PDA

View Full Version : O konjima


Poljoinfo Wiki - poljoprivredna enciklopedija
Poljolink - adresar poljoprivrednih firmi

Advertisement


Advertisement

Advertisement


ivanm
07-11-09, 19:17
Pozivam sve ljubitelje i imaoce konja da mi se prikljuce na forumu. Ima li ko zainteresovan za trgovinu konjima - kupovinu, zamenu? ^-^ >:({

farmil
07-11-09, 19:22
moj brat ima lipicanera starog 6 meseci . slikacu ga sutra pa videcete slike..

ivanm
07-11-09, 20:46
Bas mi je drago. Inace ja ih sada imam 5, plus sto su mi obe kobile zdrebne...

siks
08-11-09, 22:43
Sta imas lipicanere ili obicne radne konje?

ivanm
09-11-09, 09:22
LIPICANERE, prijatelju, i to ne bilo kakve. Uostalom vidis i po slici pored mog korisnickog imena...
Mada mogu ti reci da cena za njih, ko bi nesto kupio, nije ni blizu od onoga koliko vrede. Veruj mi da vise nemam mesta u stali, jer su mi obe zdrebne kobile, pa sad vec moram da nesto prodam, da bih imao gde da ih sve vezem.

siks
09-11-09, 22:45
Koja je cena za lipicanere, mlade oko 1 godine a moze i kobila od 3,4,5 godine:

dejan26
10-11-09, 13:04
Zna li neko gde može da se kupi zdrebe do godinu dana rase NONIUS?

ivanm
11-11-09, 20:53
Evo ovako, na prodaju bih imao ponuditi
omaka,- star 14 meseci, polukrvan (otac ima cist papir, to je onaj belac na slici pored mog korisnickog imena). Nije zigosan jer nisam od onih koji muvaju papirima. Oni koji to rade mogu uraditi to za samo 100EU, ali ja, kao sto rekoh to ne zelim. Inace, ne boji se vode, vozila, miran, za 1.5-2meseca cu poceti sa obukom u voznji, a za sedlo je jos mlad. Cena mu je oko 700EU, mozemo se dogovoriti.
Kobila- majka ovog omaka, sa zdrebetom koji je brat poocu i majci omaku o kome sam malo cas pisao. Zdrebna je ponovo 3meseca. Ona takodje nema papir iz istog razloga. Visoka je u grebenu oko 158-160 i nesto je vislja od pastuva, zato je i prodajem- nije par sa njime. Ona se preze u samca, dvojke, jase se. Vrlo lep konj, zahvalan, zdrava. Mogu ti poslati nekoliko njenih slika. Sada je potpuno bela. Za nju dok se nije ozdrebila trazio sam 950EU, a sada opet mozemo da se dogovaramo oko cene.
Jedini razlog zasto ih prodajem je sto mi u stali nedostaje prostora. Obe kobile su mi zdrebne, tako da kad budem vezao zdrebe za mesec i po dana, vec ce biti malo stoska za prostor, a kad treba da mi se ozdrebi u martu kobila sa slike, jednostavno necu imati mesta.
Mene ne interesuje samo novac, moze i neka trampa, treba mi auto prikolica za konje, ne mora da bude u extra stanju, ionaku bih je vukao za traktorom.

brzyy
10-03-11, 17:04
Iako vidim da je ova tema zamrla, odlucio sam da je malo osvezim, a nadam se da ce mi i drugi ljubitelji konja pomoci u toj zamisli. Posto se tema zove "O Konjima" ja sam odlucio da malo pisem o njima. Prvo cu opisati izgled konja, posto milim da je osnova svega.

Da pocnemo:
B O J A
Za boju se može reći da je karakteristika jedinke, ali ne i rase, kao što je to slučaj kod drugih životinjskih vrsta. Ovde navodim samo osnovno boje:

BELAC - konj bele boje. [Lipicaner je nama najpoznatija rasa za koju je uvreženo mišljenje da su to isklučivo beli konji, ali se sreću i vrani lipicaneri.] Svi konji koji su bele boje se rađaju kao crna ždrebad, sa većim ili manjim belim površinama po glavi ili nogama, a beli postaju tek između 5. i 7. godine. Ovo naravno ne važi za one koji se rađaju potpuno beli sa crvenim očima - u tom slučaju se radi o pigmentnom poremećaju (albinizam). U nasem narodu kaze, da kada su konji jos uvek takoreci crni i teze ka belom, kaze se da su "Zeleni".


VRANAC - konj crne boje.


DORAT [MRKOV] - konj mrke, braon boje. Često se varijante ove boje opisuju kao "otvoreni" - svetliji ili "zatvoreni" - tamniji dorat.

ALAT - konj oker boje.

G L A V A

Generalno gledano izgled glave umnogome govori o samom konju, njegovoj građi, funkciji i plemenitosti. Mala, suva glava je odraz plemenitosti, i suprotno, duga teška glava je odlika primitivnih rasa.
Nozdrve su ulazna vrata za vazduh te su kod trkačkih konja poželjnije što šire nozdrve kako bi se razmena gasova obavljala što lakše.
Oči predstavljaju ogledalo duše, kako za ljude tako i za životinje. One odaju temperament i zdravstveno stanje same životinje. Moraju biti srednje veličine jer previše sitne govore o gruboj konstituciji dok su krupne odraz slabe konstitucije i sklonosti ka bolestima.
Uši imaju pre svega estetsku vrednost jer ni previše sitne ni previše krupne ne stvaraju bilo kakve smetnje za normalno funckionisanje konja, niti su pokazatelj smetnji. Međutim, prema pokretima ušiju može se imati uvid u psihofizičko stanje konja - bolest, strah, uznemirenost itd.
Dužina glave treba da bude jednaka dužini vrata, kao i dužini sapi.


V R A T
Kao što smo rekli dužina vrata treba da bude prubližno jednaka dužini glave. Kod kasača se najčešče sreće tzv. "daskast" vrat, dakle nešto duži, ali tanji vrat. Kod paradnih konja se teži ka tzv. labudovom vratu - visoko podignut vrat koji prema glavi pravi luk koji najviše podseća na držanje labudovog vrata.

L E Đ A
Leđa trebaju biti ravna i prava. Dužina je oko 1,5 - 2 dužine glave što pre svega zavisi od namene. Konji koji se koriste za jahanje i nošenje tereta trebaju imati što kraća leđa kako bi mogli lakše da nose sam teret. Sa druge strane trkački konji, pre svega kasači imaju potrebu za nešto dužim leđima kako bi nesmetano mogli da razvijaju što veće brzine u kasu a da se u medjuvremenu " ne stižu nogama" dakle da im zadnje noge ne dodiruju prednje. Ako su ledja povijena na dole nazivaju se sedlastim leđima, a previše uska i mršava nazivaju se " šaranasta" ili "krovasta" leđa.Post je spojen: 1299773774________________________________________ _________
Da objasnim i vrste hodova kod konja:

Postoje tri osnovne vrste hodova kod konja: korak, kas, galop /postoje razlike i neslaganja po pitanju osnovnih tipova hoda, neki tvrde da postoje 4 osnovna tipa; jedni kao četvrti ubrajaju kenter [radna varijanta galopa] a drugi ubrajaju skok kao četvrti osnovni hod/. Pored osnovnih, urođenih hodova, postoje i "veštački" tj. istrenirani hodovi /to su toelt i pas/.

Osnovne vrste konjskih hodova
KORAK
Korak je najsporiji konjski hod - neki ga nazivaju majkom svih tipova hoda.Korak je četvorotaktni hod kod kojeg se noge dijagonalno smenjuju i jasno se čuje udarac svake noge o tlo [po redosledu - leva prednja, desna zadnja, desna prednja, leva zadnja] Po brzini razlikujemo skraćeni, srednji i brzi hod. Poželjno je da zadnja noga pri koraku padne za oko dve dužine kopita ispred prednje /to se uočava kod srednjeg i izduženog hoda/.

Stara izreka kaže: Onaj konj koji dobro korača, dobro i galopira. Možda za jahače početnike korak deluje pomalo dosadno i monotono, ali ova vrsta hoda mnogo otkriva o konju, konj koji ima dobre pokrete u koraku, koji deluje istrajno i uporno, taj je sasvim sigurno “jak” i u brzim hodovima. Korak treba da je pravilan i ritmičan - nepravilan korak je velika mana i može ukazati na nepravilnosti u exterijeru, kao i na slabo izvedenu obuku u slučaju najahanog konja.

http://theora.com/images/horse.jpg

KAS

Kas je brži, dvotaktni hod kod kojeg se noge kreću u paru - dijagonalno /leva prednja sa desnom zadnjom i desna prednja sa levom zadnjom/ Periodi kada se noge oslanjaju o tlo su kratki, a između njih postoji takozvana lebdeća faza, kada su sve četiri noge u vazudhu [kao na slici desno]. U zavisnosti od brzine, tu takođe razlikujemo tri tipa - skraćeni [prikupljeni] srednji i brzi kas. Što se tiče trkčkih konja, u najbržem kasu se kreću konji kasačke rase. Treba spomeuti da, iako je kas prirodna vrsta koraka, kod kasačkih grla ona prelazi u neprirodnu - pošto konji u divljini nikada ne razvijaju velike brzine u kasu, vec skaču u galop [što je u kasačkim trkama zabranjeno i povlači za sobom diskvalifikaciju]
http://www.genesdiffusion-etalons.com/actu/images/2008-05-21-ready-cash-gd.jpg


KENTER i GALOP [u nekim klasifikacijama se svrstavaju u posebne kategorij

Kenter je hod konja u toku kojeg se čuju tri takta [trotaktni]. Noge se kreću u sledećem redosledu - [kenter, kao i galop, počinje uvek zadnjom nogom - recimo levom, zatim sledi druga zadnja u našem slučaju desna istovremeno sa desnom prednjom, i na kraju sledi leva prednja. Ovu vrstu hoda koriste pri treningu galopski grla, zato ga ponekad nazivaju i radnim galopom, a omiljeno je i kod jahača koji svoje slobodno vreme posvećuju četvoronožnim lepotanima i jahanju pošto je udoban i lako se savladava.

