavisi od kvaliteta najsigurnija su vatrogasna lako se spajaju i brzo montiraju-demontiraju. Pozdrav

Vuk
12-08-11, 21:57
Ta gumena creva nemaju nikakav atest!!! To je obična sirovina sa kojim se prave i tanka baštenska creva samo je ovo deblje. Već sam odustao od njih i gledaću da uzmem vatrogasna.
Skal taj podatak da traju 13 god nisam imao, to je odlično! Gledao sam po internetu neke firme koje se bave prodajom vatrogane opreme, šta mislite da kupujem kod takvih prodavaca ili da tražim na druga mesta.
Evo ga jedan cenovnik i crevo fi 75 / 15 m košta 8095 din, mislim da je ovo preskupo, dok je za fi 52 / 15 m 2.350,00 što je prihvatljivije.
http://www.vukmir1.rs/cene.html

sibili
12-08-11, 22:19
Vatrogasni creva ima na vojnim otpadima-bilo je- a i na svim buvljacima daleko jeftinije pogledaj polovna kao nova .Verovatno ukradena iz hidranta negde. Pozdrav

Kurkela
12-08-11, 22:30
@Vuk

Za taj novac mozes da kupis okiten creva.
Mana im je sto su kruca i nezgodnija za prebacivanje i pakovanje.

skal
13-08-11, 20:55
ma danas sam išo na bubanj potok bila je gomila tih creva polovna kobojagi a ono nikad korišćena ,jasam se jednom ispeko na tom gumenom i nikad više mada ja zalivam sad sve kap po kap tako da koristim samo jedno crevo od pumpe do glavnog voda

siki2
14-08-11, 07:19
@Vuk

Za taj novac mozes da kupis okiten creva.
Mana im je sto su kruca i nezgodnija za prebacivanje i pakovanje.

Zato postoje spojnice da možeš spajat koliko hoćeš i da olakša prebacivanje a sa tim i pakovanje.

Kurkela
14-08-11, 11:21
Ne isplati mi se da skracujem creva bez potrebe.
Razmotavam ga u prolece, a pakujem u jesen.
Tako da crevo od 250 metara ( iz dva dela) samo jednom u toku godine pakujem.

Vuk
17-08-11, 16:17
A kakav sistem za zalivanje je po vama optimalan za zalivanje parcele od 2 ha, kap po kap mi nije interesantan. Možda bi došla i u obzir neka samogradnja agregata za navodnjavanje manjeg kapaciteta i sektorski topovi 2-4 kom bi mi bilo sasvim zadovoljavajuće.

ibrkic
08-09-11, 17:18
Da se ne predstavljam posto sam ucesnik na ovom forumu ,tema o malinama.Imam jedno pitanje u vezi navodnjavanja.Gde mogu da nadjem usisno rebrasto crevo za pumpu precnika 50 mm.Potrebna duzina je 5m.Zahvaljujem svakom ko odgovori.

Okrim
08-09-11, 18:27
Da se ne predstavljam posto sam ucesnik na ovom forumu ,tema o malinama.Imam jedno pitanje u vezi navodnjavanja.Gde mogu da nadjem usisno rebrasto crevo za pumpu precnika 50 mm.Potrebna duzina je 5m.Zahvaljujem svakom ko odgovori.

Usisno crevo za navodnjavanje sam ja kupio u poljoprivrednoj apoteci, a viđao sam i na vašarima. samo je cena jednog metra žestoka, (bar za mene), ali to se ne kupuje svaki dan već traje godinama. Nazovi http://www.skalagreen.co.rs/, oni verovatno imaju i šalju brzom poštom. Ja sam kod njih kupovao sve spojnice i razvodnik od 2 cola.

Pozdrav od Mirka iz Kule.>:D

telnett
08-09-11, 19:54
Proletos sam uzimao usisno crevo na vasaru u Backoj Topoli po ceni od 900 din metar, sa time da nisam hteo rebrasto jel mi je ranije pucalo . Mogu pogledati kontakt tel sada u nedelju.

Vuk
03-10-11, 22:15
Gledao sam danas Villagerova vatrogasna creva, ima li neko iskustva sa njima?

slavko025
10-10-11, 12:21
postovanje svima imam jedno pitanje posto je vec rec o bunarima i zalivanju imam bunar od 3cola i koristim dizel pumpu vilager dali ja mogu neko kisno krilo da koristim sa ovoim bunarom i pumpom hocu da zalivam povrsinu od 2 jutra u pitanju je zalivanje karfiola hvala

topalovic
10-10-11, 12:35
zavisi koje kisno krilo,ako mislis na rendzere onda bi na tvom mestu prvo ispaitao kolicinu pumpe i kapacitet busotine...

slavisa2
25-11-11, 18:38
pozdrav svima,imam DEUTZ dizel motor dva klipa pa bi da stavim neku pumpu na njega,gdje moze da se kupi DMB pumpa visokog pritiska i koja je cijena,koji je kapacitet te pumpa i koliko bara pravi pritisak?

ljubek
26-11-11, 10:01
kolko konja ima taj tvoj dajc.
i šta imaš od opreme tj kakav je sistem za navodnjavanje?

telnett
26-11-11, 12:25
Po meni to nece funkcionisat kako treba jer ta pumpa nema pritisak . Ne bih rekao da ce raditi sa 1,5 do 2,5 bara .

slavisa2
26-11-11, 22:58
DEUTZ je 25 konja a tifon radi na 3 bara,

---------- Poruka napisana u 22:58 ---------- Prethodna poruka je at 22:49 ----------

ima kod nas u Banja Luci DMB motor sa pumpom,pumpa je crvene boje,pumpa pravi 5 bara,provjereno jer sam je kacio na tifon i sve radi kako treba kod nas je 1400EURA pa mi se cini da je to puno para,interesuje me cijena tamo kod vas nova ili polovna ako moze da se nadje?

blagojce
31-01-12, 23:03
Dali ima nekoi iskustvo od honda pumpa za vadenje voda kapacitet 600l/min benzinec i kipro kineski disel kapacitet 600l/min cenata na dvata e okolu 450 euro

Petar84
02-02-12, 20:27
Cini mi se da je neko pisao da kardanske pumpe mogu da vuku vodu sa najvise 7-8 metara dubine,preko ne mogu nikako?

JuRa
02-02-12, 21:35
Sve pumpe mogu da vuku vodu sa dubine 9,81 ili ti 1G.Ispod ne moze nijedna tako kaze fizika.Mozda sam pogresio koji sm.

MOMOSARIC
02-02-12, 21:43
Tačno tako , teoretski , a praktično prekidaju često i na metar pliće.

Petar84
02-02-12, 21:47
Hvala na odgovoru,znaci definitivno da prvo proverim na kojoj je dubini voda.

JuRa
02-02-12, 22:00
Obavezno jer posle su problemi.Kod mene je voda na 4m. pa me to nije nesto zanimalo ali ako je vise od toga mora se ubacivsti nesto da kompezuje tu razliku.Mozda ce ti to neko bolje objasniti neko ko je imao takav problem ili zna tacno o cemu je rac.

skal
03-02-12, 10:06
Po zakonu fizike nemoze se vući više od 8m dubine ,ja sam imo problem kod mene je voda 14m jer ako je više od 8m ona povuče al kadse doda veći gas vodeni stub se kida i ona prestaje da vuče naravno ima tu i veze kolka je izdašnost bunara jednostavnim rečima najpraktičniji rad je do nekih 4-5m posle toga sveje pod znakom pitanja ako je voda dublje ILI mora dase ukopava tj.pravi šahta dabi se smanjila razlika ako je to izvodljivo a ako nije jedino rešenje je potapajuća pumpa a od 9m dubine vode tosu samo priče da moze vući tako su meni objasnili kadsam bušio bunar i naišo na ovakve probleme .Tako sumi objasnili INZINJERI u ZRENJANINSKOM vodovodu kojim je to struka znači ljudi koji imaju stim praksu.No al kako se kaze svako voli da bude pametan moze ovo ili ono al to udara po dzepu a od zalivanja ništa>:({

Petar84
03-02-12, 10:15
Po recima mog caleta,trebalo bi da moze.Pre dve nedelje sam bio kod komsije,kuca do nas,ali je deo gde mu je sahta i podrum otprilike metar vise od dela gde je nasa kuca,a sigurno 3 metra vise od dela gde planiram da izbusim bunar,i u tom podrumu je na otprilike 2 metra podzemna voda,pa je krompir koji stoji dole morao da izdigne sa dva reda blokova,sto bi verovatno znacilo da je voda kod mene jako blizu povrsine,a pogotovo kao sto rekoh u drugoj temi,na tom delui je pre bila bara,koja je presusila,ali se desava u kisnijim periodima ili posle zime da se nivo vode digne i napravi bara ponovo,tako da mislim da bi moralo biti dovoljno vode,ali provericemo.

A na tom delu imam cak i mogucnost da ukopam zemlju,pa i da tu izvucem koji metar,nego da vas pitam,ako bih ukopao taj deo livade,i da traktor stoji u njemu (to je onda jedno 3 metara ispod njive),da li onda na izlazu pumpe postoji gubitak koji ulazi u onih 8 metara sto pumpa moze da povuce?

nebojsa
03-02-12, 11:30
Ima li neko iskustva sa Aqua green trakama i folijama Ekstrudera iz Beočina?

MOMOSARIC
03-02-12, 11:56
Nemoj da ukopavaš ako baš nemoraš , prvo vidi dokoje je dubine voda kada iskopaš bunar i pustiš pumpu u rad.Moraš razlikovati dubinu sa koje vučeš vodu i visinu vodenog stuba.Bunar možeš bušiti do bilo koje dubine dok nenadješ dosta vode, npr 40m ,tj rupice na cijevi dole su recimo na 35-38m i odatle vuče vodu aakose voda digne i ne pada pri radu ispod 7-8m onda može vući i površinska pumpa. Visina dizanja vode nakon pumpe je nešto drugo neulazi u račun dali pumpa može vući , ali sa svakim metrom visinske razlike gubiš činimi se 0,1 bar pritiska a time i protok .

skal
03-02-12, 15:16
Ima li neko iskustva sa Aqua green trakama i folijama Ekstrudera iz Beočina? Folija malč o.k nije loša a trake su posebna priča ja sam uzimo pre 3god.ceo bunt a ono 100met ok onda greška 2-3met nema kapljača tako da na celom buntu imo sam na 5-6 mesta grešku a štose tiče rada trake pa po meni nisu loše al ima i mnogo boljih

nebojsa
03-02-12, 18:56
@ skal

Juče sam pričao sa gazdaricom. Folija od 55 mikrona sa rupama koje su samo izbušene u X je 20 din/m sa PDV-om, stara cena, a možda do početka sezone i neki dinar više. Toliko košta i proverena uvozna pa sad šta činiti. Jedino ako bi se izmuvalo bez PDV-a. Trake od 200 mikrona su 5,30 din/m sa PDV-om. Slične boljke imaju i one trake iz BG. Zidovi traka su jako tanki, nepravilni razmaci između kapaljki a najgore sto onaj otvor na kapaljci često bude nepravilno izbušen pa onda tu mnogo više propušta nego što treba

skal
03-02-12, 19:02
ja sam prošle godine uzimo neke američke po 4.40din od 150mic. i nisu loše te ću uzimat i nadalje dosad sam imo atp talijanske al te su dosta skuplje a o domaćim šta da kazem jednom i kozna kad sledeći put

nebojsa
03-02-12, 19:42
Za mene su od 150 mikrona slabe. Meni ipak trebaju da traju par sezona. Za povrtare su ok. Ja kad ih postavim ispod folije a pokažu se loše onda sam nagrabusio. Za ljude koji ih postavljaju po površini nisu ni one iz BG loše, lako vidiš problem i lako ga rešiš a dosta su jeftinije. Meni su se i ATP pokazale dobro.

Malo sam promašio temu pa admin ako hoće može prebaciti ovih par postova

lakan
03-02-12, 19:58
Skal posto smo komsije gre si kupio te Americke pozdrav

skal
03-02-12, 20:08
Skal posto smo komsije gre si kupio te Americke pozdrav komšo trake su Rodrip ili tako nešto (john dere)je proizvodač ili ime firme u americi prodaje ih Agro gas nadi na internetu tamo imaš sigurno a ako nenadeš javi na pp paću potraziti broj

sova
17-02-12, 20:53
Posto nigdje nema posebne teme o DMB motorima, moracu da pitam ovdje. Jel zna neko koliko kosta kompletna dizna (nosac i ulozak) visokog pritiska za DMB dizel, kao i auspuh?Takodje bi bio zahvalan ako neko ima broj servisera ovih motora iz Lesnice.

Vulkan
17-02-12, 22:39
Ja bih na prolece stavio neko navodnjavanje kap po kap na jagodu bez folije, imam 17 vrsta po oko 60 metara. To mi je njiva uz dvoriste. Na oko 50 metara od jagode imam i bunar rucno kopan 24 metra dubine i oko metar u precniku, a imam i gradski vodovod. Nisam se jos nigde raspitivao ali laicki mislim da je izvodljivo da na vodovodnu mrezu stavim regulator pritiska i da mi je to jeftinije nego da kupujem neku pumpu za bunar? Inace voda u bunaru je na 11-12 metara od nivoa zemlje. Sta mislite sta je bolje i koliko okvirno kosta jedno od ta dva resenja? Imam struju do bunara i u bunaru potapajucu "malis" na crevu od 1/5 cola ali ona ne moze da dobaci u jagodu, nema snage. Ovog leta sam zalivao iz vodovoda sa crevima 3 cetvrti ali je to veliko prosipanje vode, gubljenje vremena i lomljenje jagode kad rucno drzim creva i vucem ga po sirini njive levo desno i napred nazad da bih zalio svu jagodu..

skal
18-02-12, 10:19
ma kakav regulator pritiska na gracki vodovod.Jednostavno odvrćeš slavinu onoliko kolko creva mogu da progutaju znači dok su creva mekana sveje ok.a ako su jako tvrda malo privrneš slavinu i to tije regulator druze.Samo me jako čudi kako imaš volje ručno zalivati jagodu kad tije najjednostavnije postavit kap po kap a nije ni skupo.a voda na dohvat ruke?^-^>:({

Vulkan
18-02-12, 10:35
Pa obična creva sam imao od ranije pa sam se mučio tako jer para uvek fali, ne znam gde mi je preče kad imam neki dinar. Moram videti koliko me košta sistem kap po kap za tu površinu pa možda uspem da kupim. Ima li nekih preporuka ako se neki sistem baš loše pokazao da ne kupim baš njega jer svakako moram gledati neko jeftinije rešenje?

nebojsa
18-02-12, 17:20
@ Vulkan

Najbolje rešenje ti je sistem kap po kap. E sad ako ga povežeš na gradsku mrežu mislim da će pored regulatora pritiska trebati još i nešto za živce :) Šalu na stranu nisam nikad merio izdašnost vodovodne mreže ali mislim da bi zalivanje tolike površine vodom iz vodovoda potrajalo i nisam siguran koliko bi redova uspeo da zalivaš odjednom. To možeš i da proveriš tako što odvrneš slavinu do kraja i izmeriš koliko vode će isteći za minut pa posle preračunaš. Ali sve je bolje od onog što si do sada radio.

Po meni je bolje iskoristiti bunar kad ga već imaš a imaš i struju. Ako ti je bunar kopan na 24 m a voda je na 11-12 m trebao bi da ima dosta vode. Nađi nekog prodavca pumpi pa mu objasni problem pa vidi ima li neka solucija da ti odgovara.

Što se tiče sistema kap po kap trake su 5-6-7 dinara po metru. Ne znam šta ti je tamo dostupno ali meni su Pluvio iz ATP-a bile ok. Trebaju ti i slavinica za svaki red 80-100 din/kom. Treba ti i okiten na čelu percele na koji priključuješ trake. Koja debljina okitena će ti biti dovoljna zavisi od toga hoćeš koristiti bunar ili vodovodnu mrežu.

Vulkan
18-02-12, 19:23
Cim spadne sneg da mogu da vidim vrste cu tacno da prekoracam duzinu vrsta, sirinu i duzinu od vode do ovratina. Pa cu prvo u Agrodiskont i gde cujem da jos imaju da vidim cene i preracunam se. Inace na vodovodu je dovod 3/4 i pritisak mozda oko 6 bara osim u vecernjim satima kad svi zalivaju. Ako treba ukljucivacu kasno nocu pa do ujutro. Svakako je bolje nego svako vece dva sata drzanja creva i lomljenja jagode prevlacenjem creva levo desno i prosipanja vode. Samo da nekako nadjem para za to. A za bunar opet o tom potom za neku pumpu sa burencetom. Gradsku vodu inace placam 15-20 000 godisnje a koristim je za sve, basta tri krave i 3-4 krmace uvek i kupatilo. Najteze je za pare pa zatim vreme. Uskoro mi istice registracija kola, skutera, deci svaki mesec minimum 8 000. Nemam nikakvu kosacicu a imam hektar trave x tri kosenja godisnje. Imam i po hektar kukuruza i zita a nemam grabulje, ciklon, o sejacu beracu presi mogu zasad samo da mastam. Sve to moram da platim ili ponesto odradim a istovremeno trosim 5000 mesecno da putujem na posao i provodim 9 sati dnevno za 20000 platu bez obroka, slobodnog dana (samo nedelja) i bez godisnjeg odmora. Kod svinja mi obori drveni sve trulo i razvaljeno, kad bih mogao da kupim uske betonske blokove za pregrade i metalne kapije, mislim da je to najtrajnije resenje. Vrata i prozori na stali improvizovani. Na kuci isto dotrajali i plafon od trske visi sve vise. Drvene konstrukcije svugde pune ziska. Stvarno ne znam kako da napravim vise para i sta mi je najprece da kupujem. Ako napustim posao i uzmem kredit za neki plastenik opet da li cu moci da vracam kredit a moram i sebi uplacivati zdravstveno i penziono i gde i kad prodati. Najradije bih uzeo zemlje pod zakup ali nemam da ulozim za setvu i djubrivo a verovatno se ne bi isplatilo kad nemam svoje masine. Sad sam malo skrenuo sa teme. Videcu prvo da skupljam za kap po kap. Improvizacija bastenskih creva i kapalica verovatno kosta jos vise? Samo je verovatno dugotrajnije od traka? Ako mi se primilo koliko jagode. Dvaput sam sadio malinu i istrulila mi. Podvodna zemlja i u prolece previse vlage. Dzabe kupljena zica 4mm i udarani stubovi.

sasa j
20-02-12, 18:35
@Vulkan
Svako ima svojih problema neko manje neko vise,moj savet ti je da prvo ne napustas posao opet tu imas koliko toliko sigurnu zaradu za sada na godisnjem nivou to tije 2220e,kad budes poceo od neke kulture koju budes radio zaradio 2220e onda mozes da napustis posao i povecas jos malo proizvodnju,odlicnu predispoziciju imas na jagodi koja relativno ima malo posla,sezonska je i berba joj traje oko mesec dana a ima u sustini dobru cenu jos kad malo ranije stigne.
Moj neki savet iz iskustva ti je da se ne zaleces puno sa njom i da svake godine vadis svoje zivice i prosirujes proizvodnju naravno pod uslovom da budu zdravi.Na jagodi obracaj paznju prvenstveno na trulez koja je kod nje vrlo popularna i na cvetojeda koji dolazi u toku cvetanja,prva prihrana je sa vecim sdrzajem fosfora svega par puta u nekom razmaku,druga sa vecim sadrzajem azota isto preko lista manje ce ti trebati hrane azota ces vise puta primenjivati jedno mesec dana ali ne preterano isto u razmaku od 3,4 dana.
Skrenuo sam dosta sa teme,nadam se da nece zameriti dalje odgovore moramo u temi JAGODE.
Moje misljenje vezano za vodu je da skrpis par hiljada za potapajucu pumpu,mislio sam da ti preporucim prskalice ali ako nemas foliju nagrabusio si,tako da je bolje sistem kap po kap,nije toliko strasno kao sto zvuci,rekao si da ti je bunar na 50m od jagoda tako da pumpu mozes naci neku enhelovu za 4-5000din,colovno crevo dakle 50+bunar15+sirina redova na kojoj si posejao jagode poprecno npr.10m=75*45din=3375din,creva su ti 100m*6=600din.Da kazemo da imas 5 reda po 100m to ti je 3000din+pumpa 4500+okiten3375=10850din.Ukljucis i ne razmisljas,prvo sto neces izgubiti silno vreme vec za tih 2-3sata dok se zaliva mozes isprskati ili okopati jagode i biljka se ravnomerno zaliva.Pozdrav i sa srecom