Što se tiče galopa, on je najbrži konjski hod - četvorotaktni. Redosled koraka je isti kao kod kentera samo što se u galopu zbog dužeg iskoraka srednji takt razdvaja u dva [prvo zemlju dodirne zadnja a potom prednja noga - a ne istovremeno, kao u kenteru]. U oba slučaja [kenter i galop], postoji faza lebdenja, kada ni jedna noga ne dodiruje tlo. Korak konja se u velikome ispružuje, i time postaje brži ali uvek zadržava odgovarajući ritam. Pošto se raskorak produžava, visina leđa se spušta i konj time deluje mnogo manji, niži. U punom galopu konji dostižu velike brzine, oko 70km/h. U prirodnim uslovima, galop služi kao sredstvo za beg od neprijatelja.

http://blog.indianracing.in/wp-content/uploads/1090/2010/08/zenyata.jpg

Gačević
12-03-11, 01:04
Ima li još u ponudi konja na prodaju, obučenih da bilo šta rade, da se jaše ili vuku plug ili tako nešto, ali da nisu puno stari i po mogućnosti neka kobila koja bi se oždrebila. Rasa nije presudna, nebitna je samo da je domaći konj.

mims
12-03-11, 09:34
Jel drži neko ponije?

dobrodol
12-03-11, 20:45
Milane Gacevicu
Prvo se zapitaj za sta bi ti konj sluzio,jer postavljanjem tog pitanja resices i rasu ili vrstu konja koju bi kupio i drzao.
Dakle ako bi orao,vukao tezak teret onda iskljucivo u obzir dolaze tzv. hladnokrvne rase tipa posavski hladnokrvnjak,bosanski brdski konj,stajerski konj ili neka druga "strana" hladnokrvna sorta.
Ako bi jahao onda bi trebalo da razmislis o kupovini neke od sledecih tzv. toplokrvnih rasa:engleski punokrvni galoper,nonijus,araber,trakenac,andaluzer...
I na kraju ako bi samo da ti sluzi u voznji lakih zaprega tj. "paradu" (moja omiljena disciplina) onda na prvom mestu je lipicaner,zatim halflinger i Friesian - Frizijski konj.Toliko...

Gačević
12-03-11, 22:29
Ja se nalazim na 1260 m.n.m. na Jabuci kod Prijepolja, nedaleko od moje farme ovaca nalazi se i moja smrčeva šuma u kojoj s vremena na vreme nešto osečem za gradnju, ali to izvučem ili sa tegljačem ili redji slučaj sa volovima, a velika količina otpadnog drveta za loženje, u šporet kući ili za kazan za rakiju, recimo, ostane mi u šumi, pa bih leti kada imam slobodnog vremena po malo izvlačio tog granja i tankih komada koji nisu mnogo teški, a uzgred bih čuvajući ovce po malo i jašio konja, a i otpadno seno od ovaca bi mi dobro došlo da ga hranim, još kada bi bila kobila i pastuv, pa da ih uparim, pošto imam moju hranu mogao bih da prodajem ždrebad. Ima ljudi koji se vraćaju na selo ali ne mogu da nadju ni konja ni odgovarajuću drugu stoku koju bi gledali, sve je to sa farme i ne ume da se kreće po kamenju, a i ne bi davali dobre rezultate na ovom terenu. Za sada toliko je li u redu?

futurefarming
12-03-11, 23:05
Konji za vuču su solidan izbor, malo ih je teže nabaviti a i cene su spram učinka. To kamenje bi moglo da bude problem.

http://img2.imagetitan.com/img2/small/44/44_1277.jpg (http://img2.imagetitan.com/img.php?image=44_1277.jpg)http://img2.imagetitan.com/img2/small/44/44_761px-ardenner.jpg (http://img2.imagetitan.com/img.php?image=44_761px-ardenner.jpg)http://img2.imagetitan.com/img2/small/44/44_800px-tellus_the_ardennais_horse.jpg (http://img2.imagetitan.com/img.php?image=44_800px-tellus_the_ardennais_horse.jpg)http://img2.imagetitan.com/img2/small/44/44_auxois-horse-5.jpg (http://img2.imagetitan.com/img.php?image=44_auxois-horse-5.jpg)http://img2.imagetitan.com/img2/small/44/44_daniel-thwaites-shire-horses.jpg (http://img2.imagetitan.com/img.php?image=44_daniel-thwaites-shire-horses.jpg)http://img2.imagetitan.com/img2/small/44/44_gallowaywarrior.jpg (http://img2.imagetitan.com/img.php?image=44_gallowaywarrior.jpg)http://img2.imagetitan.com/img2/small/44/44_mfp-ardennes-01.jpg (http://img2.imagetitan.com/img.php?image=44_mfp-ardennes-01.jpg)http://img2.imagetitan.com/img2/small/44/44_princeinclare046.jpg (http://img2.imagetitan.com/img.php?image=44_princeinclare046.jpg)http://img2.imagetitan.com/img2/small/44/44_shire2.jpg (http://img2.imagetitan.com/img.php?image=44_shire2.jpg)http://img2.imagetitan.com/img2/small/44/44_shirehorse.jpg (http://img2.imagetitan.com/img.php?image=44_shirehorse.jpg)http://img2.imagetitan.com/img2/small/44/44_shire-horse.jpg (http://img2.imagetitan.com/img.php?image=44_shire-horse.jpg)http://img2.imagetitan.com/img2/small/44/44_shirehorseen1405_468x348.jpg (http://img2.imagetitan.com/img.php?image=44_shirehorseen1405_468x348.jpg)

nemanja_st01_58
12-03-11, 23:17
Domaci brdski konj ti dodje kao idealna kombinacija inace i nastala u vrletnim i visokim terenima, od bosanskog brdskog razlikuje se samo po naravi koja je mnogo bolja kod domaceg brdskog i mirniji je i ne ujeda baca cifte i nije zlocudan. U bujanovcu ima konja koji su sa takvim predispozicijama i oko 500e je takvo konjce.

Gačević
12-03-11, 23:32
Evo za njih terena.
http://i54.tinypic.com/207xm4p.jpg

kicca
21-03-11, 03:41
Kad odem kuci neka me neko podseti da zapalim svecu cukun dedi koji sa ovakvih terena dosao u Sumadiju >:({
misim nemo se ljutis >:D sine milane >:({

Pegaz013
22-03-11, 15:04
Pozdrav svim ljubiteljima konja,zbog vas sam odlučio da se priključim forumu ::svaka cast::
Imam žensko ždrebe staro godinu dana mešanac velškog ponija i bosanca,prodajem je jer hoću da kupim veću kobilu za moje potrebe.Evo jednog mađarskog sajta ima svega i dobro i loše...
http://www.lovasok.hu/eladolovak/

ivanm
22-03-11, 18:25
"Слабо диваним мађарски..." :lol:

Мало шале, наравно. Сајт је диван, али је стварно штета што нема вишејезичне варијанте (барем енглеске), овако само могу да гледам слике...

Pegaz013
22-03-11, 18:38
>:D imaš cene,rase znaš,visine merene štapom i pantljikom..ostalo ti i ne treba >:D
Šalim se ne znam ni ja nego sam pitao par ljudi koji znaju i sada mi sve ide kao hladna voda

Pozdrav

kicca
23-03-11, 01:19
@ivanm
Sta ima kod tebe u stali kakvo je stanje >:D

ivanm
23-03-11, 06:10
У штали где су биле краве сада је промаја и две приколице :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

Имам два пара коња - Старији (пастув Фавори Ема5 стар 8 година) и кобилу од 5година. Други пар су млади коњи, презани само пар пута поршле године син тог пастува и једна кобилица.
Иначе на мом аватару је слика са старијим паром коња.
>:({ >:({ >:({
Шта имаш ти "комшија"?