Vulkan
20-02-12, 19:35
Hvala na odgovorima i savetima. Uglavnom ste potvrdili moje misljenje i ubedili me da guram u dobrom pravcu. Videcu u radnjama posto je sta kad izmerim precizno sve razdaljine. Jos jedno nisam siguran a i "nebojsa" napisa u prethodnom postu "Koja debljina okitena će ti biti dovoljna zavisi od toga hoćeš koristiti bunar ili vodovodnu mrežu." Verovatno je mislio da moram proracunati pod kojim pritiskom cu dovesti vodu do trakica pa da uzmem odgovarajuci precnik zbog naravno razlicitog protoka usled razlicitog pritiska? Zaista bi mi dobro dosla neka pumpa u bunar i burence pa da gradsku vodu ostavim samo za kucu a da bunarska ide i u stalu i na cesmu napolje sa koje inace zalivam i jagodu i ostalu bastu. Pre dve godine sam gledao cene za tako nesto i bilo je previse za moj novcanik, ako je i pojeftinilo toliko kako kaze "sasa j" sigurno ce mi opet ce mi biti previse da uzmem istovremeno i sistem kpk i pumpu i bure, na to se nadovezuju spojnice i ventili u kucici kod vodomera. Mislim da nije velika prepravka sistema da sad izguram sta mi treba da ukljucim sistem na gradski vodovod pa kasnije kad se finansijski malo oporavim kupim pumpu u bunar pa prebacim zalivanje na bunarsku bodu. Uzgred, danas nema gradske vode verovatno je negde kvar. Zahvatao sam kantom iz bunara za stoku i u bunaru je strasno mutna voda. Valjda je to od ovog snega sto se naglo topi ovih dana? Bunar se inace slabo koristi zadnjih nekoliko godina od kad imam gradsku vodu ali letos je bila bistra voda cak sam se i napio i samo mi je delovala malko bljutava, nista vise. Da dodam i da je taj bunar nekad bio 10 metara dubine pa je leti presusivao. Onda je kopan dalje na 24 metra i sad ima vode s tim sto je kasnije ona zila na 10 metara "proradila" i cujem je kako kaplje kroz beton u bunar. I jos jedno pitanje, kako da znam koliko vode moze da da bunar? Verovatno je najpouzdanije da pozajmim neciju pumpu (npr tomos) i ukljucim na par sati i pratim koliko opada nivo vode i za koliko vremena padne do te mere da pumpa vise ne moze da izvlaci a onda da pratim za koliko vremena ce da se vrati voda na uobicajeni nivo pa da nekako izracunam koliko daje? Ako bunar nema dovoljno vode da se ne zajebem i kupim pumpu koju posle ne mogu koristiti a pare skripe na druge strane.

nebojsa
20-02-12, 21:46
@ Vulkan

Nije baš moje da ti se mešam u život, ali kao što reče Saša, treba zaraditi 2000 evra čisto iz bašte.

Prečnik (debljina) okitena ti zavisi od protoka t.j. količine vode koja ti je dostupna. Više vode = deblji okiten = zalivaš više redova od jednom. Ako se odlučiš za vodovodnu mrežu kao izvor, onda obavezno izmeri izdašnost kako sam ti objasnio, pa ćemo na osnovu toga videti koji okitan ti treba. Nema potrebe da uzimaš veći prečnik okitena ako nemaš veliki dotok vode a razlika u ceni nije mala.

Nema tu neke velike prepravke da se prebaciš sa vodovoda na bunar. Jednostavno dokupiš okitena koliko ti fali, jedna spojnica i gotovo. E sad jedino što može biti "problem" je da ti ta neka pumpa, koju kupiš posle, ima veći kapacitet od vodovodne mreže, ali da ti to ne možeš da iskoristiš jer ti je okiten koji imaš malog prečnika. Ali mislim da te pumpe imaju više stepeni prenosa. Što se tiče tih pumpi na struju stvarno nisam u toku ni sa cenama ni sa karakteristikama.

Što se tiče kapaciteta bunara tu si u pravu. Jedino tako možeš da proveriš. Samo što Tomos pumpa neće moći da vuče vodu sa te dubine. To što je voda malo mutna ne smeta. Ima filter a sve što prođe kroz filter nije strašno.

Nadam se da smo ti bar malo pomogli. Ako ti još nešto možemo pomoći pitaj.
Nije tema, ali koje sorte su ti jagode?

Vulkan
20-02-12, 22:21
Jesenas sam nacupao kleri od jednog poznanika a od ranije ima svasta sto je mati donosila iz komsiluka pomalo i prosirivala. Ona je glavna u basti. Ja ponekad ako imam vremena zalivam i prskam ako ne ona to i to odradi. Ja freziram i odvozim u hladnjacu ili ako ima neke cene a mogu da odvojim vremena teram na pijacu.

sasa j
21-02-12, 12:41
@Vulkan
Ja cu se ponovo ubaciti vezano za sistem za navodnjavanje,ono sto ti ustvari planiras da uradis je malo skuplja varijanta @Nebojsa mozda nije toliko upucen u ceo sistem povezivanja za vodovod ili uopste kucni vodovod a pritom nije ni informisan sa cenama materijala pa nije hteo da komentarise.
Ja cu to sve prokomentarisati,prvo u poruci na pocetku nisi pomenuo kacenje i kucne vodovodne mreze na takav nacin nego koliko sam ja mogao razumeti neki malo da kazem primitivniji oblik zalivanja i laksi za tebe u jednu ruku,ja sam ti ponudio jedan jeftinjiji nacin za zalivanje samo jagoda zato sto je prvobitno o tome bilo rec.
Sto se tice bunara sobzirom da je kopani vode mislim da ce imati 24m ti je dubine nema sanse da ga iscrpis,tomosova pumpa koju pominjes izvlaci izmedju 200-300l u min,a elektricna pumpa za tvoje potrebe oko 90-110l u min i kao sto kaze @nebojsa i ja mislim da na toj dubini ne moze da vuce.Predlozio sam ti okiten dubine 15 za bunar radi davanje manje para a za jagode ti je dovoljna dubina to je oko 5-6metara.Posto stalno pominjes kako su ti problem finansije a nesto bi uradio,da ih imam vise rado bih ti pomogao.
I na kraju vodovod da bi to odradio onako kako treba i da ti sve funkcionise otprilike ti treba oko 300-400e,pumpa koju moras uzeti je hidropak na kome se nalazi sklopka koja automatski gasi kad nabije pritisak,jedna od kvalitetnih da kupis i ne razmisljas ti je sever subotica koja kosta oko 220e,kablovi za dovod struje po mogucstvu pun presek 2.5 i na pocetku negde kod stale kvalitetan prekidac za paljenje i gasenje pumpe kad hoces da koristis vodu na cesmi ili za stalu,motor ti je 2.5kw zato ti treba jaci kabal i kvalitetan prekidac,cev koja ti vodi do stale i cesme mora biti precvikana ili stavljen ventil u slucaju ako ti crkne pumpa ili iz nekog razloga nesto ne radi da na tom ventilu pustis gradski vodovod a kod bunara ventil pre pumpe kako bi usled kvara tu zatvorio a kod stale otvorio za gradski vodovod,duzinu okitena za sve to cu da preskocim kao i ventile,kod bunara moras zazidati jednu malu sahticu koja ce biti izolovana od hladnoce i kise u bunar ces ubaciti oko 16-17m okiten creva sa ne povratnim ventilom,t racve,ventili za jagode itd.Kad se jagode budu zalivale sa ovim hiropakom nece se najverovatnije gasiti zato sto nece moci da nabije pritisak i to mu ne smeta kad zavrnes ventil na jagodama on ce se automatski ugasiti i to ti je otprilike taj sistem koji planiras naravno ima tu jos da se detaljise ali dosta je,na ono sto moras da obratis paznju kod hidropaka je to da vrlo lako moze da se desi da ti pukne instalacija u stali ili na cesmi ako je zastarela pa moras na pumpi nastelovati pritisak.Materija koji ti treba za to
Hidropak
Okiten
Ventili(ispusni)i obican najbolje kuglasti
Kabal
Kvalitetan prekidac
Ispusni ventil
Poluspojnice i spojnice,i jos nekih sitnica da ne pisem.

Vulkan
21-02-12, 15:54
Evo ovako, mozda necu odgovoriti sve po redu da se ne zamrsim ali pokusacu da razjasnim. Najprece mi je da obezbedim sistem kpk.
Time cu postici sledece: Usteda vremena da uradim nesto drugo jer necu po bar sat ipo dva setati kroz vrste drzeci crevo u ruci, necu ostecivati jagodu setanjem creva levo desno preko vrsta, manje cu trositi vode jer nece biti razlivanja izmedju vrsta, i bice kvalitetnije zalivena sama jagoda, bez kvasenja lista (naglo i hladnom vodom) i potparavanja zbog viska vode na povrsini oko jagode. Mislim da se oko ovoga svi slazemo da je bolje kpk.
Znaci prvo cu preciznije izmeriti duzinu jagode pa puta broj vrsta da bih znao kolika duzina trakica mi treba.
Usput na koliko je optimalno da budu kapalice u trakama za jagodu, na 15-20 centimetara?
Videti u prodavnicama koje imaju a da mi u kompromisu sa cenom istih bude prihvatljivo da kupim.
Izracunati potrosnju vode za sve od jednom (znaci duzina traka u metrima puta broj otvora (kapalica) u metru trake pa puta koju kolicinu vode ugradjeni otvori (kapalice) pustaju iz trake u jagodu u jednom h (satu). Opet usput pitanje, da li ovih trakica sa fabrickim rupicama (otvorima, kapalicama) za vodu ima razlicitih u smislu velicine tih rupica i koja je optimalna a u kombinaciji na koliko cm treba da su rupice jedna od druge?
Pa videti koji mi precnik okitena treba da stavim na ovratine (ne znam da li svi koriste ovaj izraz, sirina njive popreko vrsta, shvaticete posto znate o cemu se radi) a u koji cu ukljucivati trakice. Na taj precnik verovatno utice i pritisak vode i koji je optimalan, to cu verovatno morati da racunam naknadno kad izracunam duzinu trakica i protok vode kroz njih.
Zatim duzina od ovratina pa do cesme ili pumpe. Da li dovod od cesme ili pumpe do okitena na ovratina mora da bude istog precnika kao i okiten na ovratinama?
E sad ko sve ovo razume...Verovatno je tesko mozda i nemoguce odgovoriti na sva pitanja dok ne izmerim i izracunam duzinu vrsta. Moze se pouzdano odgovoriti na to koje trakice da uzmem za jagodu, to jest na koliko centimetara da budu rupice u trakama i da li ima traka sa razlicitim velicinama tih rupica?

I odgovor za "sasu j"; Nismo se bas razumeli, razmisljam o bunarskoj vodi kao boljoj varijanti ali sve zavisi od finansija. Kad sve ovo sto sam iznad napisao izracunam i vidim sta mi treba i koliko kosta kpk videcu da li da spojim na gradski vodovod ili na na bunar. Mislim da mi za gradsku treba samo neka spojnica i reducir da sastavim okiten na cesmu pa ako ne bude dovoljno protoka onda da zalivam po manje vrsta naizmenicno. Provericu i posto je sta da bih iskoristio bunarsku vodu ako ikako budem imao mogucnosti mada sumnjam, treba mi dosta para i na druge stvari u domacinstvu. Za bunar mi treba neka pumpa a ako vec kupujem pumpu onda bi opet bilo jos bolje resenje kupiti neku na koju kasnije mogu nadograditi i sve to sto si gore napisao pa u sahtu (imam izbetoniranu kucicu u zemlji gde mi je vodomer i ima jos mesta za burence) isprevezivati i ostaviti gradsku vodu samo za kucu a na bunarsku svu bastu i stoku i onda bih ostvario i lepu ustedu na placanju vode koja je mi je inace ogranicena u smislu ako prekoracim odredjenu kolicinu placam za kaznu visestruku cenu po kubiku. I smanjujem rizik od nestanka vode jer vodovod u slucaju velikih vrucina i prevelike potrosnje uvodi restrikcije i planski iskljucuje selo po selo na odredjeno vreme ili kad se desi neki kvar (kao juce a jutros sam otisao od kuce i vode jos nema) takodje ostajem bez mogucnosti zalivanja.