Pegaz013
23-03-11, 22:54
Ivanm voziš li fijakerijade? Ima jedan iz Gaja čini mi se da vozi pastuva i kobilu i čini mi se da se zove Lutkar 8) a možda si i ti taj ovaj ima 50 i neku...Lepi su mu konji bili cele prošle sezone a čisti kao 8)

ivanm
24-03-11, 06:37
Луткар је Миленко Веселиновић. Био нам је председник клуба "илија Фрча - Мики", али је напустио је клуб прошле године. Што се његових коња тиче, не бих ништа друго рекао сем да су дебели и лепо опрани, са моје стране немам других позитивних коментара.
Имам и фијакер и чезе, али ретко идем на смотре сем у Ковину, понекад у Баваништу (ако не пада киша) или Мраморку. Једноставно идем тамо где не морам да платим превоз, јер нема смисла да дајем по 100-тинак еврића за превоз да би на крају делили пехаре на смешан начин. Заправо у почетку ми је то било врло смешно, а сада ми је већ мука. Намештања су до те мере дошла да је све изгубило смисао. Имам права да будем врло критичан на ову тему јер сам један од В Р Л О ретких судија за запреге и врло добро знам шта причам.

Pegaz013
24-03-11, 07:08
Ja obavezno visim po fijakerijadama kao posmatrač (nemam šta da vozim),prvenstveno idem da se nagledam konja i srce da zadovoljim a kome će da dodele koju nagradu to me i ne interesuje.
Već se unapred zna ako vidiš ko dolazi koje će mesto da zauzme,volim Crepaju najveća je smotra najbolje organizuju a dodelu pehara i ne sačekam ja sam odlučim ko je po meni bio taj dan najbolji a za njih me zabole >:D >:({

ivanm
24-03-11, 18:54
Проблем парадног коњарства је што није успео да се уздигне и издигне на мало више гране. Почео је прелепо пре 15-так година широм Војводине када је велики број села почео да прави смотре запрега локалног карактера. То је била фантастична идеја да се сачува то мало лепих, добрих коња, али и да се сачувају и неки обичаји. На велику жалост предивна идеја није отишла даље од тога. Ентузијазам траје неко време па пресахне ако га ништа не тера напред.
Смотре су у почетку бивале организоване од стране малих локалних клубова љубитеља и дрзаоца коња и управо шланови клубова домаћина су били чланови жирија. Јефтино и лако, али убрзо је почело да то показује своје недостатке.Наиме, после пар година испоставило се (част изузецима) да су руководиоци једних клубова намештали другим руководиоцима пехаре, само да би за узврат добили исто. Испоставило се да пехаре добијају само једни те исти без обзира на приказан квалитет. Теби то као посматрачу не значи пуно, јер си дошао да посматраш лепе запрега, али дугорочно ће и теби засметати, јер је све мање људи заинтересовано да учествује на смотрама. Ја сам пример тога. Са друге стране зашто бих дао велике паре за доброг коња, кад неће бити добро оцењен. Ја имам фантастичног пастува, који има одличан педигре, прелепог екстеријера и фантастичне акције и на 14 смотри није добио ни једну једину награду, а истом том раније наведеном Луткару пре 2 године у Ковину пастув се саплете и направи пар скечева пред комисијом, али добије друго место у једнопрегу. Ми смо прошле године у Гају имали прелепу смотру са незапамженим бројем запрега - разлог је прост Луткар више није председник и знали су сви да ће добити поштено суђење, што се и догодило.
Онда долазимо и до кредибилитета "судија" о чему не бих дискутовао јер као што рекох ја сам лиценцирани судија, једини у општини Ковин,који нигде није позван да помогне у суђењу. Дакле, фер суђење је нешто непотребно..,.

kicca
24-03-11, 21:47
Znaci isto stanje kao i svuda >:({
Ali ostaje borba,nenasilni metodi svakako,nema ono spustanje sudije u bunar i sl. :lol: :lol: :lol: :lol:

ivanm
24-03-11, 22:03
Ма нас огромна (али врло тиха и неприметна) већина држи коње из љубави, а не да би кроз (рекох већ како стечене награде) лечили сопствене комплексе. Мени су они одмор души, нешто чиме могу да се подичим и да пријатељима понудим нешто што могу добити само у Бечу-вожњу фијакером , а некад су и одмор новчанику :lol: :lol: :lol: :lol:

kicca
24-03-11, 23:00
U Becu mogu dobiti ali za 70€ na sat :D ati objasni detetu od 5g koliko je 70€ :lol: :lol: :lol:
na pitanje
-Dali znas koliko je 70€ odgovor je
-Neznam,hocemo i sutra da dodedjemo samo malo moooooooolim te :lol: :lol: :lol:

Pegaz013
26-03-11, 09:39
Ljudi slabo nas ima zainteresovanih za konje ^-^
Juče sam bio u Debeljači na vašaru i stvarno sve manje konja imamo :<<>

Ajde pišite nešto dajte neke predloge,treba da nas je sve mlade sramota člana "Ristin" tast star čovek a još uvek se bori ;D} a mi ?

ivanm
evo obećavam aktiviraj se i imaš moju podršku na svim fijakerijadama,bar ću glasno da navijam....
Ajde ljudi da ne zaboravimo tradiciju neka svako da svoj doprinos od nas malo a za konjarstvo mnogo.. >:({

kicca
27-03-11, 03:36
Joooj ma komplikovana ti je to prica ja mislim da je to uskopovezano sa novcem {"{": jbg ipak je mnogo losa situacija a to mu dodje kao neki luksuz definitivno mislim da nepostoji covek koji ne voli konje ali da bi imao konja mora da ga kosta a tu je i taj faktor lose organizacije zato sto ljudi pokusavaju da "ucare"nesto gde mesto nije.Kada neko drzi konja zato sto to voli i ode na neku fijakerijadu pa ga pobede nekoliko njih sa losim konjima ali dobrim vezama ili dali neku kintu onda on iz revolta digne ruke i rasproda ::lose::
To je moje misljenje >:D

ivanm
27-03-11, 10:19
.Kada neko drzi konja zato sto to voli i ode na neku fijakerijadu pa ga pobede nekoliko njih sa losim konjima ali dobrim vezama ili dali neku kintu onda on iz revolta digne ruke i rasproda

To je prava istina, mada ima ALI. Ima nas koji dignu ruke, ali ne od konja nego od smotri. Voleo sam ja konje i volimih i dalje, bez obzira na "ćorave sudije". Tako da kada mi to obaveze dozvole lepo upregnem ili uzjašem konje i teraaaaaaaaaaaj.
Pegaz, hvala ti na podršci. Videćemo se,nadam se, ako ne pre, onda na smotri u Gaju 03.06.2011. !!!

talianu
27-03-11, 10:32
Obavezno objavi ranije ima nas još zainteresovanih za smotru >:D

vla
28-03-11, 12:35
Zna li neko program fijakerijada u Banatu za ovu godinu
U Crepaji je 25.04. ponedeljak /drugi dan Uskrsa/

brzyy
28-03-11, 21:06
u Crepaji se vidimo, ko god da ide. ja cu da dodjem ili sa dve kobile, ili sa kobilom i pastuvom. nisu neka klasa, ali su dobri :D :D

22.05. je fijakerijada u Dolovu, oa ko voli nek izvoli, to je inace i seoska slava u Dolovu, sv. Nikola
>:({ >:({ >:({

Pegaz013
30-03-11, 08:08
Pančevo oko Preobraženja 19 avgust,Banatsko Novo Selo Druge Trojice... >:({

futurefarming
02-04-11, 22:00
Šabac: Raj konja galopera

http://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2011&mm=04&dd=02&nav_category=12&nav_id=503650

dobrodol
07-04-11, 22:51
Evo delimicnog spiska nekih lokalnih smotri zaprega (Fijakerijada) za 2011. koji sam uspeo da sastavim (nije hronoloski):

Sombor-druga polovina Jula
Backi Monostor(Bodrogfest)-2. nedelja u Avgustu
Odzaci-prve nedelje juna 05.06.
Golubinci-krajem Septembra
Gaj-drugi dan seoske slave Spasovdan
Pancevo(naselje Kotez II)-pocetkom Avgusta
Banatsko Novo Selo-na dan seoske slave Duhovi
Ravno Selo-pocetak Avgusta
Plocica-na dan seoske slave Petrovdan
Stapar-na Veliku Gospojinu
Opovo-trece nedelje Maja 22.05.
Djurdjevo-Spasovdan
Bavaniste-Gospojinski Dani

Pegaz013
09-04-11, 21:04
Evo mene posle nekog vremena da vas pozdravim vidim slabo smo aktivni.Bilo bi lepo da svako iz svog kraja obaveštava blagovremeno o fijakerijadama.Ako neko zna kakav je vašar u Smederevskoj Palanci što se konja tiče neka piše...

dobrodol
10-04-11, 23:54
Zna li neko da li postoji skela za prelaz Dunava sa sremske na banatsku stranu,negde u visini Surduka,Belegisa ili Starih Banovaca,naime isao bih na Fijakerijadu u Crepaju 25.aprila,a moguci pravci odlaska tamo su mi ili most kod Beske na autoputu,ili preko Beograda,ali mi se ni jedna varijanta ne dopada?

futurefarming
01-05-11, 17:09
Крштење коња у Љубичеву
http://www.rts.rs/page/stories/ci/story/56/Србија+данас/884204/Крштење+коња+у+Љубичеву+.html

Pegaz013
01-05-11, 21:23
Крштење коња у Љубичеву
http://www.rts.rs/page/stories/ci/story/56/Србија+данас/884204/Крштење+коња+у+Љубичеву+.html

Kolega futurefarming hvala sto dajes svoj doprinos za konje

futurefarming
01-05-11, 22:44
Nema na čemu kolega, zadovoljstvo je ako mogu da pomognem.>:({

ivanm
17-05-11, 10:41
Novom postavkom foruma još nisam ovladao, tako da nisam u mogućnosti da izbrišen moj post br.24 u ovoj temi :
"Луткар је Миленко Веселиновић. Био нам је председник клуба "илија Фрча - Мики", ali je напустио клуб прошле године. Што се његових коња тиче, не бих ништа друго рекао сем да су дебели и лепо опрани, са моје стране немам других позитивних коментара."