Znaci ko moze nek mi odgovori koje trakice mi odgovaraju da stavim u vrste jagoda? To mi je sad prvo vazno pa cu gledati sta ide dalje.

nebojsa
21-02-12, 16:56
@ sasa j

Sve to što si napisao je ok. Samo čovek traži najjeftiniju varijantu i da koliko toliko funkcioniše a da ne prska crevom.
A najjeftinija i najjednostavnija varijanta je da to spoji na vodovod. Na kraju krajeva, može na to isto crevo koje sad razvlači po bašti da prikopča 1-2 trake i piči. Ne mora ni okiten. Kad zalije prebaci na sledeće i tako do kraja. I tako 2-3 dana dok pored svog posla ne uspe da zalije. Jeste gnjavaža ali najmanje ulaganje. A posle, kad bude mogao, uradi kako treba a ništa ne treba da prepravlja niti je dao pare za nešto što neće iskoristiti kad bude kompletirao sistem.

@ Vulkan

Hajde ti lepo izmeri koliko vode u minut ili pola minuta iscuri iz vodovoda pa ćemo dalje da pričamo na tu temu. Koliko god da bude računaj da će biti manje kad svi počnu da zalivaju bašte. Plus cena vode itd. Jbg ne može baš da ne košta.
Dovoljne su ti trake sa kapaljkama na 30 cm.

Vulkan
22-02-12, 12:12
Juče sam sa posla zaboravio modem koji koristim za net pa nisam mogao da čitam sa ovog korisnog foruma. Ako dođem kući večeras pre mraka izmeriću protok iz vodovoda samo naravno da neće biti baš isti toliki u sezoni zalivanja. Ali mi to neće mnogo koristiti dok ne izmerim i tačnu duzinu vrsta i izračunam koliko mi treba vode po vrsti. Stvarno ne bih otprilike da lupim. Samo da spadne sneg da mogu da nađem vrste. Trake sa kapaljkama na 30 cm? Ja sam mislio da je bolje na 20 ili čak 15 cm da bi vrsta bila bolje zalivena a da mi ne izlazi voda van vrsta. Juče sam povezao jednu komšinicu, i ona ima malo jagode i maline, i kaže da su kod nje neke izraelske trake i da su dobre, kaže sad će im biti četvrta godina. Nisam stigao da je pitam na koliko su kod te trake raspoređene kapaljke, nije bila duga relacija. Još nešto moram isplanirati pre postavljanja, freziranje. Imam motokultivator Labin progres sa kineskim dizel motorom, prilično je težak ali je opet dobro jer ide na točkovima kad okrećem na ovratinama a ne na motikama kao npr imt 506 freza. Trake su verovatno nežne i ne trpe gaženje? Da stavim okiten na sam početak vrsta i malo ukopam na međuvršćima u zemlju a na vrstama mora viriti iz zemlje da bih imao pristup slavinicama? Moram nekako nakupiti para i za okiten crevo na ovratine a za dovod od česme iz dvorišta do ovratina mogu za prvu ruku iskoristiti i ovo crevo što imam od 3/4? i zalivati po par vrsta koliko bude protoka. I ne vredi mi kupovati nešto većeg prečnika jer je i vodovodna mreža tog prečnika a za pumpu u bunar ko zna kad ću moći da odvojim para. Juče sam bio u agenciji za registraciju. Treba mi krajem marta 16000 za mazdicu 89 god. Koju mi je neko boknuo i otišao u subotu na parkingu dok sam bio na poslu! Baš mi je bilo krivo a proletos sam je kupio i sam pripremio za farbanje i poznaniku debelo odradio da je prešprica da ne plaćam. A boja i materijal me koštali 8ooo! Al skrenuo sam sa teme kad sam počeo o parama.

skal
22-02-12, 15:38
sa crevom od 3/4 mozeš iz vodovoda terati nekih 400-500 met creva kak po kap zavisi od pritiska u mrezi i ja tako zalivam baštu creva su mi duzine 30 met .I bolje uzmi creva koja daju nekih 5-6lit po duznom metru nego ona sa 10lit ili više jer ravnomernije je zalivanje .ja sam imo par godina ona sa 10-12lit po metru al već dve god.radim sa crevima koja puštaju 5lit.po metru i nekako mise više svidaju.Neznam štose toliko sekiraš oko tog sistema za zalivanje kadje to prosta stvar .postavi ti svugde trake i stavi priključke sa ventilima tako da otvoriš onoliko traka kolko imaš protok i kad zaliješ onda otvaraš druge trake i rešen posao bez ikakvog regulatora i nekih stvari koje nisu potrebne .Jedno je šta sve bi trebalo a drugo šta sve nemora da bude a da sistem funkcioniše a onaj ko prodaje trake ili sve vezano za zalivanje onće ti reći treba i ovo i ono samo dabi sto vise zaradio ako baš tolko netnaš slikaću ti da vidiš kako je to kod mene je teram 3500 met bez ikakvih regulatora pritiska i sveje ok.otvaram tolko traka kolko ima protok i tako u krug>:({

Vulkan
22-02-12, 16:21
;D}Ma ne sekiram se nego malo da se raspitam. I ja ću staviti za početak samo najosnovnije što mora. Finansije su malo u deficitu pa da se ipak raspitam kako najjeftinije da prođem a da to iole valja da ne bude nekog uzaludnog troška. A gore sam napisao kako bih ja voleo da iskoristim i bunar kad ga već imam pa se tema malo proširila. Ono sa pumpom znam da bi verovatno bilo ekstra rešenje da smanjim plaćanje gradske vode ali to ko zna kad ću moći. A šta reče za trake što se tiče protoka? Jel misliš samo na razmak kapljača u traci ili ima nekih bitnih razlika u trakama i koje da uzmem da su optimalne za jagodu? Trake su mi prvo i osnovno a za ostalo ću vodeti kako da karabudžim da funkcioniše.

skal
22-02-12, 17:32
po meni ako hoćeš da koristiš više godina debljina trake 200microna ona se moze koristiti 3-4god ako je čuvaš a 150microna one su za kraću upotrebu 1-2god ali zavisi i od kvaliteta vode .Štose tiče protoka to zavisi i od vrste kapljača i od rastojanja kapljača svaki proizvodač ima nešto svoje ,ja sam koristio već više vrsta pošto zalivam kap po kap već 7-8god tako da sad kukujem ove tanje od 150mic. i menjam ih svake godine eventualno svake druge jer tusu kojejakve zivorinje miševi zečevi koji oštećeju traku tako da ako već treba puno spojnica onda se više isplati nova traka nego kupovati spojnice jer traka je 4-6din zavisi koja a jedna spojnica oko30din .ukucaj na guglu kapajuće trake pa tamo imaš puno njih što to prodaju (agrounija,ATP,Hemoslavija,Savacop,Agro centar volođa,Agrogas)tosuti par firmi koji prodaju traku pa ti pozovi i vidi štati ko nudi i po kojoj ceni uglavnom svi šalju robu brzom poštom

Vulkan
23-02-12, 11:48
Hvala skal nisam se setio da kucam tako u gugl, valjda mi slabo rade vijuge ::)
A i rano mi je još da se baš angažujem kako treba oko toga. Prvo da spadne sneg da vidim u kakvom je stanju jagoda i dok prođe jedna plata da imam sa čim da uđem u prodavnicu. A imam i još troškova na druge stvari, ne znam ni sam gde mi je preče da dam para. Hvala svima na pomoći u svakom slučaju. Moramo biti ljudi i ispomagati se pa makar ovako savetima. Teško je vreme teško zaraditi dinar a lako potrošiti.

toni soprano
23-03-12, 17:36
kupio bih polovnu traktorsku pumpu za navodjavanje ko ima nek se javi.

jol
27-03-12, 23:46
znali neko možda dali pumpa tomos mp2 može da daje pritisak 5,5 bara, kako piše u njenoj specifikaciji, koristio bih je za za tifon f50mm dužine 270m, inače koristim traktorsku pumpu mio standard, ali sa njom jedva dobijem 3 bara, koristim vodu iz kanala tako da pumpa vuče punim kapacitetom, ako neko zna mogućnosti te pumpe unaprijed hvala

MOMOSARIC
28-03-12, 00:00
Teško da će ta pumpa moći goniti tifon .
@ toni soprano , jel te zanima "Morava" povoljno , potpuno ispravna sa dodanom ručnom pumpom za navlačenje na njoj , povoljno. Jes da smo daleko al lako bi se dogovorili.

bosserb
01-04-12, 12:47
znali neko možda dali pumpa tomos mp2 može da daje pritisak 5,5 bara, kako piše u njenoj specifikaciji, koristio bih je za za tifon f50mm dužine 270m, inače koristim traktorsku pumpu mio standard, ali sa njom jedva dobijem 3 bara, koristim vodu iz kanala tako da pumpa vuče punim kapacitetom, ako neko zna mogućnosti te pumpe unaprijed hvala

Bojim se da bi na toj dužini izgubio taj pritisak.

siki2
01-04-12, 15:13
znali neko možda dali pumpa tomos mp2 može da daje pritisak 5,5 bara, kako piše u njenoj specifikaciji, koristio bih je za za tifon f50mm dužine 270m, inače koristim traktorsku pumpu mio standard, ali sa njom jedva dobijem 3 bara, koristim vodu iz kanala tako da pumpa vuče punim kapacitetom, ako neko zna mogućnosti te pumpe unaprijed hvala

Na svakih 100 metara dužine ili deset metara visine gubi se po jedan bar pritiska a ako imaš pumpu koja prema tvorničkim uputama daje 5,5 bara što je veoma upitno tebi ostaje manje od tri bara pritiska sa upitnikom dali pumpa može ostvariti toliki protok da bi sve zadovoljila. Po mom skromnom mišljenju ova pumpa nemože da odradi što si zamislio.

jol
01-04-12, 16:17
hvala svima na odgovorima, i ja sam sumnjao da bi sa tom pumpom mogao postići nešto bolji pritisak, a uvijek je dobro čuti mišljenje ljudi koji imaju više iskustva, tražiću neko drugo riješenje

toni soprano
07-04-12, 16:31
molio bih za savet i misljenje clanova koji imaju iskustva,nasao pumpu na kardan ulaz i izlaz su od 4cola pumpa je makedonska cini mi se... e sad da li bi funkcionisalo ako bi vukla vodu sa 5m dubine iz reke a da vatrogasnim crevima od 4cola ide 100m pa da stavim racvu sa dva izlaza od po2cola za ostalih 50m i da gura dva topa od po 2cola? hvala unapred ::pomoc:;