Naime, zamoljen sa od gospodina Veselinovića da uklonim moj komentar vezan za njegove razloge napuštanja kluba. Dakle, nisam izneo neistinu, da bi to bio razlog brisanja posta, već sam "zamoljen da to učinim u ime dugogodišnje saradnje". Ovom prilikom se javno izvinjavam, što sam, malograđanski, nesmotreno, izneo u javnost nečiju finasijsku poziciju i obaveštavam da sam se obratio i moderatorima sa molbom da skinu ovaj moj post.

kondorovlet
30-10-11, 18:18
dali neko pise na ovom forumu o pripremi trkacih konja

novii
30-10-11, 18:26
Pa , ako bi se otovrila tema sa takvim naslovom pisalo bi se. Jer kad se otvori nova tema, ne samo o tome, nego o bilo čemu to Google indeksira za par dana, pa se počne pojavljivati u rezultatima pretrage, ljudi to posete, pa i počnu pisati o toj tematici. Članovi ispod 30 poruka ne mogu otvarati teme, pa mi se javi ako si zainteresovan za takva pisanja.

kondorovlet
30-10-11, 19:00
bijo bi ti zahvalan kada bi otvorijo temu

kondorovlet
06-11-11, 22:55
interesujeme kod konja crijevni paraziti posto imam vise rasa konja hranim ih jednakom hranom pored pase imaju sijeno i zob sijeno navece imaju na raspolaganju po volji zob dobijaju zavisno od uzrasta od 1-4 kilograma dnevno ujutro prije izlaska na pasu i navece voda je na raspolaganju po volji.Pored engleskih punokrvnjaka imam i arape,haflingere,ponije,bosanske brdske ali nekako su mi pojedini neuhranjeni,ne svi vec pojedini sobzirom da su najstariji cetri godine znaci nisu stari pame stoga interesuje ako neko zna a sigurno da zna nesto o crijevnim parazitima i kojim srestvima se lijece.Unaprijed hvala

Pegaz013
07-11-11, 11:04
Ja sam kupovao pastu na 50 kilograma ide obelezena doza na tubi.Izadje oko 2 500 RSD po grlu (zavisnosi od tezine konja).
Ne znam tacan naziv ali ima ih u poljoprivrednim apotekama.Kolega @ivanm je veterinar i veliki poznavalac konja pa ga pitaj za savet.

brzyy
07-11-11, 12:03
Takodje sam koristio pastu, samo sta je moja bila manje od 1000din. Uvezena je iz Rumunije, to koriste vecina vlasnika kasaca, pa sam preko njih nabavio. Meni su isto preporucili i paradajz, ali zaboravio sam kako treba da se da, kazu ako ni pasta ne uspe, paradajz hoce 100%

Pegaz013
07-11-11, 22:19
Vidjao sam po vašarima rumunske paste ali nisam uzimao.Meni su neki stari konjari pričali da je i ren skroz dobar samo što je problem naterati konja da pojede par korena rena,jedino na foru da se umeša sa nečim...Za paradjiz sam čuo da presečen na kolutove i previjan par dan na bradavice skida bradavice potpuno (kod ljudi naravno).Verovatno ima neku kiselinu koja može da pomogne u mnogo čemu.

ivanm
08-11-11, 15:10
Ja sam kupovao pastu na 50 kilograma ide obelezena doza na tubi.Izadje oko 2 500 RSD po grlu (zavisnosi od tezine konja).
Ne znam tacan naziv ali ima ih u poljoprivrednim apotekama.Kolega @ivanm je veterinar i veliki poznavalac konja pa ga pitaj za savet.

Hvala prijatelju na komplimentu. Zbog vas sam se oglasio na ovom forumu posle više od mesec dana. Opširniji odgovor se nalazi na
пољопривреднифорум.рс - ћирилицом, због забране писања овог линка

brzyy
01-01-12, 19:12
nisam znao gde da stavim ove video snimke, pa reko ajde ovde. inace na snimcima je tradicija naseg mesta tj. jahanje za 2. dan bozica, ovo su dosta stari snimci, ali lepo se vidi:


http://www.youtube.com/watch?v=gSj-5XOe6Xo&amp;feature=context&amp;context=C3c98a6dADOEgsToPD skIZRWHSv7LEjHKO129EZYtP


http://www.youtube.com/watch?v=D5nOsNamcNM&amp;context=C3c98a6dADOEgsToPDskIZ RWHSv7LEjHKO129EZYtP

morke
04-01-12, 00:23
ali nevidjene su fotke, ja sam drzao engleze i noniuse ali ove mrge od stvorenja stvarno ulivaju strahopostovanje

---------- Poruka napisana 04-01-12 u 00:23 ---------- Prethodna poruka je 03-01-12 at 23:40 ----------

nedavno sam nasledio 15 ha zemlje u tamnavi.ranije, kao srednjoskolac sam drzao engleze i noniuse, ali kad sam upisao fakultet sve sam ih prodao,,,,,,,,i nikako da prezalim.imam nameru sad da obnovim imanje, hocu da napravim jednu plantazu voca i da kupim za pocetak barem jednog konja za jahanje.voleo bih ako bi naisao na noniusa, ali ne znam vise ni kako im se krecu cene, ni ko ima da ih gaji.oko mog imanja u krug 20 km, mislim da nema konja u opste, a dedine price..........ranije smo imali jednu ogromnu stalu koja je bila puna konja ,, a danas,,,,niko nista.s obzirom da sam visok 190 i da imam 90kg, neka mi neko preporuci neku krupniju rasu konja izdrzljivih za jahanje koji bi mogli jos jednog tolikog konja da nose na sebi,,,...salim se, hteo bi da treniram zivotinju, i imam zelju da se makar nekad.......u dalekoj buducnosti pojavim kao ucesnik na trkama izdrzljivosti do 160 km, zaboravio sa inace strucan naziv za te trke.e,,,da ne bih pisao sabrana dela i memoare, toliko od mene, srecna vam svima nova godina, da svim ljubiteljima stale budu pune ovih lepih zivotinja i sve najbolje.pozdrav

brzyy
04-01-12, 00:34
pozdrav morke,
to sto ti hoces se zove endjurans ili daljinsko jahanje, za to je najbolje da uzmes nekog galopera koji je zavrsio sa trkanjem, ne preterano star. oni se najvise koriste u endjuransu. mogu i lipicaneri, malo vise treninga, ali mogu. javi mi se na pp, i naci cemo nesto, ako hoces da uzmes, brzo i povoljno.
pozdrav :)

brzyy
18-01-12, 22:18
evo kako je bozicno jahanje izgledalo ove godine, bila je losa organizacija a i fali 2. deo koji nmg da skinem sa cd-a :S :


http://www.youtube.com/watch?v=8VIbglaXn54


http://www.youtube.com/watch?v=1DqFcn6nZ9U

kavgarac
23-03-13, 23:03
Dali je moguce da od proslog januara niko nije pisao u ovoj temi. Interesuje me zdrebe ili kobila domaceg brtsko-planinskog konja,naravno da kupim u siroj okolini Sremske Mitrovice.

dobrodol
25-03-13, 21:08
Dali je moguce da od proslog januara niko nije pisao u ovoj temi. Interesuje me zdrebe ili kobila domaceg brtsko-planinskog konja,naravno da kupim u siroj okolini Sremske Mitrovice.

Ako ne postoji pitanje ili komentar, zapažanje i sl. ne vidim razlog zbog koga bi neko nešto pisao u ovoj temi....Ima članova ovog Foruma učlanjenih pre par meseci, pa su već naslagali 200 i kusur poruka po raznim temama,pitajući i što treba i obratno, a ti, u odnosu na datum učlanjenja "mršavih" 81, ali ni ja nisam ništa bolji od tebe.......
Što se tiče pitanja u vezi kupovine, imaš Vašare po Sremu u današnje vreme skoro pa u svakome selu po jedan, prođi, pogledaj, pazari.........Na kraju, Ruma, svakog 3. u mesecu, ima te robe koliko hoćeš, ako u međuvremenu ne nađeš ništa......

ivanm
09-10-13, 08:59
Био ми је потребан катран за копита, потражио по вет. апотекама, кажу - нема. ВЗ Земун је имао доста добру копитну маст, али је он отишао под лед. Потражио по нету имали која радња која продаје коњичку опрему и просто сам се запрепастио када нисам успео да нађем ни једну једину српску радњу која се оглашава на нету а да продаје коњичку опрему. Изузетак је "Клаир", из НСа, мада су они само представници словеначке фирме, од којих сам и наручио оно што ми је било потребно. Знате ли неке фирме које се баве продајем опреме ?

Cliff
09-10-13, 10:58
Nema druze, mrka kapa sto se toga tice...Clair je otprilike jedini ozbiljniji, ali su im cene dosta paprene. Konkretno tu mast sam uzimao od njih, al mi se ni malo nije svidela, umesto da omeksa kopita spoljni deo je poceo da se kruni odjednom, kao da ima neku kiselinu u sebi il sl...pa sam prestao da je koristim. Sad koristim neku nemacku vise onako u vidu gela i zadovoljan sam.
Imas i Peru iz Subotice, dosta fer covek, "zastupnik" za Horze (citaj, ide u madjarsku za ono sto ti treba i donasi :) ), ali sve se sa njim mozesh dogovoriti i mislim da covek bukvalno radi za taj PDV il mozda uzme neku zeru, cisto onako da ti ne moras da ides po to i da se cimas, ako te interesuje javi se na pp pa ti saljem broj.

ivanm
09-10-13, 12:49
Не знам коју маст си ти користио, обзиром да они имају неколико врста масти за копита. Конкретно наручио сам катран и "ефол" (ако се не варам тако се зове марка) -са зеленим поклонцем. Рођак ми је доносио из Аустрије , а и ја сам куповао када сам ишао тамо и не бих баш рекао да је Клаит скуп, пре ће бити да смо ми сиротиња. нпр 1кг масти з акопита је 1200дин, али ако погледаш колико губиш ако не негујеш копита, јбг, нема ништа бесплатно. Користим у редовној употреби свежу свињску, неусољену маст, и она је сасвим ОК, али то је довољно само за рекреативне коње, липицанере који се не користе пречесто, као и за коње којима не постоје било какви проблему везани за копита, за све остало потербно је нешто озбиљније што свињска маст не може да одради, а ми, као што рекох немамо где да купимо. Као да тражимо део за свемирски брод.

- - - - - - - - - -

Везано за потковице - молио бих да ми било ко да "кључ" за одређивање величине потковица - тј које димензије су за 1, које за два, које за 0 а које за 00, тако да могу да премерим копита и наручим потковице.

Cliff
09-10-13, 20:48
Razlicite vrste konja imaju razlicita kopita, ali neke generalne mere za duzinu i sirinu idu ovako:
(prvi unos sirina, drugi duzina)

00 - od 105mm ; od 115mm
0 - od 113mm ;od 123mm
1 - od 118mm ;od 130mm
2 - od 124mm ;od 137mm

Kopita meris tako sto, uzimash meru za sirinu sa najsirih delova kopite, a duzinu meris od vrha kopita do pocetka zabice, znaci ne racunash petu.
Naravno kopita moras cvikovati prvo na zeljenu duzinu pa ondak meriti...

Sto se tiche Claira uzimao sam dosta stvari od njih, ali stvarno imaju jake cene bez nekog posebnog razloga, uzmi recimo katalog FinnTack-a/Horze-a pa ces videti da su neke cene cak i povoljnije, a stvari su dosta kvalitetnije.

dobrodol
16-10-13, 17:06
Evo slika:

http://www.zaslike.com/files/07829glwir3rvq26g8.jpg (http://www.zaslike.com/)
http://www.zaslike.com/files/z2c9bk38ep6iwairjive.jpg (http://www.zaslike.com/)
http://www.zaslike.com/files/vccxzu4dpt5nxx5xxkh.jpg (http://www.zaslike.com/)
http://www.zaslike.com/files/nuivf8dlyo8nv5kj9p8f.jpg (http://www.zaslike.com/)

Kupiš negde kožne opasače i uprtače bivše JNA, nabaviš igle i kanap i navali...

apelic
16-10-13, 20:36
Svaka ti čast , ovo si dobro napravio.

apelic
22-10-13, 20:15
Možda ću trećeg novembra na vašar u rumu.Dali bih mogao da navratim pa da pogledam amove.

dobrodol
23-10-13, 21:07
Možda ću trećeg novembra na vašar u rumu.Dali bih mogao da navratim pa da pogledam amove.
Videćemo, daleko je treći...Po meni, nije ti uopšte važno da pogledaš amove kakve sam pravio, nađeš negde polovan am i pazariš, pa po istim merama, gledajući u uzorak napraviš nov (kopiraš), važno ti je samo da nabaviš alat i materijal za rad, u vidu igala, šilo, konac, kožni opasači u uprtači...

vladale.rs
23-10-13, 21:44
mukotrpan je to poso sarački a za nas još mukotrpniji,šavovi neće biti isti iste duzine,gorni deo ama je najtezi da sa napravi,moze da se nađu jeftino rašiveni amovi polovni i da se u postojeće rupe sije sve u svemu jebada

slobodan_ns
23-10-13, 21:53
Cisto sumnjam ako to neko nije gledao kako se radi, da ce sam uspeti da napravi. Ispravite me ako gresim..

apelic
24-10-13, 20:06
Videćemo, daleko je treći...Po meni, nije ti uopšte važno da pogledaš amove kakve sam pravio, nađeš negde polovan am i pazariš, pa po istim merama, gledajući u uzorak napraviš nov (kopiraš), važno ti je samo da nabaviš alat i materijal za rad, u vidu igala, šilo, konac, kožni opasači u uprtači...
Ok pozzz...

dobrodol
24-10-13, 21:00
Cisto sumnjam ako to neko nije gledao kako se radi, da ce sam uspeti da napravi. Ispravite me ako gresim..
Delimično si u pravu...Išao sam kod majstora-sarača u Rumu, sada je pokojni, i gledao kako on radi, ali je većinu stvari odrađivao mašinski, čak i rupe, pa sam ga zamolio da mi pokaže kako se nekada, po tradiciji, radilo...Onda sam jedne jeseni nakupovao kožnih opasača i uprtača Vojne Policije nekadašnje JNA, u IZVRSNOM stanju, mislim čak i da su novi, nenošeni, stajali u nekom magacinu, garantujem, i preko zime, počeo sa izradom. Završio sam za nepunih mesec dana, ali nisam radio svakodnevno, već kada ugrabim vremena. Napravio sam, bez lažne skromnosti, zaista kvalitetan am, pre svega funkcionalan, a istovremeno i lep. Računao sam da me je izrada koštala, BEZ RAČUNANJA SOPSTVENOG RADA I TRUDA, oko 30 eura...
Vlado, otkude Leskovac (moram MALKO se našalim s tebe), jebada jeste, al će mi ostanu 100 evrići u džep, plus što ću si imam am koji nema niki, unikatan...Kad proteram čerez sokaci, svaki će me pogleduje i osvrće se po mene...Nema da si mislim oće pukne il će se raspadne ko ovi od "kinesku" kožu...
VELIKI POZDRAV ZA TEBE, i nemoj mi zameriti, umem i ja da se "frljam s padeži" kad oću, jer sam izvesno vreme živeo i radio tu dole,u jednom gradu blizu tebe, i naglasak i govor juga Srbije mi zaista nije stran, naravno, i ljudi su veoma druželjubivi i gostoprimljivi i spremni da priteknu u pomoć, kao i da se našale, pa tako posmatraj i ti ovih mojih par poslednjih rečenica ...

vladale.rs
25-10-13, 12:25
tako je polu zemljak pričaj da te razumem;D}ako si sam šio kompletan am nisu samo 100evrića ostala u dzep,mnogo više je ostalo,al brate rupa po rupu.čisto da ti kazem ako neki put hoćeš da farbaš am,boju nađi iz štampariju stu boju se farba koza,a razblazuje se sa petrolej,odma nov am dobiješ

nemanja_st01_58
26-10-13, 18:02
@dobrodol
Jel am nema zadnji deo, odnosno kod mene u kraju su amovi sa paldunom(čini mi se da to ide pod rep) i zadnjim delom koji ide od ,,zama,, (kaiševa za kačenje rude) do ispod butina imitirajući grudnjak?
I koji am je bolji za konja?

dobrodol
26-10-13, 21:12
Postoji više varijacija 2 vrste amova.Takav am kakav opisuješ je zapravo am za taljige (starinska kola) tzv. "taljižni am" i taj kaiš služi da konj njime koči niz breg, jer nisu postojale nikakve kočnice...Oprema za prezanje se razlikuje, u zavisnosti od toga u kakva kola se preže jedan ili više konja, kao i od toga za koju svrhu su namenjena kola. Osnovna oprema za prezanje su Am i Homut. Kod ama se vučna snaga prenosi na grudnjak ili pršnjak, dok se, kod homuta, vučna snaga prenosi na okovratnik.
Bolji je homut, jer je konj na vratu najjači, i engleski amovi su ovog tipa, dok je kod nas u Vojvodini najzastupljeniji tzv, "švapski sistem" odnosno am sa prsnikom, opet u više varijanti, lakši za paradu, tzv. "sersani", poluparadni i standardni-radni, kakve sam i sam pravio, a ima i u susednim selima Krajišnika i Kordunaša koji još uvek, u skladu s tradicijom koju su poneli odande, koriste karakterističan homut sa šiljcima...

JAGOR
26-11-13, 23:34
Za mazanja kopita koristim jarecu loj, istopljenu. Kazu da je jareca loj lekovita, tako da sigurno valja za kopita.