Miladin
07-04-12, 22:42
Taj vod od 4cola je dobar a možda bi mogao proći o ova dva po 2cola.

nikola indjija
07-04-12, 22:48
molio bih za savet i misljenje clanova koji imaju iskustva,nasao pumpu na kardan ulaz i izlaz su od 4cola pumpa je makedonska cini mi se... e sad da li bi funkcionisalo ako bi vukla vodu sa 5m dubine iz reke a da vatrogasnim crevima od 4cola ide 100m pa da stavim racvu sa dva izlaza od po2cola za ostalih 50m i da gura dva topa od po 2cola? hvala unapred ::pomoc:;
Koliko je litara pumpa?Kolike su dizne na topovima?

toni soprano
10-04-12, 18:39
Koliko je litara pumpa?Kolike su dizne na topovima? izvinjavam se sto kasnim sa odgovorom... pitao vlasnika za kapacitet pumpe nezna koji je a nema ni plocica na pumpi... a za topove neznam njih jos nisam kupio ali sam hteo 2 topa da uzmem od po 2cola.. nemam iskustva sta mislis da je najbolje kolega nikola? ::sramota::

neba933
13-04-12, 19:06
Pozdrav drugari,
imam DMB slap 800 i koristio bih je za navodnjavanje, kažite mi dali njoj smeta ako vuče manji dotok vode, tj imam bunare od jednog cola i koristio sam tomosovu benz.pumpu bez problema e sad neznam kako bi ova to podnela pošto je dosta jača.
I još jedna molba ako ima neki link ka servisiranju tih pumpi bio bih zahvalan

Jingis
17-04-12, 18:35
Evo moje tri pumpe za zalivanje.

Prvi je agregat rakovica kapacitet 3200 litara

http://img861.imageshack.us/img861/904/170420121048.jpg

Ovo je zalecova pumpa od 1600 litara.

http://img4.imageshack.us/img4/1533/170420121051.jpg

A ovo je agrostroj ljubljana dmb motor. Kapacitet 600 litara. Koji nije radio ne pamtim. Prosle godine smo probali da ga osposobimo ali nismo uspeli. Interesuje me dali neko zna dobrog majstora za ovu pumpu?

http://img823.imageshack.us/img823/8236/170420121050.jpg

mujo iz doboja
17-04-12, 18:51
U Backom Jarku ima odlican majstor za DMB motore, ako te interesuje broj onda posalji poruku.

rekreativac
17-04-12, 20:31
negde u beogradu ima ovlascen servis dmb pumpi,proguglajte malo posto neznam tacno gde je
evo sad sam slucajno pronasao u mojim zabeleskama
DMMB-agrotehnika beograd savska 1 0637128549
servis ugrinovci 011 8409159
vrse servis dmb pumpi za vodu,samohodne kosacice imt,toma vinkovic traktore,pumpe dizel4-8 bara,motokultivator muta gorenje,goldoni

nectar
17-04-12, 22:44
Ja imam Tomosovu 500 litarsku pumpu, vucem snjom i iz bunara i iz kanala. Iz kanala sam terao snjom 20 rasprskivača. Kupio sam polovnu od drugara kao nova osim svećice ništa nisam menjao.

Miladin
18-04-12, 21:31
Ja sam danas kupio kinesku dizel pumpu LDP 20 600l/min. Sutra ću je probati.

nane10
19-04-12, 00:00
miladine jel si pumpu kupio u bosni ili naručio iz kine kakava je cijena, kvaliteta

MOMOSARIC
19-04-12, 00:04
Ako su to Kineske , kao ovde što su u prodaji , mogu za kap po kap , (ne baš dugo ) , al ako treba pritisak , teško.

toni soprano
19-04-12, 00:48
ja narucio americku benzinsku pumpu fi50mm ulaz izlaz 212cc 600ltr 2.9bara proizvodjac pacific engines,jurio traktorsku i odustao sl.god cu novu traktorsku i sve sto treba uz to kod mene u okrugu niko ne navodjava koga god pitao kako sta sto razlicitih odgovora a pumpe sto gledao nisu ni za otpad...

zarkovmali
19-04-12, 02:14
ja narucio americku benzinsku pumpu fi50mm ulaz izlaz 212cc 600ltr 2.9bara proizvodjac pacific engines,jurio traktorsku i odustao sl.god cu novu traktorsku i sve sto treba uz to kod mene u okrugu niko ne navodjava koga god pitao kako sta sto razlicitih odgovora a pumpe sto gledao nisu ni za otpad... bolje dmb da si uzeo trosi 5litara D2 na 7 sati,a moze i lozak,a benzin skup mnogo..

Miladin
19-04-12, 15:09
miladine jel si pumpu kupio u bosni ili naručio iz kine kakava je cijena, kvaliteta
Pumpu sam kupio ovde u Bijeljini, uvoznik je Kozarska Dubica garancija 6 mjeseci i servis u Dubici. Ima oko pet godina kako se ove pumpe prodaju kod nas i uglavnom rade u sezoni po cijeli dan, Još se niko ne žali na njih koga sam god pitao svi je hvale zato sam je i kupio. Danas sam je probao to jest od devet sati jutros sam je upalio i radiće do večeras i tako i sutra radiće cijeli dan bez odmora. Pošto je nova prvi 20sati će raditi na pola kapaciteta a posle toga ićiće sa višim kapacitetom. Pumpa je namijenjena za manje pritiske pošto je muljara a za veće pritiske imaju drugi modeli. Ovo danas što mi zaljeva rekao bih da veoma malo troši rekli su mi da rezervar od 10 l može da goni oko 20sati. Cijena je ove pumpe 600 l/min dizel 260e.

MOMOSARIC
19-04-12, 20:34
Vjerovatno koristiš za kap po kap.

batad
19-04-12, 20:43
@Miladin
Evo još jedan slavonac se interesuje za tu pumpu, pa ako može neka slika, uputstvo ili nešto s interneta, valjalo bi.
Benzin skup pa tražim neko riješenje na dizel za punjenje cisterne. Ako neko ima još neki prijedlog nek napiše slobodno.

siki2
19-04-12, 21:19
@Miladin
Evo još jedan slavonac se interesuje za tu pumpu, pa ako može neka slika, uputstvo ili nešto s interneta, valjalo bi.
Benzin skup pa tražim neko riješenje na dizel za punjenje cisterne. Ako neko ima još neki prijedlog nek napiše slobodno.

Nazovi Šantić promet u Virovitici mislim da je pumpa oko 1600 kn.

Miladin
20-04-12, 22:47
Jeste radim samo kap po kap.

---------- Poruka napisana 20-04-12 u 22:47 ---------- Prethodna poruka je 19-04-12 at 21:21 ----------

Nije mi f aparat trenutno kod kuće kad stigne poslat ću sliku na internetu nemogu da je nađem.

bosserb
21-04-12, 16:47
To je nešto ovako.

https://encrypted-tbn2.google.com/images?q=tbn:ANd9GcRigD6xdlH35c5jGwUnqvhWae0OAJOBE xuU8qy1ymcmH_8XHY_UFQ

Miladin
22-04-12, 12:28
bosserb, jeli to dizel.
Danas sam zvanično isprobao koliko ova kineska može da goni KPK trake. Mogu vam reći da sam se razočarao toliko da bih je odmah prodao. Na pumpi piše 36m3/h, to je 600l/min. Ja sam danas pustio 1700 m trake sa protokom 13l/h što bi trebalo biti 368 l u min na pritisku od 0,6 bari, međutim pumpa nije mogla da postigne više od 0,5bari pritiska na samom motoru a u trakama je sigurno bio i manji pritisak (predpostavljam 0,4), tako dapumpa nemože da istjera ni ovih 368 lit/min a motor je radio skoro na punom gasu. Na maksimalno 0,6 bari može da goni 1400m trake 13l protok to je 303 l/min, znači i to mu je puno jer radi skoro na punom gasu. I konačna Kineska litraža na kojoj motor radi na pola gasa gdje ga je lijepo šlušati je oko 260-270 l/min na pritisku od 0,8 bari na motoru što bi bilo u trakama 0,6-0,7 bari ili 1150 m trake sa protokom od 13 l/min. Ja neznam dali je tako i sa ostalim pumpama sa 600 l/min iskorištenje je prepolovljeno čak i manje od pola. Eto da znate kad kupujete pumpe prvo probajte pa onda kupite, što se tiče motora zasad nemam primjedbu dobro pali , vrlo malo troši samo mali kapacitet vode.

---------- Poruka napisana 22-04-12 u 12:28 ---------- Prethodna poruka je 21-04-12 at 22:32 ----------

Jeli ko šta pokušavao da eksperimentiše na pumpama da bi povećao kapacitet vode.

sibili
22-04-12, 17:59
Miladine a jesi vukao ranije vodu iz tog bunara sa nekom drugom pumpom, mozda on nema dovoljno vode. Pozdrav

Miladin
22-04-12, 23:04
Vukao sam godinama sa tomosom ali ni on nije mogao dati više vode, jedino da prikačim traktorsku hondu pa da probam ona je 1100l/min.

sibili
24-04-12, 00:44
Pa jedino tako ces znati dali izvor ima dovoljno vode/ Mozda je pumpa ok./

slobapatrola
24-04-12, 00:53
nama ce trebati odvodnjavanje a ne navodnjavanje

sibili
24-04-12, 01:03
Kolega trenutno da, a sta cemo za avgust da od ovoga viska nesto deponujemo za kasnije. Pozdrav.

Miladin
24-04-12, 15:11
Ja koliko znam prestupna godina obično bude kišna, počeo sam pripreme oko priključka na hondi pošto je na kinezu fi 50 a na hondi fi 80, Zasad se kinez drži dobro svaki dan radi po 10-12 sati i potroši 4-5 litara nafte.

bojcetic
24-04-12, 15:23
Ja koliko znam prestupna godina obično bude kišna
2000. je bila prestupna, pa je bila ekstremno susna. Nema pravila...

Cyber_Seljak
07-05-12, 12:50
A što ne napravite malu RAM pumpu, sa protokom od oko 6 litara u minutu, i ostavite da radi danima. Znate li koliko je to vode za 24 h? A ne troši niikakvo gorivo.

rekreativac
07-05-12, 17:56
kakva je to pumpa? i kako se pravi?

Miladin
07-05-12, 22:39
Ako netreba nikakvo gorivo ta je pumpa dobra, znači dnevno može da izbaci 8640 l vode a za mjesec dana meni treba dnevno 156000 l vode.

Cyber_Seljak
08-05-12, 15:51
http://www.youtube.com/watch?v=R5gstL0mLDQ&feature=player_embedded

Evo jednog primera sa youtube-a. Imate dosta primera tamo gde je lepo prikazano kako RAM pumpe funkcionišu. Potrebna vam je mala visina da osigura potisak.