Kobila mi potkovana samo u prednje noge, potkovice pravio kovac 1000 din.par.

apelic
01-12-13, 18:20
http://www.dodaj.rs/f/1t/8T/1UEaXtl4/1/fotografija0319.jpg

Kupio opremu korišćenu .

slobodan_ns
01-12-13, 20:45
Sasvim lepo izgleda i ocuvana je. Za koliko para ako nije tajna?

apelic
05-02-14, 20:51
10 000 din + još kajasi.

dobrodol
07-02-14, 20:59
Jel prošiven sa gurtnom (kaiš od PVC)?
Mogao bih mirne duše da se kladim da je od "kineske" kože...

vladale.rs
07-02-14, 22:05
misliš ko praćka se rastezav.i đuran i nikola prave lepe amove al praćka.kajasi od 4m budu nakraju 6m,,vrlo kvalitetna koza original teleći boks,,

apelic
08-02-14, 20:24
Nije kinez....

dobrodol
09-02-14, 20:43
Nije kinez....
Nisi mi odgovorio na pitanje:

Jel prošiven GURTNOM?

apelic
10-02-14, 10:52
Prošiven je kanapom

slobodan_ns
22-07-14, 01:48
http://www.dodaj.rs/f/1f/jR/1Nv9D8gX/capture.jpg

NecrovoX
27-10-14, 21:33
Išao sam pomoći da se natovari i odnese neka zemlja, pojavi se čovek sa špediterom i o ovom kobilom ( Mile iz Subotice, možda ga neko i zna). Kada sam je video na kapiji mislio sam da je pastuv zbog veličine, mnogo lep i veliki konj. 6 godina stara, greben joj je taman meni do glave, ne vidi se baš najbolje na ovoj jedinoj slici ali jedan od lepših i većih konja koje sam video u poslednje vreme. Mislim da je teško naći i adekvatnog pastuva za nju. Video sam i njeno ždrebe od 3 meseca, lepo, a veliko!! Ima lipicanske krvi u sebi, ali ima tu još ponešto... U svakom slučaju ja se oduševio!
Slika nije dovoljna da vam je lepo predstavi, treba videti uživo. Možda sam ja ostao malo zapanjen jer je ovo baš tip konja koji se meni sviđa, velika, jaka, a mirna i poslušna. Malo toga srećem da je baš u tome tipu, obično mi je ili prenisko ili pretanko, ali ova... Eto, dosta sam napričao :)


https://mail.google.com/mail/u/1/?ui=2&ik=11e803abe7&view=fimg&th=1495234e61608c4e&attid=0.12&disp=inline&realattid=1483129917418766336-local11&safe=1&attbid=ANGjdJ_6_y8m44UHPaSMC0pcF7KCj5MTCxsGCN0u8UN TRh1_X1j10XaGJesqzndSY6LCGJVny94Ta7Dcm4F4PHAll1wlK l0VSiMNuahxj1A8ilwRr2keQl6LT_sAqYQ&ats=1414441390784&rm=1495234e61608c4e&zw&sz=w1576-h655

slobodan_ns
28-10-14, 09:58
Postavi sliku da vidimo, znaci ljubitelj si hladnokrvnih konja? Lkl{{

NecrovoX
28-10-14, 20:10
Pa ne znam za vas ostale ali meni pokazuje sliku u mome postu, možda si je predvideo?
I da, volim velike konje, ta njihova snaga, a obično su takve flegme i dobričine... Kod nas ima koliko ja znam posavci, murani i to je to valjda, ali oni su mi niski. Teško je tu naći nešto da je visoko i krupno, obično su kod nas ti "jači" konji nižeg rasta.

slobodan_ns
29-10-14, 11:38
Poslao sam ti PP kako da resis problem sa slikom, sudeci po tvojoj prici tebi onda nonijus najvise odgovara Lkl{{

NecrovoX
29-10-14, 17:27
Pa tako nešto sam i ja razmišljao, od rasa koje se tu mogu naći oni se najviše uklapaju u taj okvir. Neću konjića hoću konja! Lkl{{
Ali ne patim za time da bude čista rasa, samo da se uklopi u već navedeno... Ali kada dođe vreme za to onda ćemo pričati, za sada samo maštam...http://www.dodaj.rs/f/T/1T/4pRmioPI/unnamed.jpg

dobrodol
29-10-14, 21:32
Nameštena kobila nema šta...Ostaće grošavo-zelena, neće potpuno pobeliti...
Vidim i najverovatniji razlog zbog čega si pomislio da je pastuv: preže je s leve strane, a obično pastuvi idu s leva...
Vidi se i da vodi računa o njoj, nije zapuštena, stvarno sve pohvale za vlasnika ove bedevije...

slobodan_ns
29-10-14, 23:21
Kobila je super-extra velika >:({

NecrovoX
30-10-14, 17:40
Iskren da budem nisam ni znao da se pastuvi češće prežu sa leve strane, već sama njena pojava, kada je vidiš kako ulazi visoko podignute glave... Opet napominjem ova slika ne dočarava koliko je lepa uživo, baš je da stane dah, makar meni.
A da je čovek pazi to je bez pogovora. Naljuti se samo ako ga zajebavaš da je konj za klanje ( malo su ga masirali tamo dok smo radili ), deluje kao da baš voli i lepo je pazi. Ždrebe joj je isto mnogo lepo, ali njega nisam slikao nažalost. Ako nekoga zanima mislim da će prodavati to ždrebe (žensko) uskoro za ne tako neke velike pare. Da imam uslova ja bih ga još tada odveo kući!
Obično ljudi koji ovako koriste konje za rad i da vuku ovako raspadnute špeditere za odnos svega i svačega ne vode računa o konjima, sve su neke jadne rage kojima jedva da su pruženi osnovni uslovi za život, ali ne i ovaj čovek i zbog toga ima moje poštovanje! I ako nema puno i ne živi u ne znam kakvoj vili vodi računa o ovim životinjama kao da ima mnogo više! To samo govori da ako neko voli i ima srce za to uvek može da toj životinji bude lepo. Ne treba para da bi se konj očetkao, oprao, prošetao i učinio sretnim, to je samo volja konjara ili onog ko sebe tako naziva,a nije!

dobrodol
30-10-14, 22:16
Lepo si sve rekao u poslednjoj rečenici, samu suštinu držanja bilo kakve životinje, ne samo konja...>:({
Da se u ovoj našoj državi sprovode važeći propisi, takvima iz drugog dela tvoga posta bi se oduzimali TRAJNO konji, i zabranilo DOVEKA čak i da priđu konju, a ne i da ga imaju i drže (namerno neću reći čuvaju, jer sve drugo rade, samo se ne odnose prema istim, kako bi trebalo po ljudskim i nebeskim Zakonima).
Svaki pravi konjar će se naljutiti ako mu kažeš da ima konja za klanje, jer kod takvih, konji umiru kao i ljudi, ta prva opcija uopšte nikada ne dođe na dnevni red.
Po novom Zakonu o bezbednosti saobraćaja zaprega s jednim konjem-kobilom mora imati upregnuto grlo s desne strane (bez obzira jel' u pitanju konj ili kobila), ali po nekoj tradiciji (barem ovde u Sremu) kobila pod obavezno ide s desne strane, dok se pastuvi prežu s leva....
Dozvoljeno je i voditi privezano za špediterom još jedno grlo stoke (konj, ždrebe ili govedo), sa zadnje desne strane špeditera.
Griva se češlja "spolja" u odnosu na upregnuto grlo, tako da pastuvu griva ide na levu stranu, dok kobili na desnu...
Možda ovaj konjar sa slike ima samo levi am, (ne ulazeći u razloge) tj. prsnik ima kariku na desnoj strani, pa bi bilo nezgodno da stavlja kobili levi am a preže je s desna. Mada vidim na slici da uopšte nema rudnog lanca, što dovodi do zaključka da stavlja tzv. vratnik (vratnjak) u vidu širokog kaiša koji se stavlja konju oko vrata i vrši funkciju kakvu ima i rudni lanac provučen kroz kariku prsnika.
Moga pastuva prežem s desne strane (i grivu mu češljam na desno) iz više razloga, a glavni je jer nemam kobilu s kojom bi ga lakše trenirao, pa nek' prvo nauči da čestito ide s desna, pa posle će lako naučiti i s leva, mada neću da rizikujem pisanje kazne od strane nekog savesnog saobraćajca koji i previše revnosno vrši svoju dužnost. Već smo više puta učestvovali u saobraćaju na javnom drumu S. Pazova-Ruma, ne boji se vozila, kaska svojim putem i uopšte se ne obazire šta se dešava oko njega...

slobodan_ns
31-10-14, 00:18
Sto se tice zakona da se preze jedan konj-kobila sa desne strane, za isti prvi put cujem, eto sticajem okolnosti sa neke druge teme saznajemo nove informacije. Lkl{{

slobodan_ns
26-11-14, 17:23
Moram ovo da vam pokazem bas sam se slatko ismejao. :lol:

http://www.dodaj.rs/f/2W/FG/4LZT8pW1/trtrt.jpg

NecrovoX
26-11-14, 17:42
Rođena kao muško ali se oseća kao žensko :) Ko bi rekao da toga ima i kod konja :)
Trandža...

slobodan_ns
26-11-14, 18:43
Aj to i nekako da zanemarimo, ali sto je napisao/la SORTE lipicaner :lol::lol::lol:

dobrodol
26-11-14, 20:37
Slobo, oglas je STRAVA, gde natrapi samo na njega (ovaj nju)...::sramota::
Ali po meni nije uopšte sporna reč SORTA u oglasu (mada je sve ostalo blago rečeno diskutabilno u njemu)...
SORTA - vrsta, pasmina, fela...
Puno naziva za jednu te istu reč, zavisi u kom delu Balkana živiš...

slobodan_ns
26-11-14, 21:05
Koliko ja znam sorta se koristi u terminu gde se govori o biljkama, npr: Krastavac : tajfun, suncani potok itd. to su sorte, a za zivotinje se kaze rasa (pasmina) nisam jos cuo da neko kaze sorta lipicaner, zna se sta su sorte a sta su rase, ako gresim neka me neko ispravi.

dobrodol
26-11-14, 21:26
E sad si me naterao da lajem....
Kada psujem konja ( a to radim veoma često), kažem: J....em li ti sortu tvoju nenormalnu!!!
A moj prijatelj (kada grdi ženu Bosanku): J...em li ti rasu i voz koji te dovede ovamo!!!
Varijacija na temu, okruglo pa na ćoše...
OGRAĐUJEM se od poslednje rečenice BEZ NAMERE DA VREĐAM PRIPADNIKE BILO KOJE RASE, VRSTE, FELE,SORTE i dr...

slobodan_ns
26-11-14, 21:34
Moguce je da se to tako uvazava u narodu, ali na naucnoj bazi mislim da ne moze da prodje, ne prigovaram ako nisam u pravu.

dobrodol
26-11-14, 21:39
Ma u pravu si, samo ti je ovaj naš Srpski, sve, samo ne srpski...
Pade mi na pamet: kanta, kofa, vedro, amper...Merdevine, ljestve, stube...
Možem' tako unedogled...

slobodan_ns
27-11-14, 15:12
Škale Lkl{{

Duško58
18-12-14, 18:35
Evo sta IDIOT I SADISTA radi iznemoglom konju:

http://www.zivotinje.rs/vestiStrana.php?id=10880&name=haos-u-centru-jagodine-motkom-isprebijao-konja-na-sred-ulice-foto&tip=vesti

slobodan_ns
18-12-14, 22:17
Citao sam to u novinama, strasno kakvih ljudi ima! treba im trajno oduzeti zivotinje! ::jako_besan::

NecrovoX
23-01-15, 11:23
Gledam po sajtu zooberza oglase za prodaju konja, i po tome deluje kao da se kod nas može stvarno svega naći i za svačiji džep. Ali ima dosta oglasa koji mi se čine neiskreni, imam osećaj da u trgovini sa konjima kod nas ima dosta ljudi što bi uvalili i prevarili samo da dođu do dinara. Kakvo je vaše iskustvo? Mislim na vas koji ste duže u ovoj priči... Kome verovati kada se kupuje konj.

dobrodol
25-01-15, 21:34
Pa šta da očekuješ drugo? Kod nas ti je u principu i korenu svega uvek interes (čitaj: PARE), svako gleda da na brzinu okrene koji evrić, bez da se muči, naravno, i stekne neku finansijsku dobit "na brzaka"... Đonom i bez pardona...
Moja je preporuka da u situaciji kada želiš da kupiš konja (a o ovome sam već par puta pisao), da naglasim ponovo (neće biti naodmet), ali ovo važi i za ostale vrste domaćih životinja, uvek, i samo od proverenog "trgovca" i direktno od njega, bez posrednika... Znači da je konj u njegovom vlasništvu bar par godina, i pre kupovine dobro se raspitati kod ostalih konjara u njegovoj okolini o dotičnom, kako postupa inače sa životinjama, ne samo konjima...
Kada dođem kod čoveka što prodaje, pogledamo konja, i uvek na kraju pitam za razlog prodaje (ne mora da odgovori istinito, čisto da čujem šta ima da kaže)...U 90% slučajeva slažu, ali ima i onih što iskreno odgovaraju na pitanja...
I uvek povesti sa sobom nekog iskusnijeg, nemora da bude pametniji, ali četiri oka i dve glave bolje vide i razmišljaju...

kavgarac
07-01-16, 23:27
Evo prijatelju iz Iriga opet prodje godina i niko nista ne,napisa. A konja puna Vojvodina.

dobrodol
09-01-16, 16:32
Pa i nema nekih novosti...
Bar što se mene i moga konja tiče...
Vidim da je postavljeno par fotografija o Jahanju na Božić, ali u drugim Temama, a ne ovde gde bi pripadalo...
Ja nisam išao da jašem, jer moj ždrebac nije naviknut na društvo ostalih konja, a i počeo sam s pripustom ove godine, tako da ne pravim probleme drugima koji su krenuli na Jahanje, u skladu s tradicijom, verom i običajima...
A nisam ga ni prezao od jesenas, pokidao sam kariku na pršnjaku, a nikako da se nakanim da to popravim (zašijem), bilo je i one magluštine stalno, a moram terati asfaltom, pa bolje da ždrebac lupa po štali, živ i zdrav, nego da me neki mamlaz pokupi od pozadi , ko gusku u magli...
Evo da nebude da nema novosti i da neću da budem aktivan po pitanju napredovanja ove Teme, imam ovu sliku, koju sam slikao kada sam hteo da pripuštam ždrepca na kobilu (26.06.2015.), pa da vidimo i ja i vlasnik kobile da li traži kako treba, a konj je već bio napolju na livadi, na vezu, ala je povilenio kada je snimio kobilu, a ona spremna ko zapeta puška...
Naravno, prvo oglavina sa tvrdim žvalama na glavu, pa onda na "posao"...
http://s19.postimg.org/dphgwpe2b/25_06_15_1046.jpg

SAMA
30-07-16, 10:58
Интересантна фотографија настала након Првог светског рата. 650 официра позира у част осам милиона коња који су настрадали током Првог светског рата...


http://fotkica.com/thumbs3/1_tmb_63907353_13876231_514835172039054_2422598735 199357533_n.jpg (http://fotkica.com/slike.php?slika=1_63907353_13876231_51483517203905 4_2422598735199357533_n.jpg)

Pegaz013
18-08-16, 01:47
Ima li nešto novo kod kolega konjara?

dobrodol
19-08-16, 19:20
Kolega konjar (moj suseljan), trenira mladog omaka, koji ima nešto preko godinu, a ja taman kosio sudansku travu za moga konja na parceli koja je iznad ove utrine, malo se popričali (i pohvalili) i iskoristih priliku da uslikam omaka koga gazda zove Sremac...
Inače Lipicaner, majka kobila domaćeg odgoja, a otac od jednog poznatijeg konjara iz okoline (da ga ne reklamiram)...
Omak je na prodaju (mada svrha ovoga Posta nije OGLAS!!!)...

https://s19.postimg.org/901bth8c3/20160818_170747.jpg
https://s19.postimg.org/5ugq39ppv/20160818_170839.jpg

Pegaz013
20-08-16, 08:23
Sremci svaka čast čak ste i najdanove krugove napravili od lonžiranja >:({
Kod vas se radi nema šale.

slobodan_ns
22-08-16, 20:23
Kod njih je sve pod konac, licno sam se uverio i bio Lkl{{

dobrodol
23-08-16, 14:35
Još malo pa će i ovogodišnja Guščijada, mogao bi opet da navratiš...>:({

slobodan_ns
24-08-16, 19:51
Kog datuma ono bese da se polako pripremam? Ja se iskreno nadam da cu doci ponovo! >:({

dobrodol
26-08-16, 21:19
Prva Subota u Oktobru...
To je ove godine 1. Oktobar...>:D

slobodan_ns
26-08-16, 23:00
Nadam se da cemo se videti. >:({

NecrovoX
10-09-16, 17:07
E pa da se pohvalim da sam se danas "krstio" , po prvi put sam pao sa konja, i to skoro pa u galopu, leteo kao orao :) Sva sreća osim pokidanog kajasa i malo što sam ugruvan nije ni meni a na sreću ni konju ništa. Našli smo se nazad na salašu, stigoh 15 min posle njega i to je to. Odmah seo na drugog i ajmo još koji krug, da me slučajno ne bije baksuz! :)
Divni su dani za jahanje, nemojte da propuštate tu milinu! U sedlu je zemaljski raj! :)

dejan_americ
15-09-16, 13:17
Ајд'да мало разбудим коњаре....елем....гледам по огласима ждребад,кобиле....цене су сличне или су кобиле маало скупље па ме занима да ли је боље узети ујахану,презану кобилу за мало више пара и као почетник избећи евентуалне грешке у обуци и одгоју ждребета или не....напомињем да би тај коњ служио само као љубимац да тако кажем,хоби варијанта,јахање и евентуално нека чеза,без буче дрва,прашача и сл.требало би додати и да ја имам 195цм и 90кг ....занима ме шта би сте ми препоручили и евентуално ако неко од вас има неку понуду нек ми пошаље пп ....поздрав са Космаја