Evo jednog primera male pumpe, napravljene tek koliko da se vidi kako funkcioniše. (Nije moj rad)


http://www.youtube.com/watch?v=Mha-U52knlI

Evo i pdf fajla: http://ncollier.com/rampumps.pdf

http://blogs.fanbox.com/SinglePost.aspx?pbid=1600236&post=2526040&bts=29&apid=2526040&aid=0

http://www.clemson.edu/irrig/equip/ram.htm

Obratite pažnju na prvi video.
Imate dosta informacija na netu, pogledajte, ima šema za pumpu samo se potrudite.

nikola_VUK
10-05-12, 15:51
Ako netreba nikakvo gorivo ta je pumpa dobra, znači dnevno može da izbaci 8640 l vode a za mjesec dana meni treba dnevno 156000 l vode.


Problem koliko ja vidim sa ovom vrstom pumpe je pritisak koji je vrlo mali, ali bi mogao da se stavi rezervoar od 10-tak kubika i da se digne na visinu od par metara i da pumpa u njega gura vodu i da prirodnim padom navodnjava povrće, ne znam kako se računa ali bi se dobio dobar pritisak.

Miladin
10-05-12, 22:08
Ipak je to za manje površine za moju površinu nebi stigla da navuče vode.

Cyber_Seljak
11-05-12, 14:36
Pogledaj prvi video: 6 litara u minutu, ili 6x1440=8640 litara dnevno. Nije dovoljno?

Miladin
11-05-12, 17:19
Ja imam 6000 metara trake x 13 lit/ sat = 78000 litara / sat x 2 sata dnevno zaljevanje =156000 lit vode dnevno, tako da je to premalo vode za moje potrebe.

Cyber_Seljak
12-05-12, 01:50
Čekaj, nisam siguran da sam shvatio Miladine. Zalivaš samo dva sata dnevno?

Ili ti je potreban jači pritisak da napuniš trake koje pominješ? Ovo je za lagano, sporo zalivanje, ceo dan. Zapravo, non-stop da radi. A ne košta ništa.

Za one koji mogu da ovo upotrebe tamo gde imaju vodu a ne znaju kako da je izvuku.

MOMOSARIC
12-05-12, 06:49
Cyber , to je samo igračka , ili zanimljiv eksperiment. Čovjek ti je tri puta napisao da kolko mu treba vode i da to nije dovoljno.
Možda bi moglau ratarstvu , meni recimo treba bar 1mil lit dnevno , a i to je sitno :lol:.

Miladin
12-05-12, 22:52
Dva sata dnevno ali 6000m trake na 0,5 bari.

danziv
14-05-12, 20:40
Pozdrav Svima. Imam pumpu od 1100L/min, pogon elektromotor od 1,5kw(2880 okr/min), a ne mogu postići veći pritisak od 0,9bar.
Neznam kako da povećam pritisaak ili taj motor ne može više da postigne veći pritisak?
Voćnjak i ostalo povrće mi je oko kuće a najpovoljnije mi je navodnjavanje na struju.PC230076

Miladin
14-05-12, 21:53
Motor od 1,5 kw je slab za tu pumpu, treba ti motor od 4 kw, pogledaj hondin katalog 1100l/min gdje je motor snage od 5,5 ks.

Rajko75
15-05-12, 00:17
Pozdrav svima,vidim da se jako slabo pise o navodnjavanju ratarskih kultura. Sta mislite o tome recimo koliko je isplativo navodnjavati kukuruz,soju ,psenicu kojim sistemima i koliko to podize prinos. Zanimaju me misljenja i iskustva ako ih neko ima pozdravljam vas jos jednom i posto je zemlje toliko koliko je ima a sve veca konkurencija mislim da se moramo okrenuti i postizanju sto vecih prinosa na sve nacine.

mocapartizan
15-05-12, 16:19
Zdravo.

Kupio sam crevo Okiten PE Petrohemije Pancevo 3/4" pa me zanima koliko su veze OKITEN--> prikljucak za KAP PO KAP sa ventilom-->crevo kap po kap pouzdane? Zanima me da li kada zatvorim sve ventile za kap po kap mogu na kraju okitena da otvorim ventil na bastenskom crevu i zalivam bastu pod pritiskom iz mreze bez opasnosti da ce procuriti na rupama u okitenu (kazu 14mm) na spoju sa prikljuccima za kap po kap?
Mislio sam da Okiten ide oko cele ivice betona i basti a da po potrebi busim i razvodim kap po kap.
P. S. Trbace mi dosta ventila,T profila i U profila za razvodjenje iz garaze da sam vec zazalio pomalo
P.S.S. Posto sam cuo da se kap po kap creva ne smeju uvrtati da li se moze kupiti neko cvrsce sa rupicam za navodnjavanje koje bih izuvijao po basticama gde je veca povrsina pa ne bih morao da kaci po nekoliko izvoda za kap po kap. Hvala
Aj sadhttp://217.26.67.168/emoticons/smile.gif))

Hvala unapred

skal
15-05-12, 16:42
Zdravo.

Kupio sam crevo Okiten PE Petrohemije Pancevo 3/4" pa me zanima koliko su veze OKITEN--> prikljucak za KAP PO KAP sa ventilom-->crevo kap po kap pouzdane? Zanima me da li kada zatvorim sve ventile za kap po kap mogu na kraju okitena da otvorim ventil na bastenskom crevu i zalivam bastu pod pritiskom iz mreze bez opasnosti da ce procuriti na rupama u okitenu (kazu 14mm) na spoju sa prikljuccima za kap po kap?
Mislio sam da Okiten ide oko cele ivice betona i basti a da po potrebi busim i razvodim kap po kap.
P. S. Trbace mi dosta ventila,T profila i U profila za razvodjenje iz garaze da sam vec zazalio pomalo
P.S.S. Posto sam cuo da se kap po kap creva ne smeju uvrtati da li se moze kupiti neko cvrsce sa rupicam za navodnjavanje koje bih izuvijao po basticama gde je veca povrsina pa ne bih morao da kaci po nekoliko izvoda za kap po kap. Hvala
Aj sadhttp://217.26.67.168/emoticons/smile.gif))

Hvala unapredAko uradiš rupe po propisu nema šanse da pritisak izgura napolje ventil i mozeš slobodno zalivati sa crevom i imaš isto one trake kap po kap al neznam im pravi naziv slična su ko okiten Tvrda i njih mozeš savijati kolko dozvoljavaju al ova creva obična kap po kap ne imaš na netu puno o tome i zašto ti to treba? štaće ti crevo ako koristiš kap po kap moraš malo detaljnije opisati problem da mi koji zalivamo mogli shvatiti koji tije stvarni problem i kako daga najjeftinije rešiš jer ako budeš se savetovo sa prodavcima onda ćeš proći dosta skupo

mocapartizan
16-05-12, 23:24
Skal,mnogo ti hvala na ohrabrenju. Sutra šaljem detaljnu problematiku u nadi da ćeš dati sugestiju. Već sam hteo da odustanem od okitena jer sam se plašio da će prnbiti na rupama gde spajam sa kap po kap. Nadam se da će i ovi ventili na prikljuccima za kpk izdrzati. Pozdrav!

MOMOSARIC
16-05-12, 23:43
Rajko , pisano je i o tome samo potraži. Na sadašnje cijene se definitivno isplati . Na iole većim površinama najbolji (naravno i najskuplji) sistem je centar pivot.
Sistem sa tifonima mi se sve više ne svidja , iako sam ga i ja poručio , rel skupo a opet ima dosta manipulacija . Za manje površine možda je bolje crijeva plus topovi (ko i do sad) , pa platiti nekog da pomjera. Ipak na ovoj cijeni nafte treba vidjeti ko god ima mogućnost , pa makar udruživanjem i ugovorom sa elektrom dovesti struju na njivu , to je ipak druga priča.

mocapartizan
17-05-12, 09:38
Ako uradiš rupe po propisu nema šanse da pritisak izgura napolje ventil i mozeš slobodno zalivati sa crevom i imaš isto one trake kap po kap al neznam im pravi naziv slična su ko okiten Tvrda i njih mozeš savijati kolko dozvoljavaju al ova creva obična kap po kap ne imaš na netu puno o tome i zašto ti to treba? štaće ti crevo ako koristiš kap po kap moraš malo detaljnije opisati problem da mi koji zalivamo mogli shvatiti koji tije stvarni problem i kako daga najjeftinije rešiš jer ako budeš se savetovo sa prodavcima onda ćeš proći dosta skupo

Evo slike dela baste,sledeca je skica (gruba izvinjavam se). Ovi te komadi za okitebn i kolena nisu skupi ali u kombinaciji sa ventilima dosta.
Smeju li kap po kap prelaziti jedan preko drugog kao na slici? Zato sam mislio da umesto njih na okiten kacim neka vijugava kao zmija posto su bastice siroke od 70cm do 1m. Duzine su im redom pocevsi od leve 2m, 2m (pa ugao) + 10m, 3m, 4m (pa ugao)+ 10m.
Ako prikljucak sa okitena na kap po kap izdrzava pritisak iz mreze kada pozatvaram ventile na kap po kap prikljuccima onda mogu koristiti crevo nasuprot izvora vode(na slici) za prskanje nekih drugih stvari u donjim bastama.

Aj sad:))) Hvalaaaa

---------- Poruka napisana u 09:33 ---------- Prethodna poruka je at 09:29 ----------

skica (gruba izvinjavam se)

---------- Poruka napisana u 09:36 ---------- Prethodna poruka je at 09:33 ----------

ne ide mi postavljanje
http://i47.tinypic.com/ioj6n8.jpg

---------- Poruka napisana u 09:38 ---------- Prethodna poruka je at 09:36 ----------

evo ide:)

http://i47.tinypic.com/35mhypz.jpg

mali paor
20-05-12, 15:50
greska u pisanju posta izvinjavam se.

vladam
23-05-12, 12:04
Imam sledecu nedoumicu, planiram ove godine da posadim jagode na nekih dvadesetak ari. Duzina njive je 70 metara ali je nagib (ne nesto preterano). Pa me sad zanima da li bih mogao okiten crevo da postavim na pocetku ili na vrh njive i koji precnik okiten creva bih bio dovoljan?

Srdjan Žorž
23-05-12, 14:18
Kolika je sirina i koliko je udaljen bunar od te njive sve to mora da se zna.Ali dovoljno je 6/4 okiten glavni vod i nemozes pogresiti.

damir021
23-05-12, 16:10
pozdrav svima i ja imam jedno pitanje ,zna li neko gde bih mogao da nabavim usisno crevo za tomos pumpu.
hvala unapred.

gajicmilorad
23-05-12, 16:24
pozdrav svima i ja imam jedno pitanje ,zna li neko gde bih mogao da nabavim usisno crevo za tomos pumpu.
hvala unapred.