Pegaz013
15-09-16, 14:17
Ајд'да мало разбудим коњаре....елем....гледам по огласима ждребад,кобиле....цене су сличне или су кобиле маало скупље па ме занима да ли је боље узети ујахану,презану кобилу за мало више пара и као почетник избећи евентуалне грешке у обуци и одгоју ждребета или не....напомињем да би тај коњ служио само као љубимац да тако кажем,хоби варијанта,јахање и евентуално нека чеза,без буче дрва,прашача и сл.требало би додати и да ја имам 195цм и 90кг ....занима ме шта би сте ми препоручили и евентуално ако неко од вас има неку понуду нек ми пошаље пп ....поздрав са Космаја

Konji definitivno nemaju cenu što je tužno...volim i ja da kupim jeftino a da prodam skupo ali što ne ide ne ide.Ima konja za male pare maltene po ceni ždrebadi.Po meni je bolje da uzmeš već obučenog naravnog konja i naravno da probaš kad kupuješ da ne dođeš u situaciju dovedeš u štalu pa neznaš štaćeš dalje.Imaš do 1000 eura da biraš konja za tvoje potrebe da te zadovolji u potpunosti.Pod tim podrazumevam,mirno pametno preže se i jaše da i dete može oko njega da radi i da opslužuje.
Ja imam takvu kobilu u štali ali nije na prodaju.Mogu da ti pomognem da u mom okruženju kupiš tako nešto,mogu da te vodim na desetak mesta da kupiš konja pod sve garancije.Ako ti nije daleko Pančevo zbog transporta i sl.javi se ima i lipicanera i radnih kobila baš kao što sam gore opisao za cenu do 1000 e.

dobrodol
15-09-16, 22:20
Lepo objašnjeno Pegaz013...>:({
Dodao bih par rečenica, nemojte zameriti...::sramota::
S tim da napomenem da, pošto sam Dejanov Post pročitao dvaput, neka gleda da kupi kakvo "hladnokrvno" konjče-kobilu, nemoj lipicanera ili kakvoga usluženog kasača ili galopera, za njegove mu potrebe neće valjati, plus, što živinče u tipu bosanskog-brdskog ili Posavskog Hladnokrvnjaka bolje podnosi promenu gazde i lakše se privikne na novo okruženje...
I nema ama baš nikakve prohteve u pogledu hrane, jako je i izdržljivo, podnosi svakakve (ne)uslove držanja...
I jako su jeftini, idu na kile, a trenutna je oko 100 dinara za kilogram, računica je i više nego jasna, stvorenje od, recimo, mlatim, 500 kg, koštalo bi, na kile, 50.000 dinara, po današnjem kursu evrića, iznosi malo jače od 400 eura, daleko ispod cene kakvog (i najjeftinijeg) "rasnog" konja...

Pegaz013
16-09-16, 13:02
dobrodol u potpunosti se slazem sa tobom.Nego nisam hteo coveka da odgovaram od lipicanera mozda mu se bas to svidja.U svakom slucaju hocu da pomognem i znam gde ima i cepanih konja i paradnih starijih mirnih tako neka covek sam odluci.>:({

dejan_americ
16-09-16, 13:54
@dobrodol....нема замерања,зато сам и питао да добијем стручан савет...
А нисам ни рекао ја у првом посту ништа одређено што се тиче расе...што се тиче простора колико треба места за те хладнокрвњаке,јер они су мало габаритнији од рецимо липицанера....и шта му то дође ''цепани'' коњи...

vuxsd
16-09-16, 14:57
''pozdrav ovakvi konji ima u leskovac ali kao između posavca i ovog hladnokrvnog bolji na eksterijer od ovu kobilu gore al da se neljuti gospodin član sape baš cepane što kazu vodu da mu sipeš na vrat mora na rep da izađe pozdrav''


http://poljoinfo.com/showthread.php?1065-Domaci-konji&p=606363&viewfull=1#post606363

dobrodol
17-09-16, 00:19
@dobrodol....нема замерања,зато сам и питао да добијем стручан савет...
А нисам ни рекао ја у првом посту ништа одређено што се тиче расе...што се тиче простора колико треба места за те хладнокрвњаке,јер они су мало габаритнији од рецимо липицанера....и шта му то дође ''цепани'' коњи...
Ne mora da znači da su gabaritniji od Lipicanera, samo su MNOGO mirniji po naravi ALI i tvrdoglaviji, a pošto tebi treba samo za zabavu, neki konj u tipu Bosanskog-Brdskog bi bio najidealniji, takvi se konji inače koriste u šumi za izvlačenje drva, tzv. "samarice", natovare 5-6 cepanica na samar, jedan konj je predvodnik, puste ih niz put, ovi ostali prate prvoga do mesta istovara, obično na nekom proplanku uz put...
I ne jedu oni više nego ostali konji, ali ne moraš razmišljati o kvalitetu hrane, samo da nije buđavo i plesnivo, za razliku od "rasnih" konja s kojima stalno neki problemi, uglavnom greše gazde u ishrani zbog prenaglašene želje za postizanjem odličnih rezultata u njihovom iskorišćavanju, dal' u galopskom, kasačkom, dresurnom, ili zaprežnom sportu...
Zovu ih "cepani" zato što imaju izrazitu karakterističnu "crtu" od vrata do repa, tj. svojevrno udubljenje duž cele kičme, pa kao što reče Vlada odkude Leskovac, sipaš im vodu na vrat, aona umesto da sklizne niz vrat, ode pravo do repa tim kanalom kičme...
Ne umem slikovitije objasniti...
Evo ti slike...
Ova kobila upregnuta levo je klasičan primer gore pomenute rase, a u trenutku fotografisanja je imala 5 godina, sa desna je upregnut moj (u tom trenutku) Omak, pa vidiš da su skoro iste visine , ali u kilama je ogromna razlika...
Inače, to je bio dan kada sam po prvi put upregao Omaka, da ga učim uz nečije mirno konjče, a šta ćeš mirnije od ovoga...
Samo što se jadna brzo umorila, aovaj moj je na kraju vukao i nju i špediter do kuće...
Ma čini mi se da sam o tome već pisao, da se ne ponavljam...

https://s19.postimg.org/8ve7eazub/02_06_13_1007.jpg

Pegaz013
17-09-16, 00:53
Dejan Amerić ja se ispisah u PP ali mi se čini da nije uspešno poslata desila se greška prilikom slanja......I tralalalalalal
Sada bi pojeo monitor sa sve tastaturom...
Evo ti moj broj pa slobodno pozovi za šta god ti zatreba 065/533 16 36

Pegaz013
01-10-16, 18:25
Dejan_amerić juče sam bio na Vašaru u Debeljači i svratio sam usput na par mesta (zvali me ljudi da pogledam konje) naleteo sam na jednu extra lepu kobilu zelja stara 8 godina jedna bolesna devojčica je jaše i otac je ponekad preže.Traže 1000 eura sa sve amom i oglavom...Ali stvarno je lepo nešto da imam viška para ja bi je uzeo,mislim čak da im izbrojiš i 900 eura da bi ti dali.Opet ima jedna lipicanerka sa muškim ždrebetom zadnja cena 700 eura ali kobila ima mali problem sa nogama nije strašno.To mislim da je džabe ždrebe vredi 300-350 eura onda ti kobila ostaje za toliko para isto se jaše,preže pod garanciju.I našao sam ti kod jednog drugara trgovca radnu cepanu kobilu doratu za 800 eura...Eto ti malo informacija pa razmišljaj >:({

NecrovoX
29-12-16, 18:05
Na šta se odnosi veličina sedla? Tj da li na veličinu koja odgovara za konja ili za jahača?

dejan_americ
30-12-16, 09:22
Na šta se odnosi veličina sedla? Tj da li na veličinu koja odgovara za konja ili za jahača?
Мислим на дужину оног дела где се седи,значи за јахача,али ће се ваљда јавити и неко од колега коњара са сигурним одговором.

NecrovoX
30-12-16, 13:32
Tako nešto sam i ja čuo. Ali mi to nekako delovalo nelogično, da je bitnija veličina moje guzice u odnosu na veličinu konja... I kako se uzima mera da znam koja mi veličina odgovara ili to samo da sednem i probam pa vidim šta mi paše? Je realno u radnji sve to deluje udobno, ali tek dok jašem mogu da osetim šta mi zaista odgovara.

dejan_americ
30-12-16, 14:22
Tako nešto sam i ja čuo. Ali mi to nekako delovalo nelogično, da je bitnija veličina moje guzice u odnosu na veličinu konja... I kako se uzima mera da znam koja mi veličina odgovara ili to samo da sednem i probam pa vidim šta mi paše? Je realno u radnji sve to deluje udobno, ali tek dok jašem mogu da osetim šta mi zaista odgovara.
http://www.western-saddle-guide.com/saddle-seat-size.html
http://www.horse.com/content/english-tack/guide-to-english-saddles/
http://www.horse.com/content/western-tack/measuring-and-fitting-a-western-saddle/
http://www.wikihow.com/Measure-a-Saddle
...
ево неколико ''можда'' корисних линкова...

steva44
30-12-16, 14:39
Evo malo objasnjenja ,bira se i po jahacu i konju,,http://www.gumex-eko.hr/index.php/konji-i-jahanje/sedla/55-izbor-sedla

German hunting terrier | Jagdterrier