Ima u REKORD-KOMERC, Novi Sad
TEMERINSKA 49
21000 (http://telefonski-imenik.biz/postanski-broj/novi-sad-21000-srbija-7927)
Novi Sad (http://telefonski-imenik.biz/srbija/novi-sad/imenik-7927)


+381 21 442299


Nalaze se malo pre Cubike...

vladam
23-05-12, 20:39
Sirina njive 30 metara a od pocetka njive do bunara nekih 20-25 metra.

vasulj
03-06-12, 21:58
Da li kod Tomos vakuum pumpe može da se izvadi semering (koji se nalazi odmah iza radnog kola) kada je skinuto samo radno kolo? Ne mogu da odšrafim ona četiri šrafa koja drže kućište, a ne znam da li smem na silu da čupam semering.

Hvala unapred.

Miladin
04-06-12, 22:01
Nemožeš, moraš da odvrneš sledeća 4 šarafa na deklu u kojem stoji semenik.

retlav
11-06-12, 13:39
Evo par slika koje sam napravio danas. Mozda budu od koristi nekom ko se ne razume ili ko prvi put koristi takav sistem. Prikazane su najbitnije dimenzije slavinice i zaptivne gumice za kpk sa okitena na kapajucu traku 16 mm.

http://img99.imageshack.us/img99/2194/dsc02804h.jpg

Zaptivna gumica i slavinica (primecujemo konus, vrat, stezni zavrtanj, slavinu i kraj za stazanje kapajuce trake - plavi zavrtanj sa unutrasnjim konusom i konusom na koji se navlaci traka)

http://img689.imageshack.us/img689/3039/dsc02801zb.jpg
Konus koji ulazi kroz gumicu u okiten: dno fi 14 mm, vrh fi 10 mm, visina konusa 7 mm

http://img69.imageshack.us/img69/3629/dsc02802kz.jpg
Debljina vrata ispod konusa 11,5 mm, duzina vrata 13 mm

http://img854.imageshack.us/img854/2858/dsc02805ha.jpg

Gumica sa krajeva ima unutrasnji precnik fi 12 mm

http://img163.imageshack.us/img163/3512/dsc02806g.jpg

na sredini ima suzenje na fi 10 mm bas tamo gde treba da prodje konus slavinice

http://img32.imageshack.us/img32/7885/dsc02803b.jpg
spoljni precnik je fi 16 mm

spasoje
18-06-12, 21:13
http://i45.tinypic.com/r89tg1.jpg

bosserb
18-06-12, 23:35
Dobro tjera zemo.Pumpa koliko bara i koji top?

spasoje
21-06-12, 19:58
Kod komšije. Negde sam stavljao slike. U sve parcele je doveden vodovod na 1500 dunuma.Na ovoj farmi ima 1000 bikova i u tom krugu su i pumpe .Moj prijatelj radi na farmi i kaže da su dve pumpe na struju ,A kakve su moš mislit kad teraju vodu 2 km.Svakih stotinjak metara popreko parcela su šahtovi.Momci dovezu tifone priključe i samo jave ovom da uključi pumpe .Znam da je lane kupio 2 tifona Madjarske proizvodnje.

---------- Poruka napisana 21-06-12 u 19:58 ---------- Prethodna poruka je 19-06-12 at 21:30 ----------

Sad došao od radnika koji kontroliše ovaj tifon. @boserb@ pritisak na topu 10 bar. a rupa sada trenutnu 30 mm .

spasoje
29-06-12, 22:02
Danas rupa na topu 40mm.Zaljevaju veliki kukuruz koji metliči.Idu sa Rusom odvuku kolica kroz dva reda i za živo čudo puno ga i ne polome ,.Dali je ovaj traktor visok pa zato...Neko je pitao o temi kuku. dali neko zaljeva tifonom pa eto da napišem da zaljeva....

Farmer II
01-07-12, 19:49
Sme li se tako zalivati kukuruz koji je izbacio metlicu, zbog oprasivanja? Da li se moze desiti da udar vode u biljku slomije metlicu i koja onda vajda od zalivanja...

bojcetic
02-07-12, 02:50
Jedna metlica je dovoljna da oprasi u krug oko sebe mnooogo biljaka. Dokaz je semenski kukuruz. Naizmenicko se seje 4 reda zenskog kukuruza pa 2 reda muskog. Sve metlice na zenkim linijama se moraju odstraniti. Matematika kaze da 33% je udeo muskih biljaka. Kako su one neugledne (niske, nikakve) i poprilicno im je sklop ostecen (to je ono sto sam najcesce vidjao), slobodno mogu zakljuciti da je udeo biljaka koje treba da oplode kukuruz manji od 30%.
Stoga, ako polomis i 70% sve ce biti dobro.

Kosjerac
04-07-12, 08:40
Pitanje za društvo: gde bi mogla da se nabavi pumpa slap 800, ali samo pumpa, jer imam motor dmb 14 ks, sada trenutno zalivam sa dmb benzinkom i jbg troši dosta mešavine a ovako bi bilo mnogo rentabilnije sa dizelom.

Boris_PA
07-07-12, 14:04
ne znam dal je odgovarajuca tema pa ne zamerite.pitao bih kolege gde bih mogao kupiti korpu za mali tomos onaj obican za zalivanje?dal se to prodaje na duzni metar ili kako i gde?znaci treba mi ono crevo sto ide u vodu pa se kaci za motor,istrulilo...a ne mogu naci nigde polovno da se prodaje ili novo...pozzz >:({

slobapatrola
07-07-12, 14:43
imas u panecvu IVON PLAST SE ZOVE FIRMA MISLIM DA JE ULICA CARA DUSANA

Zoran Kostović
07-07-12, 15:08
Može li to bez vikanja?
IVON PLAST SE ZOVE FIRMA MISLIM DA JE ULICA CARA DUSANA

slobapatrola
07-07-12, 15:23
priznajem da sam pogresio casni sude,i kajem se zbog toga.necu nikada vise tako nesto da uradim.

Boris_PA
07-07-12, 22:21
imas u panecvu IVON PLAST SE ZOVE FIRMA MISLIM DA JE ULICA CARA DUSANA Slobo,verovatno si na ovog mislio?http://www.hemija.rs/gumiplastivon/

Alexa M.
08-07-12, 00:43
Polydrip imaš isto one trake kap po kap al neznam im pravi naziv slična su ko okiten

---------- Poruka napisana u 00:43 ---------- Prethodna poruka je at 00:41 ----------


ako uradiš rupe po propisu nema šanse da pritisak izgura napolje ventil i mozeš slobodno zalivati sa crevom i imaš isto one trake kap po kap al neznam im pravi naziv slična su ko okiten tvrda i njih mozeš savijati kolko dozvoljavaju al ova creva obična kap po kap ne imaš na netu puno o tome i zašto ti to treba? štaće ti crevo ako koristiš kap po kap moraš malo detaljnije opisati problem da mi koji zalivamo mogli shvatiti koji tije stvarni problem i kako daga najjeftinije rešiš jer ako budeš se savetovo sa prodavcima onda ćeš proći dosta skupo "polydrip"

savato
12-07-12, 12:29
http://www.villager.rs/assets/drgalleries/290/thumb_Dizel%20-%20motorna%20pumpa%20za%20vodu%20WPD%2060.jpgMoze li ova pumpa iz kanala da vuce vodu,znaci dubina na kojoj je voda bi bila na 4-5 metara(s ranog proleca bi koristio zimsku vodu,da ne bi busio bunar) a crevo kroz koje bi gurala vodu bi imalo na 10 metara prskalicu...Koliko bi u daljinu mogla da gura,meni treba barem 80-ak metara.Planiram da stavim 7-8 prskalica,znaci neka kucna varijanta otprilike.Ko zna neka pise,zahvalan sam mu unapred.Posto je ta voda iz kanala i mozda nije bas najcistija,sta bi trebao staviti i da li pumpa sadrzi neki pred-filter ili tome slicno?!

steva 1984
12-07-12, 12:59
Moj otac je 80-ih zalivao sa tomos pumpom papriku i oko 8 prskalica je terala znam da je neko bure ubacio u kanal da nepovlaci drezgu,mulj plus neko sito na pocetku uvlacnog creva...

slobapatrola
12-07-12, 14:52
moze sto da ne ,samo je pitanje koliko ces prskalica i kojih da stavis

savato
12-07-12, 15:52
moze sto da ne ,samo je pitanje koliko ces prskalica i kojih da stavisPa planiram 8 prskalica ali jos nisam video kakvih i kojih.Hocu da iskoristim kanal koji mi prolazi pored jedne baste...Raspitacu se u narednom periodu koje prskalice,kapacitet,protok,itd...

slobapatrola
12-07-12, 15:57
http://www.naandanjain.com/products/irristand/amirit-systems/

(http://www.naandanjain.com/products/irristand/amirit-systems/)

telnett
13-07-12, 16:00
Ova pumpa daje max 2,5 - 3 bara . Protok vode je oko 500l/min ako je dobar bunar a pritisak ti pada na svakih 100 m creva za jedan bar .

retlav
16-07-12, 10:12
http://www.automatworld.in/globalimpactsprinkler.asp

O (http://www.automatworld.in/globalimpactsprinkler.asp)vo je druga u svetu najveća fabrika opreme za navodnjavanje iz Indije. Ova fabrika proizvodi neke dobre kopije italijanskog SIME-a i ujedno proizvodi za SIME, konkretno proizvod koji su odlično skinuli je top Jolly.
http://www.sime-sprinklers.com/pdf/CG/06 Jolly.pdf
(http://www.sime-sprinklers.com/pdf/CG/06 Jolly.pdf)
Evo ovde link da vidite kako izgleda indijska varijanta (vrlo povoljna) pod nazivom Penguin (AQ 40 G) ovo je top koji radi pun krug a i ima mogućnost sektorskog podešavanja. Na slici pogledajte- kada se ti crni prstenovi sa vijcima spuste dole onda može da radi pun krug.

(http://www.automatworld.in/globalpdf/sprinklers/updated/24.pdf)http://www.automatworld.in/globalpdf/sprinklers/updated/24.pdf

U Srbiji za sada ima jedino još u Agrogas-u (http://www.agrogas.co.rs/rezervnidelovi/aqua/topovi.html) -uvoznik i firmama koje rade sa njima.

Drugo, a vrlo bitno je da pored metalnih- mesinganih rasprskivača koje svi hvale, uopšte se nisu loše pokazali ni plastični. Tehnologija materijala napreduje, naravno, i sve više će se koristiti jeftini a kvalitetni plastični rasprskivači. Recimo, AQ 46 (http://www.automatworld.in/globalpdf/sprinklers/updated/13.pdf) može donekle da parira rasprskivaču 234 (http://www.naandanjain.com/products/sprinklers/overhead-sprinklers/234-2/) makar što se dometa tiče. Šteta što Naandanjain nije prikazao krivu ravnomernosti pa da detaljnije uporedimo... Na kraju, da smo u nekoj normalnoj zemlji i da je proizvođač dovoljno zaštićen ne bih morao da spominjem i to da lopovi ("stručnjaci") u širokom krugu zaobilaze plastične rasprskivače, pa i to spada u neku vrstu prednosti, na žalost.

Pozdrav svima!

---------- Poruka napisana 16-07-12 u 10:12 ---------- Prethodna poruka je 13-07-12 at 17:40 ----------


Ova pumpa daje max 2,5 - 3 bara . Protok vode je oko 500l/min ako je dobar bunar a pritisak ti pada na svakih 100 m creva za jedan bar .

Primer za tvrdu polietilensku cev (sa precnikom 90 mm) za protok od 500 l/min i brzinom vode od oko 1,5 m/s pad pritiska na 100 m duzine bi trebao da bude oko 0,25 bar.

telnett
16-07-12, 10:23
relatv

Moguce da je tako no meni u praksi kaze ovako - kod pumpe imam oko 2,7 bara sa slicnom pumpom a kada dodje do razvoda posle 70m duzine i 8-9m visine kroz 1" okiten imam 0.8 bara +- 0.1 bar i sa zatvorenim i malo manje sa otvorenim ventilima od krakova na razvodu. Znaci da mi pritisak pada za 1.8 bara .

retlav
16-07-12, 11:10
Ahaa, ja sam mislio da je cev od 100 m na ravnom... A koliki ti je protok u toj cevi od 1" (32 mm spoljni precnik) ?

nikola_VUK
16-07-12, 11:40
relatv

Moguce da je tako no meni u praksi kaze ovako - kod pumpe imam oko 2,7 bara sa slicnom pumpom a kada dodje do razvoda posle 70m duzine i 8-9m visine kroz 1" okiten imam 0.8 bara +- 0.1 bar i sa zatvorenim i malo manje sa otvorenim ventilima od krakova na razvodu. Znaci da mi pritisak pada za 1.8 bara .

Mislim da je to ok jer ti svakih 8.91m visine uzima jedan bar i na 70m još 0.7 bara to ti je to.

telnett
16-07-12, 11:54
Kao sto kaze nikola na 70m duzine manje od jedan bar i toliko gubi na visinskoj razlici , sto dolazi do toga da na 100m gubi bar i toliko na ~10m visinske razlike . Kod bunara imam oko 150-200l/min kako kad bez reducira ( kroz 2" crevo ) a gore nisam merio ali kako tako tera 800m aquagreen creva . Kad kazem kako tako mislim da su redovi 145m i ipak je to prevelika duzina za to tanko crevo da bi imalo isto kapljanje na pocetku i na kraju aqua creva . Razvod mi je popreko na jednoj strani , verovatno bi bilo bolje da je na sredini no to trazi ulaganje za koje mi trenutno ne "daju komsije" .

retlav
16-07-12, 12:27
Mislim da je to ok jer ti svakih 8.91m visine uzima jedan bar i na 70m još 0.7 bara to ti je to.

http://www.sensorsone.co.uk/pressure-units-conversion.html

Po ovom konvertoru visina vodenog stuba od 10,19 m vrsi pritisak od 1 bar.

MOMOSARIC
16-07-12, 12:28
I meni se čini iz prakse da po dužini uopšte ne gubi toliko pritiska , 1 bar na 100m nevjerujem .
Konkretno upravo ovih dana radim baš kod kuće sa manjom dubinskom el pumpom protoka oka 200l/min 0.75kw na dužini 300 do 400 m vatrogasnih crijeva fi 50 na kraju na topu neprimjećujem da je nešto palo pritiska.

retlav
16-07-12, 12:41
I meni se čini iz prakse da po dužini uopšte ne gubi toliko pritiska , 1 bar na 100m nevjerujem .
Konkretno upravo ovih dana radim baš kod kuće sa manjom dubinskom el pumpom protoka oka 200l/min 0.75kw na dužini 300 do 400 m vatrogasnih crijeva fi 50 na kraju na topu neprimjećujem da je nešto palo pritiska.

Ako je sve na ravnom mozes maksimalno da gubis oko 3 bar-a na 400 m i to je cini mi se mnogo.

nikola_VUK
16-07-12, 15:47
http://www.sensorsone.co.uk/pressure-units-conversion.html

Po ovom konvertoru visina vodenog stuba od 10,19 m vrsi pritisak od 1 bar.

Mislim da je za svaku zemlju ima drugu vrednost u pitanju je sila gravitacije, moguće da sam pogrešio da je u pitanju devet zarez nešto, ovaj podatak sam na forumu našao da se na 100m gubi jedan bar.

Steco
16-07-12, 18:06
Godinama smo povrće zalivali cevima fi75 i prskalicama raznim većinom rinka i pumpama od tomosa preko žaleca do bajera.Imamo 60 cevi i ravne njive.Probleme smo uvek imali sa količinom vode (bunar 3" sito 6m dubina 20m) a ne sa pritiskom.Doduše bajerova pumpa je 800l 16bara ali i sa žalecom na 4bara na 300m pad je mnogo manj od 1bara.

sale77
16-07-12, 18:35
pitanje . mozeli tomos mali 300l min vode da zadovolji neki top, a duzina creva nebih bila duza od 100-120m, dubina vode 5-6m,

diklofen
16-07-12, 19:11
ako vodu treba da vuče sa dubine od 5-6m i gura po ravnom 120m jako mali top bi terala.Tu bi glavna dizna topa morala biti manja od 12mm ili probati sa 12mm.Ukoliko je pumpa blizu vode a usisno crevo dužine 5-6m mogla bi da tera taman top sa 14mm glavnom diznom.To bi bio njen maksimum.

sale77
16-07-12, 19:19
ako vodu treba da vuče sa dubine od 5-6m i gura po ravnom 120m jako mali top bi terala.Tu bi glavna dizna topa morala biti manja od 12mm ili probati sa 12mm.Ukoliko je pumpa blizu vode a usisno crevo dužine 5-6m mogla bi da tera taman top sa 14mm glavnom diznom.To bi bio njen maksimum. pa tomos bi direktno bio zakacen za cevku od 2" koja pobodena u zemlju, a ona u zemlji je oko 5,5m i 0,5 viri nad zemljom.

john
16-07-12, 19:23
pitanje . mozeli tomos mali 300l min vode da zadovolji neki top, a duzina creva nebih bila duza od 100-120m, dubina vode 5-6m,
Ja imam tomos pumpu 300l prepravljenu na struju vuče vodu sa bušenog bunara fi50 20 metara dubine kroz tifon fi50 150 metara dužine po ravnom i na kraju tera top sa jednom diznom fi14mm i hvata širinu od 32m ali tifon je ručni rad namotava se na struju tako da negubi snagu na hidro pumpu.

dejan98
16-07-12, 19:36
Moze li neka slika te tomos pumpe

john
16-07-12, 19:42
Ako misliš na ovu na struju biće večeras kad budem otišao da navodnjavam kupusište sad nemam.

dejan98
16-07-12, 20:30
da na tu sam mislio

KAMENI
16-07-12, 22:35
Rovati pumpa 3 cola, motor trofazni 7,5 kw
http://www.dodaj.rs/f/38/11f/4KoRM2ld/fotografija0168.jpg
snabdeva sa vodom dva topa
http://www.dodaj.rs/f/2s/AV/22Wsw2h3/fotografija0147.jpg

MOMOSARIC
16-07-12, 22:43
Slažem se sa stecom , ma šta da teorija kaže ovog puta , znam sigurno da se ne gubi tolko mnogo na dužini po ravnom , 1 bar na 100m , nema šanse.

retlav
17-07-12, 09:17
Ljudi, to koliko se gubi na 100 metara cevi na ravnom (ponavljam, na ravnom) zavisi pre svega od precnika cevi, materijala (Gvozdje, Al, PVC, PE...) i protoka uz uslov da brzina kretanja vode kroz cev ne prelazi neki opseg. Cilj odredjene brzine kretanja vode u cevima je izbegavanje pojave hidraulicnog udara. Teorija... mada se dobro pokazala i u praksi, posebno kad krenu da popustaju spojevi- na kolenima, spojnicama, obujmicama i reducirima. :":214

siki2
17-07-12, 10:54
Istina je to u što ti nevjeruješ 10metara visine ili 100 metara dužine i to na ravnom.

MOMOSARIC
17-07-12, 13:18
Siki2 , aj mi onda objasni ako sa pumpom kja ima max pritisak 3.5 bara , a već vuče vodu sa dubine 11m , aj visina stuba dizanja je 4m pa nek diže sa 4 m , a na kraju crijeva od 400m normalno radi isti top ko sa slike Kamenog tu gore , kolki je onda pritisak na topu ? 0 bara možda ?

retlav
17-07-12, 14:13
Pritisak na topu ti je 1,5 bar, ako ti je vatrogasno crevo unutrasnjeg precnika 52 mm, protok 200 l/min, duzina 400m i visina podizanja 4 m.

MOMOSARIC
17-07-12, 17:21
Pa eto to se uklapa , tolko ima najmanje , al onda ne gubi 1bar na 100m.

retlav
17-07-12, 21:33
Al recimo da si samo stavio manje crevo, na primer, da je unutrašnji prečnik nekih nestandardnih 44 mm, a da je protok ostao isti 200 l/min, onda bi gubio 1 bar na 100 m... Lkl{{

miroslav k
17-07-12, 23:02
Ovo je baš interesantna tema za ovu sušnu godinu, treba razmišljati o sistemu za navodnjavanje valda će ova naša nova vlada da daje neke povraćaje

john
18-07-12, 12:01
Moze li neka slika te tomos pumpe
Evo tomos 300 litara prepravljena na struju
http://www.zaslike.com/files/56r12e9jq3idg8wj22u.jpg (http://www.zaslike.com/)

Ljupče01
18-07-12, 17:11
Pozdrav svima, da li neko zna može li dve pumpe DMB "slap 800" da se povežu na jednu liniju, stim što je jedna od 6 bara a druga od3 bara.

brankovic
19-07-12, 19:46
Imam parcelu od 4,2 ha.Posto nemam mogucnosti da je navodnjavam tifonom,razmisljao sam da postavim(ukopam)cevi na 50-ak cm dubine i na svakih 70-80 m ostavim izvode na koje bi mogao da se postavi top.Zanima me koji je najekonomicniji nacin pogona pumpe,da li na gorivo,struju ili kardan i koje su pumpe najjeftinije? Istovremeno bih zalivao sa dva topa,ako ne bude mogucnosti za vise.
Hvala unapred! >:({

john
19-07-12, 20:25
pa najekonomičnije ti je na struju pumpi imaš raznih ja iz priča sa iskusnijima od mene mislim da su rovati dosta kvalitetne a ima dobar izbor na struju ali prema svinji i papak kako kažu to jest dosta su skupe ali da nije 80 metara malo veliki razmak?

brankovic
19-07-12, 21:06
Mozda je veliki razmak,to sam rekao onako,a postavicu kako bude trebalo,zavisno od topa,pumpe...Znaci,na struju su najskuplje,ali najekonomicnije u odnosu na gorivo ili kardan?

German hunting terrier | Jagdterrier